FOTO: Konačno počinje razdvajanje otpada, komunalci vrebaju nesavesne Novosađane

Novosađani će zvanično od 1. novembra, ali već i ovih dana, odgovarati ukoliko smeće ne budu savesno odlagali.

Naime, JKP "Čistoća" (konačno) počinje sa pilot-projektom separacije otpada, koji će se na gradsku deponiju od sada prevoziti odvojeno po vrsti, u za to posebno namenjenim kamionima.

Tako ekološki osvešćeni građani uskoro neće morati da ispravljaju "krive Drine", samostalno odvajajući otpad koji se potom đuture i potpuno pomešano odvozi na deponiju. Čistoća u projekat ulazi s podrškom komunalne policije i inspekcije, a u skladu sa odlukom o održavanju Čistoće Grada Novog Sada iz 2011. godine.

Na nekoliko lokacija u širem centru grada biće postavljeni posebno obeleženi podzemni kontejneri, namenjeni komunalnom i ambalažnom otpadu, a iz Čistoće mole građane da separaciju počnu već u svojim domovima.

Kazna za građane 8.000 dinara

Kako za 021.rs navodi portparolka Čistoće Danijela Jankov, postoji 70 kontejnera u starom jezgru grada, na Žitnom trgu, i u delu oivičenim kejom i Radničkom ulicom. Vozila kojima će se prevoziti odvojeni otpad biće nabavljena ovih dana.

"Uputstvo, ujedno i molba za Novosađane je da otpad odvajaju već u domaćinstvu, te da ga odvojenog odlažu u podzemne kontejnere koji će biti jasno obeleženi za komunalni i za ambalažni otpad. U komunalni otpad spadaju: ostaci hrane, baštenski otpad, pepeo, pelene, ulošci i vata, kao i drugi mešani ili takozvani mokri otpad. U ambalažni otpad spadaju: PET i plastična ambalaža, tetrapak, karton i papir, staklena ambalaža, limenke i konzerve - takozvani suvi otpad. Ukoliko su sugrađani u dilemi gde da odlože neku vrstu otpada, to mogu slobodno da učine u mokri i neće pogrešiti", objašnjava Jankov.

Pre zvaničnog početka pilot-projekta, komunalci su počeli da "vaspitavaju" građane na terenu. Jankov naglašava da je, prema dogovoru Čistoće, komunalne policije i inspekcije, u toku akcija pojačanog nadzora i kažnjavanja nesavesnih građana. Kazna za fizičko lice koje bude uhvaćeno u nesavesnom bacanju smeća je 8.000 dinara i naplaćuje se na osnovu pomenute gradske odluke.

Takođe, u sklopu promocije projekta, radnici Čistoće razgovarali su s Novosađanima i obavestili ih na ulicama grada da će uskoro morati bacanje smeća da shvate vrlo ozbiljno, kao što se to radi u zemljama Evropske unije. U preduzeću napominju da je zainteresovanost građana ogromna, te da su i sami naglasili da ovakvu ekološku promenu u gradu čekaju godinama.

"Ovo je izuzetno važan posao, kojim JKP 'Čistoća' i Grad Novi Sad idu u susret zakonskim propisima prema kojima se to od nas očekuje. Imamo podršku grada, koja se, između ostalog, ogleda i u tome što će tokom oktobra komunalna policija i inspekcija pojačano obilaziti kontejnerska mesta i novčano kažnjavati sve one koji nesavesno odlažu smeće. Tako će biti i kada projekat zaživi", objašnjava direktor Čistoće Vladimir Zelenović.

Čistoća je nedavno u devet novosadskih osnovnih škola koje gravitiraju širem centru grada podelila kante za razdvajanje otpada, a u narednom periodu će, u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka - Departmanom za inženjerstvo i zaštitu životne sredine, organizovati i predavanja i radionice za đake na ovu temu.

Škole koje su dobile kontejnere su: OŠ "Kosta Trifković", OŠ "Petefi Šandor", OŠ "Ivo Lola Ribar", OŠ "Sonja Marinković", OŠ "Branko Radičević", OŠ "Đura Daničić", OŠ "Jovan Popović", OŠ "Đorđe Natošević" i OŠ "Ivan Gundulić".

Inače, Srbija je na samom dnu evropskih zemalja po pitanju upravljanja otpadom, koje se postavlja kao jedno od važnijih pred naše buduće učlanjenje u Evropsku uniju. Procene su da gubimo najmanje 50 miliona evra svake godine zbog nemara.

Separacija otpada u našim domovima je takozvana primarna separacija, koja nije ni blizu dovoljno implementirana ni u sistemu, a ni u svesti građana. Da je ni preduzeća čija osnovna delatnost podrazumeva separaciju nisu shvatila ozbiljno pokazuje primer novosadske deponije, na kojoj je nataloženo milion kubika smeća na otvorenom.

Više o neuspesima Srbije u pogledu reciklaže i separacije otpada pročitajte u našoj reportaži OVDE i saznajte kako se Madrid nosi sa otpadom.

  • NS mislilac

    23.10.2016 01:19
    Razvijena društva kao primer?
    Mi smo dakle razmaženi i nekulturni jer nećemo da sledimo preporuke " razvijenih" EU društava? Zanmimljivog li poređenja. Taman da svi oni zajedno - svi Nemci, Englezi, Holanđani, Šveđani, Francuzi, Luksemburžani itd. rade besplatno narednih par vekova, opet ne mogu da odrade ogromni dug koji su napravili razvijajući svoja društva na pljački, krvi i brutalnoj kolonijalnoj eksploataciji rada i resursa tuđih zemalja i na trgovini robljem. O da, to nije preterivanje, to je sve istina. Dakle neka oni odrađuju svoj dug, ali mi s njima nemamo ništa. Jer kod nas je situacija obrnuta, pošto ovde država decenijama duguje svojim građanima ogromnu vrednost u imovini koja se potražuje po restituciji, plus izgubljenu dobit, što sve nema nameru da vrati, pa samim tim nije u moralnoj ni pravnoj poziciji da išta traži od njih kamoli da nameće obaveze. Da ne govorimo o bezbrojnim proneverama koje se mere millijardama kojima je država oštećena i svi građani. Neka se europski zaštitnici i njihovi domaći službenici drže podalje od nas i neka nam ne nameću svoja pravila jer mi ne pristajemo da budemo nadoknada za njihove dugove, pogotovo ne da budemo ono što im je bila i ostala Afrika, Indija itd.
  • Moral

    22.10.2016 19:53
    "Kultura" preko tuđih leđa
    Gospodi koja izigravaju kulturu preko tuđih leđa želim da napomenem da je to upravo ono što njima najviše nedostaje. Pre svega otpad nema svojinski karakter zato se i naziva otpadom, a sakupljanjem i preradom otpada se bave službe koje su zato plaćene i firme koje su za to registrovane i specijalizovane. Ne samo da nećemo raditi njihov posao već ćemo pokrenuti i pitanje ekoloških taksi koje država silom ubire od građana a onda te pare poklanja privatnim firmama koje se bave NAŠIM otpadom i zarađuju milione na NAŠEM otpadu! Znači njihova "kulturna" logika je sledeća : otpad je NAŠ i rad je NAŠ a milioni su NJIHOVI. Neka zaposle i plate radnike koji će to da im rade a NAS neka ostave na miru.
  • nijevazno

    21.10.2016 20:30
    Kultura na prvom mestu
    Postovana gospodo sto ne zelite da radite tudji posao, gadljivi ste itd., htela bih da vas obavestim da u razvijenim zemljama praksa pokazuje da razdvajanje otpada na mestu nastanka itekako funkcionise, te da je svaki gradjanin duzan da odvoji svoj otpad na propisani nacin. Naglasila bih to SVOJ, jer svako treba da vodi racuna o onome sto baca i na koji nacin to odlaze. To ni u kom slucaju nije tudji posao, jer niko nije duzan da se bavi NASIM otpadom, oni koji ga odvoze cine nam uslugu da ne bi smo bili zatrpani u istom. Jos bih da naglasim, da u nasoj zemlji ni voda, a ni poslovi odvozenja otpada i postupanja sa istim nisu dovoljno placeni. Dakle, hocemo funkcionalan i dobar sistem za dzabe...e pa, ne ide to tako gospodo! Zato i jesmo ovako nazadni, jer su svi gadljivi, stide se i srame da zasucu rukave i rade nesto korisno!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti