Galenska laboratorija još uvek ne radi, nedostaje kadar

Galenska laboratorija u Veterniku, čije je otvaranje najavljivano nekoliko puta, još uvek nije počela sa radom, a razlog je nedostatak kadra.
Naime, kako je već pisao 021, Galenska laboratorija Apoteke "Novi Sad" dobila je upotrebnu dozvolu u aprilu, a dozvola za rad je u ovu ustanovu stigla krajem maja, kada je i najavljen početak izrade lekova.
 
Kako je za 021 kažu u apoteci, i pored dozvola, koje je laboratorija dobila, neophodno je da postoji odgovorno lice, odnosno načelnik, koje će izrađeni lek pustiti u promet. 
 
"Uslovi za dolazak na tu funkciju su veoma rigorozni, pored toga što se zahteva da je osoba zaposlena na neodređeno vreme, potrebno je i da je tri godine već bila načelnica Galenske laboratorije. Takve osobe je teško naći, a mi smo imali tu nezgodu da osoba koja je ispunjavala sve uslove ode u invalidsku penziju. Sa druge strane, suočeni smo sa zabranom zapošljavanja i onda je teško naći nekoga ko bi se zaposlio na određeno. I pored svega toga, u pregovorima smo sa specijalistima farmaceutske tehnologije iz drugih gradova, te se nadamo da ćemo uspeti da pronađemo neko rešenje kojim bi se ovo pitanje rešilo, jer je otvaranje laboratorije bitno ne samo za apoteku, nego i za Vojvodinu", poručuju u ovoj ustanovi.
 
U ovoj apotekarskoj ustanovi nisu mogli da nam preciziraju datum otvaranja Galenske laboratorije, s obzirom na to on zavisi od pronalaska odgovarajućeg kadra.
 
Iako bi otvaranje laboratorije donelo dodatni novac Apoteci "Novi Sad", koja trenutno duguje 243 miliona dinara, kako je pre nešto više od mesec dana rečeno za 021.rs u ovoj ustanovi, ti prihodi bi bili zanemarljivi.
 
"Galenska laboratorija će apoteci svakako obezbediti dodatni izvor prihoda, ali taj prihod predstavlja nesrazmerno mali deo neophodnih prihoda i može se smatrati zanemarljivim u odnosu na potrebne prihode za nesmetano funkcionisanje farmaceutske delatnosti. Međutim, ne treba se zanemariti činjenica da svrha Galenske laboratorije nije sticanje prihoda, nego izrada lekova koji pomažu stanovništvu", istaknuto je tada za naš portal.
 
U ovoj laboratoriji će se izrađivati lekovi, tečni i polučvrsti, odnosno alkohol, hidrogen, borna kiselina i rivanol, sirupi. Od polučvrstih lekova u planu su lekovite masti, kreme, vagitorije i supozitorije, a s vremenom i kozmetički preparati. Ovi lekovi se izrađuju u malim serijama i služe u terapiji pacijentima kada ne postoji ili nije dostupan fabrički lek.
 
Za adaptaciju prostora Galenske laboratorije iz budžeta je izdvojeno oko 20 miliona dinara, dok je za nabavku laboratorijskog nameštaja i medicinske opreme izdvojeno 18 miliona.
 
Podsećamo da je Galenska laboratorija koja se nalazila u Vršačkoj ulici, zatvorena 2012. godine odlukom zdravstvene inspekcije, jer nije ispunjavala uslove u pogledu prostora. Od tada se planira izgradnja novog objekta u Veterniku, a projekat je u jednom trenutku bio i zaustavljen zbog nedostatka novca za nastavak radova.
  • bg_ns50@yahoo.com

    28.07.2016 15:02
    beše nekad
    Pre desetak godina Apotekarska ustanova Novi Sad je bila zdravstvana ustanova za primer.
    Svi su bili zadovoljni radom ove zdrvastvene organizacije. I pacijenti i zaposleni.
    A onda je došlo do "pozitivnih promena" koje su ovu Apoteku doveli do ivice propasti.
    Ko je za to zaslužan ? Gde vam je onaj kadar koji je Apoteku Novi Sad vodio na zadovoljstvo
    svih internih i eksternih učesnika ? To je pravo pitanje !
  • mira_novakovic@yahoo

    28.07.2016 14:54
    sećanja
    Apoteka Novi Sad je svojevremeno bila najbolja od svih u Srbiji. Imali su brojna priznanja,
    pohvale, kvalitete... a ni plate i benefiti im nisu bili zanemarljivi. Jednom rečju BAJKA.
    A onda "neki ljudi" oteraše direktora i dovedoše ustanovu u "blagostanje".
    NAZDRAVLJE
  • farmaceut

    26.07.2016 18:51
    strucni kadrovi


    https://www.youtube.com/watch?v=6rOMQ3e78_Q snimak iz 2012-e

    na ovom linku olgica kaze da apoteka ima kadra, a sad ima i prostor i opremu i dozvolu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.