Koliko treba platiti sveštenika da se ne bi uvredio?

Novosadski sveštenici mogu da zarade i do 2.000 dinara za samo jedan postupak osveštavanja doma ili vode, tradicionalni čin pre obeležavanja slave ili nakon Božića.
Suma koju sveštenici dobijaju zavisi od mogućnosti građana, ali postoje retki primeri kada sveštenici imaju utvrđene tarife za ovaj svetovni čin.
 
Analiza 021 pokazuje da dobro poznate tarife postoje u manjim vojvođanskim mestima, dok se u Novom Sadu daje između 1.000 i 4.000 dinara, u zavisnosti od "usluge". Međutim, da li je uzimanje novca za jedan viši čin etički dobar potez, s obzirom na to da vera ne poznaje materijalne dobiti?
 
Iako ne postoje zvanični cenovnici, pojedini sveštenici znaju i da se uvrede ukoliko im za slavu ili drugu priliku ne date iznos koji je on očekivao. Novosađanin Svetozar I. krstio je ćerku pre nekoliko godina, a u znak zahvalnosti, kuma je svešteniku dala hiljadu dinara.
 
"On ju je pogledao, izgovorivši: 'Pa samo toliko?', pa je dodala još 500 dinara. Mislim da mu ni to nije bilo dovoljno, a da je znao koliko će dobiti, pitanje je da li bi i želeo da je krsti. Ako već treba da pogađate koliko košta neka usluga sveštenika, mislim da bi trebalo jasno definisati koliko šta košta, ili jednostavno ukinuti bilo kakvo plaćanje za osveštavanje", kaže naš sagovornik.
 
Predsednik Centra za istraživanje religije, politike i društva Nikola Knežević objašnjava za 021 da je osvećenja vode uoči slave tradicionalni čin, ustaljen kod pravoslavnih vernika. On predstavlja čin prizivanja Božijeg blagoslova za kuću i porodicu domaćina, osvećenje i "očišćenje oskrnavljenih stvari i predmeta za ljudsku upotrebu", kao i prisustvo članova porodice prilikom molitve sveštenika. On se kod pravoslavnih Srba tradicionalno održava nakon Božića.
 
Za ovu vrstu usluga ne postoji taksa, kao što je to slučaj sa venčanjima, opelima, parastosima, što ne znači da oblast ne bi trebalo urediti.
 
"Trebalo bi uvesti neku simboličnu sumu koju bi domaćin trebalo da plati, ukoliko je u mogućnosti. Ukoliko nije, to ne bi trebalo da bude razlog da se ista usluga ne izvrši, jer na kraju krajeva, to je deo svešteničkog poziva. Sa druge strane, sveštenik ima svoje obaveze i porodicu i treba imati u vidu da i on od pružanja usluga živi. Svešteničke plate, posebno po seoskim parohijama, nisu na zavidnom nivou", kaže Knežević.
 
Dok god je običaja, postojaće i naplata usluga sveštenika. Pri tome, trebalo bi uzeti u obzir činjenicu da se sveštenici ne pozivaju da dođu u dom i obave obred - oni to sami čine, najavom nedelju ili dve pred slavu, pri čemu retko koji pravoslavni vernik ovu ponudu odbija. Lakom računicom dolazi se do cifre koju za nekoliko minuta obreda sveštenik zaradi posetom kod svega nekoliko porodica.
 
Iskustva Novosađana sa kojima smo razgovarali svedoče da se sveštenici više "trude" da obave čin ukoliko znaju da će dobiti više novca, te da će ređe sesti u kuću domaćina, nazdraviti ili porazgovarati s ukućanima ukoliko uopšte ne bude plaćen. "Prevaspitanjem" sveštenika koji neprofesionalno obavljaju svoju svetu dužnost trebalo bi da se bavi Crkva, ali Knežević smatra da bi red u sistem mogao da uvede i uređen cenovnik.
 
"Mislim da je najtransparetnije utvrditi takse za sve vrste usluga, kako ne bi dolazilo do zloupotreba, kojih svakako ima. Ima i dobrih primera. Mi smo nedavno sahranili majku i kasnije držali 40 dana. Sveštenik nam je mnogo pomogao savetima, kako bi smo izbegli dodatne troškove. Ništa, osim utvrđene takse, nije tražio", zaključuje Knežević.
 
Podsetimo da je kontroverzno pitanje i obeležavanje krsnih slava u gradskim preduzećima. Iako član 11. Ustava propisuje da je Republika Srbija sekularna država, da su crkve i verske zajednice odvojene od države i da se nijedna religija ne može uspostaviti kao državna ili obavezna, "Vodovod i kanalizacija", GSP Novi Sad, "Čistoća", "Toplana", "Parking servis" i "Tržnica" samo su neka od preduzeća koja zvanično imaju slavu. Međutim, ne obeležavaju je sva javno (poput "Vodovoda"), već radno i/ili skromno, bez zvanica i velike pompe.
 
Kako je krsna slava u preduzećima, u stvari, pomodarski čin, čitajte u našem tekstu OVDE.
  • Ana

    15.12.2023 23:06
    Ljubav
    A od cega ce da zivi svestenik,ako ne od obreda.
    To je posao kao i svaki drugi.
    Svestenici imaju porodicu,a nju treba nahraniti.
    Svestenici jako cesto pomazu siromasni narad,a da o tome nikom ne govore.
    Da li Vi Vas posao obavljate besplatno?
    Bilo bi lijepo da mi svi volontiramo i radimo besplatno,al na zalost ne ide to tako

  • Pokajte se sotone

    09.01.2023 23:09
    Pukli smo
    Svestenici su iz naroda, nisu dosli iz dzamahirije. To smo mi oslikani u njima sa manama i vrlinama i po nasoj meri. To sto zameromo svestenicima to zameramo sebi. Mi tacno prepoznajemo kroz svestenstvo nase mane. Skrtost, ne gostoljublje, skrusenost ,gordost, srebroljublje. I Svaki negativni komentar je i odraz vaseg stanja. Sprzena savest lajavost ne postovanje autoriteta. Radite na sebi braco i sestre ispravljajte svoje grehe a ne bavite se svestenicima. Bice oni bolji ako mi budemo malo bolji.
  • Marija

    25.07.2021 06:25
    Dok ima ovaca
    Alo bre ljudi, popovi imaju svoju platu!!!Nista mu ja ne bih dala, pa neka se pusi...Da mu das 9000 za sahranu? To jedan hriscanin ne bi trebao da naplati uopste...Zar Bog nama trazi novac da bi nas spasao?To su jeretici izmislili da bi narod potkradali jer se narod plasi Boga i misli ako ne da pare svesteniku da ce da ide u pakao.Pravoslavni obicaji su lazni paganski obicaji i jadni ti popovi na dan suda Bozijeg!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti