Nasilni maloletnici iz OŠ "Branko Radičević" nisu prebačeni u druge škole

Četvorica novosadskih učenika, koji su mesecima brutalno maltretirali dečaka Ž.J. koji pohađa šesti razred OŠ "Branko Radičević", nisu bili prebačeni u druge škole zbog nasilnog ponašanja, kako je ranije najavljeno.
Podsetimo da je slučaj vršnjačkog nasilja, koji je pre nekoliko meseci uzbunio celu Srbiju, doveo do aktuelizacije nasilja u školama. Petorica učenika osmog razreda više od pola godine su maltretirali dvojicu mlađih učenika, naočigled zaposlenih u školi, a situacija je kulminirala kad je jedan od dvojice učenika bio primoran da pije urin.
 
U javnost je istupila majka ovog dečaka, nakon čijih izjava je škola pokrenula postupak utvrđivanja okolnosti, dolazile su i inspekcije, a reagovali su i Grad Novi Sad i tužilaštvo. Protiv sve petorice dečaka podnete su krivične prijave i proces je u toku, a predsednik Aktiva direktora osnovnih škola Dušan Kosanović, najavio je prebacivanje petorice nasilnih učenika u druge škole.
 
Kako potvrđuje za 021, prebačen je samo jedan učenik i to na sopstvenu inicijativu, a maturirao je pre nekoliko dana.
 
Međutim, iako su nadležni najavljivali da će pravda biti zadovoljena i prebacivanjem ostalih nasilnika u druge škole - što dalje od 13-godišnjeg mališana Ž.J, to se nije dogodilo. Zbog čega OŠ "Branko Radičević" nije prebacila učenike u druge škole nismo saznali od direktora Aleksandra Maletina, koji već pet dana nije dostupan za razgovor.
 
S obzirom na to da je uslov za prebacivanje u druge škole bila data saglasnost roditelja nasilnih učenika, pretpostavlja se da oni pomenutu saglasnost nisu dali. Četvorica učenika su završili osnovnu školu i sledi im srednjoškolsko obrazovanje.
 
Majka zlostavljanog dečaka Ž.J. kaže za 021 da je nakon nasilja kroz koje je prošao, njen sin i dalje viđao četvoricu nasilnih učenika u školi, ali ni do kakvog incidenta nije došlo.
 
"Preduzete su mere bezbednosti - sad su nastavnici po hodnicima, postoji anonimno sanduče, ali je bilo potrebno da se sve ovo desi da bi se nasilju stalo na put. Ja, u suštini, nisam tražila da se ti dečaci izmeste, već da se sa njima radi, da pričaju sa psiholozima, učine neko dobro delo. Ne znam šta su oni videli u dvojici dečaka da bi ih pola godine tako maltretirali, iako ih je moj sin molio da ga puste?".
 
Ona se pita i kako niko u školi nije primetio nasilje nad decom, a po otkrivanju događaja glasno se pričalo i o drugim slučajevima nasilja u OŠ "Branko Radičević".
 
"Na jednom roditeljskom sastanku je pitano da li škola ima evidenciju dece koja su nasilna i rečeno je da ima. Pa kako se onda ovo moglo dogoditi? Ja nisam za to da se deca izmeštaju iz ovakvih sredina, već da se problemi rešavaju i ne beži od odgovornosti. Neko je zataškavao slučajeve, pa škola nije bila ono što bi trebalo da bude - bezbedno mesto za decu", objašnjava majka mališana.
 
Njen sin se dugo plašio da ode na veliki odmor, ali kako ova majka kaže za portal 021, sada je opasnost prošla i on to sam oseća. Inače, odgovornost u ovom slučaju nasilja snosila je razredna starešina, utvrdila je škola.
 
Zamenica javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu Mirjana Vujičić potvrdila je ranije za 021 da su krivične prijave protiv nasilnih maloletnika izvesne. One su podnete krajem marta, a postupak je u toku. Čitajte o tome OVDE.
 
O tome kako je jedan od učenika prebačen u drugu školu čitajte OVDE.
 
O zlostavljanju dečaka Ž.J. detaljnije čitajte OVDE.
  • istina

    06.07.2016 17:05
    podmuklost obrazovnog sistema
    Sve vas nastavnike, profesore od osnovne do fakulteta opisuje jedna izreka:
    "Ko ce o cemu, nego kurva o postenju."

    Kako se samo jednim kalupom hvalite kako ste kvalitetni a kakve su knjige, koliko dobre i iskreno napisane...vidi se odavno mnogo vise nego sto vi mislite da ste sakrili.

    A sto se tice poremecenog izivljavanja ovih islamskih kukavica, ocigledno ostalo mnogo gena od turaka prilikom ukrstanja, to je cisto psihicko silovanje i mucenje kao i kod redovnog silovanja i zasto se tako ne sudi...
    Dvolicnost je odobriti Tijanin zakon a ne kazniti ni roditelja ni ove zveri ni sa godinom zatvora!
  • nepoznat

    06.07.2016 13:30
    fascinantno i neverovatno
    Rece majka deteta: "Ne znam šta su oni videli u dvojici dečaka da bi ih pola godine tako maltretirali, iako ih je moj sin molio da ga puste?. "

    Bas zato su ga i maltretirali jer je slabiji i jos vise uzivaju to da rade jer je molio, zato sto su to kukavicki psi kao i svi nasilnici koji napadaju u coporu ili podmuklo.

    Zapanjujuce je da je posle ovakvog zverskog/monstruoznog dela kazna samo prebacivanje u skolu i ukor...ovo je delo trovanje bioloskim otpadom mokracom, psihicko maltretiranje u rangu silovanja itd. Posto kazna nije ni novcana a trebala bi biti zatvorska kazna, onda je klincima dozvoljeno apsolutno bilo sta i da NIKO ne odgovara...sta je sa zdravim razumom regiona? Koliko je bolestan razum Balkana?
  • zdrav razum

    06.07.2016 00:58
    nikako da shvate mnogi...
    ...nasilnici, pogotovo u coporu kao psi, kad se pocnu izivljavati nece stati dok ne budu dobili nazad fizickom silom ili dok ne budu drugacije spreceni! To je zivotna istina, ima i nekih poslovica o tome pa je prosto neverovatno kako ljudi misle da ce stati nasilnik sa izivljavanjem...to vazi i za punoletne i maloletne sve na svetu...

    Za bicevanje kaisom i trovanje bioloskim otpadom bi trebali dobiti 5 godina zatvora minimum, da postoji takav zakon jel, a posto nema zatvora onda bi trebalo tretirati kao psihijatrijski poremecaj pa zatvoriti u ludnicu na lecenje sa onom kosuljom, jer jeste nenormalno i poremeceno ponasanje. Ali izgleda da niko tako ne misli da je poremeceno ponasanje socijalno psihicko silovanje i trovanje mokracom. Neverovatno koliko je ovo drustvo poremeceno tek sad pravi signali se pojavljuju, svako normalan treba da ide bilo gde odavde.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti