Betanija ocenjena kao najbolje porodilište u Srbiji

Za najbolje veliko porodilište u Srbiji u 2016. godini proglašena je novosadska Betanija.

Najbolje porodilište u Srbiji za 2016. godinu je porodilište Kliničko-bolničkog centra "Dr Dragiša Mišović", ocenile su mame. Po oceni ispitanica za najbolje malo porodilište ocenjeno je porodilište iz Sente.

Ispitanice su odbarale i 15 najboljih ginekologa, kao i ginekologa najuticajnijeg na internetu.

U istraživanju "Kakva su nam porodilišta?", koje je sproveo portal Bebac, učestvovalo je 9.888 mama koje su oko 15 minuta izdvojile za popunjavanje upitnika sa 72 pitanja.

Porodilišta u Srbiji su sistemski zanemarana, jer se u njih ne ulaže, što je razlog zbog kojeg su porodilišta u lošem stanju i nemaju dovoljno osoblja, posebno u manjim gradovima i opštinama, ocenila je danas autorka istraživanja portala Jasmina Mihnjak.

 Mihnjak je na predstavljanju rezultata istraživanja rekla da je 9.888 mama, učesnica u istraživanju, porodilišta u Srbiji ocenilo kao "vrlo dobra" - ocenom 3,54.

Ona je rekla da su mame najnižu ocenu dale pružanju pomoći pri dojenju bebe (2,8), dok je 43 odsto žena reklo da u porodilištu nisu savladale dojenje.

- Mame najslabije ocenjuju boravak u porodilištu posle porođaja, ocenom 2,95, zato što nisu zadovoljne stanjem u sobama, hranom, neljubaznošću osoblja i nedostatkom savetovanja u vezi sa dojenjem - rekla je Jasmina Mihnjak.

Prema njenim rečima, mame su visoke ocene dale lekarima (4,17) i babicama (4,02) i zadovoljne su brzinom prijava i odnosom osoblja prema njima u porođajnoj sali. Oko 42 odsto mama je reklo da je porođaj ispunio njihova očekivanja, 27 odsto je reklo da je bilo bolje od očekivanog, a 31 lošije od očekivanog. Znači, 70 odsto žena je pozitivno ocenilo porodilišta - kazala je ona.

Mihnjak je dodala da se zadovljstvo žena u velikim porodilištima u Beogradu i Novom Sadu razlikuje od zadovoljstva kvalitetom usluge u manjim i srednjim porodilištima.

Ona je navela da manjim porodilištima nedostaju adekvatni uslovi, poput sale za carski rez, dok je u velikim porodilištima problem to što u njima boravi veliki broj žena, te ne može svakoj da se posveti dovoljno pažnje.

Autorka istraživanja je kazala da je od ukupnog broja učesnica u istraživanju (9.888) 73 odsto žena ocenjivalo prvi porođaj i da su većinom bile žene od 26 do 35 godina starosti, koje su visoko obrazovane i koriste internet.

Porođajem su veoma zadovoljne mame koje su se porodile uz epiduralnu anesteziju, koju je primilio 28 odsto ispitanica - kazala je ona i dodala da se žene više informišu o porođaju na internetu, a ne kod lekara, a da su zadovoljnije one koje su informisane kod lekara i u školicama za trudnice.

Kada je reč o korupciji, Jasmina Mihnjak je kazala da je istraživanje pokazalo da korupcije ima u porodilištima, da je 42 odsto žena reklo da je imalo vezu na porođaju, dok je u četiri odsto slučajeva tražen novac od ispitanica.

- Ispitanice su svojom voljom dale novac u 26 slučajeva. Istraživanje je pokazalo da ne postoji razlika u stepenu zadovljstva žena koje su dale novac i onih koji nisu - ocenila je autorka.

  • Mirela

    26.09.2019 11:22
    Baby Bog
    Presrecni sto imamo doktora Stevana Milatovica,toliko strucnog i sa tako divnim pristupom i paznjom prema svakom pacijentu.Zahvaljujuci njemu mi imamo nasu bebu mesecic:)da ne duzim.On je ☆baby Bog☆ i prezahvalni smo mu na svemuuuu i beskrajno mu verujemooooo
  • Nemaja

    07.04.2018 23:33
    Tuga i jad
    Nazalost moram da se pridruzim negativnim kometarima. Ukratko nestrucni nezainteresovani i nesposobni. Supuga izguila 1.2 litre krvi, popucali kapilari u oku u nosu da joj doktori na kraju kazu pogledaj sta si uradila nisi umela da guras. Na izlasku nam je sestra rekla sledeci put nadjite ginekologa koji ce da je porodi. Eto toliko. Razmislam da podnesem tuzbu
  • Dijana

    31.03.2018 00:26
    Dr Mulatovic je divno stvorenje koje mi je dalo reci utehe posle spontanog,i zahvaljucu njemu sam sve to lakse podnela,tim koji je radi kiretazu izuzetni ljudi u Betaniji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.