Dan mladog portugizera uz besplatnu degustaciju vina

Dan mladog portugizera održaće se u četvrtak, 17. novembra na Trgu slobode kada će Novosađani moći besplatno da degustiraju vino.
Manifestacija se održava deveti put u Novom Sadu, a posetioci će imati priliku da prisustvuju koncertu tamburaša, igri folklornog ansambla, proglašenju najbolje pesme o vinu i nastupu tango plesača. 
 
Pokretač manifestacije i osnivač vinarije "Mačkov podrum" Sava Jojić kaže da bi "svatovac" trebalo da se proizvodi više u Srbiji, posebno na Fruškoj gori, čija je zemlja idealna za pravljenje mladog vina. 
 
"Smatramo da je naša dužnost da vratimo tu slavu koju je imao portugizer na ovom prostorima. Na taj način vraćamo i slavu domaćem vinogradstvu i doprinosi se njegovoj revitalizaciji. Kada smo počeli da proizvodimo portugizer, želeli smo da ljudima koji poštuju vino ponudimo nešto novo. Veoma smo ponosni na to da smo uspeli da vratimo tu tradiciju proizvodnje mladog vina", navodi Jojić.
 
  
 
Standardni deo manifestacije je i proglašenje Viteza mladog vina. Ove godine titulu viteza je poneo osnivač izdavačke kuće "Prometej" Zoran Kolundžija. Kako kaže za 021.rs vino i knjiga su sinonimi, jer je i u knjigama, kao i vinu - istina.
 
"Kad se kaže knjiga mislimo na kulturu, a prepušteni smo uglavnom onome što je namenjeno za zabavu. Jako je važno da se prepliću prave vrednosti, a ova manifestacija je jedna od tih prilika. Isto tako je i kod vina, postoje dosta onoga što nije kvalitet, ali ovo je prilika za Novosađane da probaju nešto zaista lepo i kvalitetno", smatra Kolundžija.
 
Sava Jojić dodaje da Dani mladog portugizera ne bi bio potpun da se radost vina ne deli sa drugim ljudima.
 
"Ne može radostan biti čovek ako tu radost ne deli sa drugim ljudima. Ne može biti srećan ako je okružen tužnim ljudima i ne može biti srećan u svom uspehu, ako taj uspeh ne deli sa drugima. Mi smo rešili da tu radost podelimo sa svima koji dođu na Trg slobode", zaključio je Jojić.
 
Program manifestacije će početi u 17 časova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti