Četiri krivične prijave, a nijedan rešen postupak za napade na pekare u Novom Sadu

Od paljenja novosadskih pekara, nakon utakmice Srbija - Albanija, prošle su skoro dve godine, a do sada nije rešen ni jedan postupak.
Iako su političari odmah nakon napada apelovali da počinioci krivičnog dela moraju biti pronađeni i procesuirani, slika je potpuno drugačija od najavljivanog.
 
Tokom nekoliko dana oktobra 2014. godine, u Novom Sadu je oštećeno ukupno šest pekara čiji su vlasnici bili Albanci, ili su pak napadači mislili da je reč o ovoj nacionalnoj manjini. U napadima je potpuno izgorela "AS Pek", dok su izlozi lomljeni u "Evropi", "Telepu", "Gozdu", "Vojvođanki" i ćevabdžinici "Baš ćevap".
 
Prema podacima koje nam je dostavilo Više javno tužilaštvo u Novom Sadu podnete su četiri krivične prijave, a na osnovu njih su formirana četiri predmeta koji se tiču napada na pekare "Evropa", "AS Pek", "Telep" i "Baš ćevap", ali ni jedan nije okončan.
 
"Krivična prijava nije podneta u vezi sa navodnim napadom na pekaru 'Vojvođanka', dok je događaj vezan za pekaru 'Gozd' kvalifikovan kao krivično delo oštećenja tuđe stvari, za koje se gonjenje preduzima po privatnoj tužbi", stoji u odgovoru Višeg javnog tužioca.
 
Takođe, Više javno tužilaštvo je podnelo predlog Višem sudu u Novom Sadu za izricanje kazne za šest maloletnih lica. Međutim, prema ranijem pisanju Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE), Viši sud je izrekao vaspitnu meru pojačanog nadzora roditelja jednom maloletniku. U dva predmeta počinioci krivičnog dela još uvek nisu otkriveni.
 
Ipak policija je nakon napada saslušala nekolicinu osumnjičenih. Prema podacima "Inicijative mladih za ljudska prava" za napade na poslastičarnicu "Telep" osumnjičeno je šest maloletnika, te je najavljeno da će protiv njih biti podnete krivične prijave za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti. Ista odluka je doneta i u slučaju dvojice maloletnika koji su učestvovali u napadu na pekaru "Evropa". U slučaju napada na pekaru "Gozd" identifikovan 21-godišnji mladić, koji je priznao učešće u incidentu, dok je za napada na "As Pek", koja je najviše oštećena", osumnjičena nepoznata osoba.
 
Nijedan od vlasnika pekara koje smo kontaktirali nije želeo da komentariše ovaj slučaj. 
 
Utakmica između Srbije i Albanije, koja je odigrana 14. oktobra u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u fudbalu, imala je status visokog rizika. Pojedini vlasnici pekara su od policije tražili obezbeđenje njihovih objekata, ali njihovi zahtevi su odbijeni. Dodatnom podizanju tenzije doprinosili su i mediji sa tabloidnim naslovima i izveštavanjem.
 
Međutim, Novi Sad nije jedini grad u kom su se dogodili incidenti. Slične situacije su se dogodile i u Somboru, gde je jedna pekara potpuno izgorela, Bečeju, Apatinu, Banovcima, Sremskoj Mitrovici, Subotici, u kojoj su dvojica maloletnika pokušali da zapale Muhadžir džamiju. Većina identifikovanih napadača na objekte muslimana u Vojvodini bili su mlađi od 25 godina.
 
Incidenti su okončani kada je policija odlučila da dežura ispred pekara za koje su postojale sumnje da mogu biti meta huligana.
 
Izazivanje nacionalne rasne i verske mržnje i netrpeljivosti je krivično delo koje je definisano članom 317. krivičnog zakona, a predviđa se kazna zatvora od jedne do osam godina.
 
Podsećamo da su sudovi u Novom Sadu u poslednje dve godine zbog predugih procesa isplatili dva miliona dinara, o čemu možete čitati OVDE.
  • Stanko

    29.07.2016 19:38
    Koliko godina je prošlo od ubijenih Žeteoca na Kosovu i Metohija, pa niko nije odgovarao.
  • ja

    28.07.2016 11:18
    sami sebi
    Albanci sami sebi polupali radnej pa sada cute
  • ST

    28.07.2016 10:00
    Nece ni biti nista od toga.Ipak je kompletni pravosudni sistem podredjen jednom coveku...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti