Više od 80 amandmana na predlog spornog skupštinskog Poslovnika

Odbornička grupa Demokratske stranke u Skupštini grada Novog Sada predložiće gradskom parlamentu da na sutrašnjoj sednici uopšte ne raspravlja o predlogu novog poslovnika.

Kako navode u GO DS, javnosti je već poznato kako se tim predlogom odbornicima "praktično uskraćuje pravo govora i ograničava mogućnost da podnose amandmane na predložene odluke", a uspostavlja se mehanička procedura usvajanja svih akata koji bi inače naišli na neodobravanje javnosti.

Pošto je za predlog Poslovnika podneto više od 80 amandmana, demokrate smatraju da sporni tekst neće dobiti poželjnu, nepodeljenu podršku u gradskoj skupštini.

"Reč je, zapravo, o oktroisanom Poslovniku kojim gradonačelnik Miloš Vučević i njegovi saradnici u Gradskoj kući pokušavaju da faktičku kontrolu koju već imaju nad gradskim parlamentom sada i formalizuju. Predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić samo izvršava zadatak da jednu anticivilizacijsku zamisao sprovede u delo, čime dokazuje kako nije dostojan časnog zvanja predsednika predstavničkog doma svih građana Srpske Atine. Jelušić iznosi potpune neistine kada govori kako je predloženi tekst Poslovnika Skupštine grada zapravo isti kao i Poslovnik Skupštine Vojvodine, jer su ta dva akta suštinski potpuno različita. Uostalom, ukoliko Jelušić zaista misli da je poslovnik pokrajinske skupštine toliko dobar, Demokratska stranka mu predlaže da taj tekst poslovnika i dostavi Skupštini grada na usvajanje pa će za njega glasti i naša odbornička grupa, a verovatno bi ga podržale i druge opozicione grupe u Skupštini grada", poručuju novosadske demokrate.

Demokratska stranka je, kako navodi, posebno začuđena činjenicom da predlog novog skupštinskog poslovnika podržava i Liga socijaldemokrata Vojvodine.

SNS: Bili smo svedoci zloupotrebe poslovnika

Niko ne može da oduzme pravo demokratama da predlože da se ne raspravlja o poslovniku, odgovaraju u Gradskom odboru Srpske napredne stranke. Kako dodaju, novim Poslovnikom Srpska napredna stranka sa svojim koalicionim partnerima želi da doprinese bržem i efikasnijem radu Skupštine grada.

"Mnogo puta smo u poslednje četiri godine bili svedoci zloupotrebe govornice upravo od strane odbornika Demokratske stranke koji su, redovno se pozivajući na izmišljenu povredu Poslovnika, imali za cilj obesmišljavanje svake sednice i svake tačke dnevnog reda, ne vodeći računa o tome o čemu se zapravo raspravlja, jer njih interesi naših sugrađana uopšte i ne zanimaju. Ograničavanje vremena za raspravu, ne pogovorniku, već po tački dnevnog reda po novom Poslovniku, dovešće do usredsređivanja učesnika u raspravi na konkretne teme i doprineće većoj efikasnosti rada Skupštine grada. Kao retko puta do sada, Srpska napredna stranka slaže se sa delom današnjeg saopštenja Gradskog odbora Demokratske stranke u kojem se, između ostalog navodi da je 'obaveza jedne Evropske prestonice kulture da štiti slobodu govora i podstiče demokratski dijalog u lokalnoj zajednici'. Upravo to se i postiže novim Poslovnikom", smatraju novosadski naprednjaci.

U ovoj partiji navode da kritike na račun poslovnika APV u odnosu na gradski nisu osnovane i pitaju se "kako demokratama sličan Poslovnik u Pokrajinskoj skupštini nije smetao dok su se bahatili punih 16 godina i svaku priliku koristili za demonstriranje gušenja slobode govora".

"Očigledno je da će period prilagođavanja na novu poziciju na političkoj sceni, u kojoj se Demokratska stranka bori za golo preživljavanje, potrajati još dugo vremena, jer je žal za vlašću kod njih izrazito primetan", odgovor je naprednjaka.  

  • MiX

    16.10.2016 14:41
    Il' su "žuti" stvarno naivni il' se samo prave?! Pa taj poslovnik je samo početak... Ko zna za kakve će sve nebuloze "ljigaši" još glasati do kraja mandata! Nisu njih "nazadnjaci" pripustili u gradsku vlast da bi im tamo stajali za ukras, već da s njima dele odgovornost za sve prljave poslove! Dno!
  • niki

    16.10.2016 14:37
    Bese to davne 2008 u Budisavi...Bivsi premijer obecao kanalizaciju i mali El Dorado u Budisavi,ali evo je 2016 i jos nista...Dokle vise sa lazima????Hajde prvo nesto uradite pa onda amandmanisite.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti