Grad smanjio subvencije za privatne vrtiće tokom leta

Gradsko veće donelo je odluku da tokom juna, jula i avgusta privatnim vrtićima isplati 50 odsto novca za subvencionisanje boravka dece koja su bila ispod crte u "Radosnom detinjstvu".

To konkretno znači da će za celodnevni boravak deteta u uzrastu od prve do treće godine Grad davati privatnim vrtićima 7.752 dinara, a za uzrast od tri do sedam godina 5.314 dinara. Prepolovljene su i dotacije za poludnevni boravak, pa će se za mlađi uzrast davati 2.081 dinar, a stariji 1.914 dinara.

Istom odlukom, Gradsko veće je propisalo da se zaključno sa junom prekida finansiranje boravka dece predškolskog uzrasta koja kreću u školu ovog septembra. Dodajmo i da Gradsko veće još nije donelo odluku da se produži finansiranje boravka dece u privatnim vrtićima i posle 31. avgusta, dok je s druge strane u budžetu grada od ranije planiran novac koji bi trebalo da bude dovoljan za celu 2016. godinu.

Vlasnici privatnih vrtića zatečeni su odlukom, jer su im vrtići puni, a na polovini meseca saznaju da će im subvencije biti manje za 50 odsto.

"Roditelji su ogorčeni, ali primena ove odluke zavisiće od ustanove do ustanove. Ja lično neću ništa menjati što se tiče odnosa prema roditeljima. Verovatno će biti najgore za plaćanje ovog tekućeg meseca, a ako se subvencije trajno smanje, mi nećemo moći da pokrijemo sve troškove", rekao je za 021 Goran Urukalo, vlasnik privatnog vrtića "Neda".

On je ujedno i kao portparol Udruženja privatnih predškolskih ustanova naglasio da će se ovo udruženje sastati danas kako bi zauzelo zvaničan stav po pitanju ukidanja i umanjenja subvencija, te da će takođe imati sastanak i sa Gradskom upravom za socijalnu i dečiju zaštitu.

Koliko je ovakva gradska odluka uticala na svakodnevni život porodice čija deca idu u privatne vrtiće, za 021 govori Jana Veselinović, novosadska mama, koja ističe da se oseća "kao da je njeno dete manje bitno od deteta koje je upisano u državnu predškolsku ustanovu". Ona je navela kako su zbog ove iznenadne odluke roditelji sada u bezizlaznoj situaciji.

"Vrtići ne mogu da funkcionišu i plate radnike po trenutnoj ceni, mi moramo da platimo više, grad je za našu decu cenu smanjio i ja sada moram da pogledam moju decu u oči i da im kažem da neće moći da idu u vrtić jer je neko odlučio da oni nisu vredni pune subvencije, da neće više ići kod drugara sa kojima su se igrali i učili dve godine, jer eto, za njih para nema",kaže Veselinovićeva.

Sa umanjenom subvencijom privatni vrtići neće biti u mogućnosti da normalno funkcionišu pa je moguće da će povećaju doplate po detetu, što opet može dovesti do toga da roditeljima to bude previše pa će biti prinuđeni da svoje dete povuku iz vrtića. I roditelje i vlasnike vrtića zato brine dokle će ukidanje subvencija trajati i da li grad sa ovom praksom planira da nastavi i sledeće godine.

Reakcije stižu i od roditeljskog portala "Bebac", odakle oštro osuđuju odluku gradskih vlasti jer su "roditelji dovedeni pred svršen čin". Oni su uputili i zvanični apel gradonačelniku Milošu Vučeviću u kome stoji da je "odlukom da se smanje subvencije za privatne vrtiće dovedena u pitanje egzistencija roditelja i njihove dece".

"Sada vi budite ti koji će da objasne mališanima zašto preko leta ne mogu da idu u svoj vrtić, među svoje drugare i vaspitače. Čak 5.000 mališana ste ove godine ostavili "ispod crte" i njihovi roditelji ne znaju ko će od jeseni brinuti o njihovoj deci dok su na poslu. Zahtevamo od vas da se ponašate odgovorno prema našoj deci i da vratite novac koji ste oduzeli od dece u najkraćem roku", stoji između ostalog u saopštenju.

  • oqi

    21.06.2016 09:36
    oqisome@yahoo.com
    @Riditelj
    Pa da izgubimo mesto i u privatnom vrtiću... Sem toga, dete se već naviklo na drugare, vaspitačice...nije ono vreća pa da ga smeštam gde mi padne na pamet.

    Kada će protest?
  • milkyway

    15.06.2016 23:32
    Svasta!
    Postovani "Riditelj", dete nije vreca krompira bez osecanja da ga ostavis gde ima mesta! Pa saksija cveca oseca kad promeni mesto a kamoli dete! Kako vi to zamisljate da decu selimo leti i druge vrtice, koji su prazni, a prazni su bas znog toga sto roditelji ne zele da sele decu u nekakva dezurstva. Kakav bre raspust za vrtic, kao da svi roditelji imaju godisnji celo leto. Moje dvoje dece idu u privatni vrtic svaki dan od 8 do 17h! Osim 15 dana godisnjeg i praznika tokom cele godine su u vrticu, jer nema niko drugi da ih cuva dok mi radimo kod privatnika. U drzavni vrtic smo redovno konkurisali svake godine i bivali odbijeni. Da nije subvenvije stvarno ne znam kako bismo placali vrtic. I ne znam sta cemo preko leta sada kad su detetu u predskolskom ukinuli subvencije. Svako dete treba da ima pravo na mesto u vrticu, ako ne moze u drzavnom onda u privatnom, ali svako dete treba da dobije jednak iznos od grada! Ovo je potpuna diskriminacija i stvarno zelim da organizujemo proteste da im ne prodje ovo tek tako! Kako ih bre nije sramota, bagra jedna dzabalebaroska!
  • Jelena

    15.06.2016 23:27
    PROTEST
    Nemamo ništa od komentarisanja na internetu - SVI LEPO NA PROTEST ISPRED GRADSKE KUĆE, DA SE GOSPODA IZJASNE!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti