Za decu u privatnim vrtićima ubuduće manje novca, pare roditeljima na račun

Za sufinansiranje boravka dece u privatnim vrtićima ubuduće će se davati manje novca.

Prema danas usvojenoj odluci, Grad će umesto 15.500 dinara davati 10.000 dinara za celodnevni boravak dece do tri godine, odnosno umesto 10.600 dinara isplaćivaće se 8.000 za decu od tri do sedam godina. Takođe, smanjeno je i dotiranje za poludnevni boravak sa užinom sa 4.160 na 3.200 dinara, odnosno bez užine sa 3.800 na 2.800 dinara.

Takođe, novac se više neće isplaćivati direktno vrtićima nego roditeljima.

Roditelji će sada morati da imaju otvoren račun u Poštanskoj štedionici, na koji će svakog meseca stizati novac od Grada, na osnovu faktura i potvrda o plaćanju koje će lokalnoj vlasti dostavljati vrtići, čime će potvrđivati da je dete boravilo u obdaništu. Dakle roditeljima će se refundirati deo novca koji plate.

Odlukom je predviđeno da se subvencioniše boravak 1.900 dece, a trenutno se finansira njih 1.825. Odluka važi do kraja godine. 

Zahtevi za finansijsku podršku podnose se do 7. oktobra, Gradskoj upravi za socijalnu i dečiju zaštitu, putem Pisarnice Gradske uprave za opšte poslove. Obrasci zahteva mogu se preuzeti u Pisarnici Gradske uprave za opšte poslove, Trg slobode br. 1 ili na sajtu Grada www.gradnovisad.rs

  • Smešno i žalosno

    05.09.2016 10:08
    Odredite tržišnu cenu plaćanja u Radosnom detinjstvu. Onaj ko ima para neka vodi dete u koji god hoće vrtić, a ko nema neka ga sam čuva.
    Cene koje roditelji sada plaćaju u RD su smešne, zato je upis dece pitanje žešće veze,a i korupcije.
    Ne može grad da privilegovanu decu primi u vrtić, a 5.000 druge dece da odbije sa smešnim obrazloženjem.To je diskriminacija dece.
    Kriterijumi za upis u RD su takodje smešni.Pola dokumentacije koju roditelji dostave je lažna.
    Dokle više? Samo ekonomska cena rešava sve.
    Predškolsko je obavezno, ostalo nije.
  • Liman3

    05.09.2016 09:35
    Za @milkyway da pogleda...
    ...samo koliko se placa u BG po detetu, i kolike su plate vaspitaca eto nisam otisao daleko samo 70Km od NS i onda ces shvatiti koliko se u NS placa mizerno po detetu od strane roditelja i koliko su mizerno male plate vaspitaca u NS u odnosu na vaspitace iz BGa! Na kraju trebao si kad pises komentar biti odredjen koga treba odpustiti a koga ne iz RD ovako ispada da treba sve odpustiti i samo da ti kazem sto je mozda javna tajna da je radnicima RDetinstva konkretno vaspitacima zabranjeno pod pretnjom otkaza da strajkuju kad su nezadovoljni recimo kao nastavnici po skolama, mogu da strajkuju ali moraju i da rade i prime decu u vrtice i gde se tu onda svodi strajk, pa nigde logicno jer svakako su decu primili od strane roditelja a te iste roditelje zabole kako je vaspitacima(cast izuzecima) jer da se interesuju sigurno ne bi svakakve komentare pisali po raznoraznim textovima objavljenim po internetu a i drugacije bi se ponasali direktno kad bi shvatili da ti isti vaspitaci ma koliko bili nezadovoljni uslovima i platama na radnim mestima prime vasu decu i ponasaju se s njima kao da je sve ok i ponasaju se prema njima kao da su njihova deca! Tako da vecina roditelja samo pljuje a ne vidi glavnu problematiku i medju njima samim jer ima jako, jako puno roditelja kojji su lazirali papire o primanjima i zaposlenosti pa onaj ko treba da dobije izvisi bas zbog roditelja koji su toliko siromasni da jadni voze decu u dzipovima, ispijaju jutarnju kafu u Makijatu i kukaju koliko nemaju!
  • Sima

    04.09.2016 22:20
    Imao bih mnogo da zamerim aktuelnoj vlasti, ali kad pročitam komentare, pomislim da bolje nismo ni zaslužili... Jedni kukaju na malu subvenciju, drugi su došli do zaključka da će je biti samo za 75-toro dece (?!), treći traže subvenciju i za decu koja NE idu u zabavište (?!), četvrti tvrde da su oni učestvovali u izgradnji RD (valjda misle na izdvojen porez), a eto za njihovu decu nema mesta... Pa, ljudi, da li vi stvarno imate manjak logike ili ste jednostavno prišli gomili koja samo nešto traži da uzme, da profitira, zgrabi, smuva... Dokle više?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti