FOTO: Brojni građani po kiši čekaju na nove zdravstvene knjižice

Novosađani koji žele da zamene stare zdravstvene knjižice novim ili pak da overe postojeće, moraju da stoje u dugačkom redu ispred zgrade Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje na Žitnom trgu.

Iako imaju još tri meseca da zamene stare knjižice, a šalteri Odeljenja za zdravstveno osiguranje rade produženo do 18 časova, veliki broj građana se odlučuje da se ove obaveze reši rano ujutru. Međutim, kako sami priznaju, prevarili su se da će to tako lako uraditi.

Oko stotinak građana je i jutros na kiši čekalo u redu kako bi dobilo svoj broj. U proseku čekaju oko pola sata, jer ih obezbeđenje pušta u zgradu u grupama od po 20.

Ipak, kada dobiju broj, građane sačeka još jedan šok kada shvate da je broj trocifren. Do devet časova podeljeno je već 400 brojeva, a kako nam je rekao rekao jedan bračni par, koji se nalazio na kraju reda, mislio je da će zbog kiše doći manje ljudi.

"Došli smo da zamenimo stare knjižice za nove, a nadali smo se da će zbog kiše biti nešto manje ljudi nego proteklih dana. Prevarili smo se. Videćemo kako se red kreće, da li ćemo otići ili ne, ali ovo nije normalno", ističu oni.

Pojedine građane nije iznenadila gužva po lošem vremenu, a kako kažu, nisu ni razmišljali o tome da li je bolje da dođu neki drugi dan, iako imaju još vremena.

"Svakako mi treba jedan dan da zamenim knjižicu, bilo danas ili sutra. Kada radite kod privatnika onda baš i nemate slobodnog vremena. Ovakve gužve me ne čude, to je kod nas u državi sasvim normalno", navodi jedan Novosađanin.

Veliki broj njih se zadržava unutra kako ne bi kisnuo, zbog čega je gužva i unutar same zgrade.

  

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje su najavili da niko neće ostati bez zdravstvene usluge i posle 1. januara 2017. godine, ako ne preuzmu novu knjižicu. Naime, stare papirnate knjižice će važiti i nakon 1. januara, sve dok su overene.

Prema podacima RFZO, elektronske zdravstvene knjižice je do kraja septembra zatražilo 2.260.000 građana. Troškovi izrade kartice iznose 400 dinara, a plaća ih osiguranik ili poslodavac. Za socijalno ugrožene kategorije, novorođenčad, kao i za decu sa posebnim potrebama i žrtve nasilja u porodici kartice su besplatne.

  

Ipak, pojedini građani se žale i na to da se na nove knjižice čeka i po dva-tri meseca, iako je rečeno da je od podnošenja zahteva do preuzimanja nove isprave potrebno u proseku 30 dana. Kako su ranije objasnili u RFZO, čeka se nešto duže jer je u drugoj polovini godine mnogo veći broj građana odlučio da zatraži novu zdravstvenu karticu. Više o elektronskim zdravstvenim ispravama možete pročitati OVDE.

Podsećamo da je prvobitni rok za zamenu bio 9. avgust 2014. godine, ali je zbog malog odziva građana pomeren za 31. decembar ove godine. 

  

  • goran

    14.10.2016 10:29
    Državna služba i privatni faks
    možda megadens nije neki faks ali malo mi smeta jer nisu svi isti. Završio sam menadžment (inženj. i operacioni) na Metropolitanu u Bg i momentalno imao 4 ponude, a samo 1 domaća firma. Ne želim drž službu. Ok, govorim 2 jezika ali ne znači da su svi privatni loši, moj je bio baš super
  • Gora

    14.10.2016 06:56
    Tražili ste ,gledajte
    Država menja dokument.Narod placa.
    Ne znam kome služi isti.
    Dovoljna je licna karta za odlazak lekaru,kako sada stoje stvari,posto u dotičnom dokumentu ne postoje bitni podaci
    Broj kartona,krvna grupa,dom zdravlja.
    Ali mi volimo kada smo budale.
    Glasali smo,pa sad uzivajmo.
  • Гргољ

    13.10.2016 21:01
    Није ово моја држава. А другу немам.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti