Menu 021

Potrebno svega 17 km pruge za put vozom od Novog Sada do Temišvara

Dovoljno bi bilo izgraditi samo sedamnaest kilometara pruge od Žablja do Zrenjanina, pa da se šinama povežu Novi Sad i Temišvar, oba tokom 2021. godine evropske prestonice kulture.
Novi Sad 16.11.2016. | 11:11 > 13:07

Nedavno je Novi Sad proslavio dobijanje statusa Evropska prestonica kulture za 2021.godinu. Na pitanje hoće li činjenica da je iste sezone počast pripala i Temišvaru umanjiti značaj osobenog priznanja našem gradu, lokalni i pokrajinski čelnici spremno su odgovarili da će biti upravo suprotno: pažnja evropske javnosti biće usmerena na jugoistok kontinenta, pa bi glavni grad Vojvodine mogao imati dodatne koristi.

Dva grada su tokom istorije imali mnogo bliže odnose i više sarađivali nego danas; vekovima su bili u okviru istih država koje su imale vlast na južnim panonskim prostorima, sve dok ih Veliki rat nije razdvojio u dve države, mada je svaki ostao središte lokalne, međusobno dodirujuće i umnogome slične, regije.

Dugo vremena su postojale redovne brodske linije Begejom, putnička i teretna, na relaciji Temišvar - Zrenjanin; povremeno se brodom putovalo i za Novi Sad, a kulturne veze dva grada, još više dva regiona, bile su dinamične i međusobno prožimajuće.

Dva grada bliža

Ima mnogo osnova za uspostavljanje pojedinih zajedničkih ponuda evropskim pristalicama kulture. Međutim, u međuvremenu su se gradovi gotovo vek razvijali u okviru zasebnih država i prilično udaljili. Stoga bi, čini se, pre bilo kakve skupne ponude dva grada trebalo saobraćajno približiti. Tim pre što postoje pretpostavke da se jeftino i brzo povežu.

Neophodno je samo izgraditi sedamnaest kilometara pruge između Žablja i Zrenjanina i dve evropske prestonice kulture bile bi povezane sasvim solidnom prugom.

Pruga Zrenjanin - Kikinda nije u idealnom stanju, ali njome vozovi redovno saobraćaju, stajući u svih šest velikih sela smeštenih između dve banatske varoši. Od Kikind do Temišvara odavno je izgrađena izvanredna pruga za osovinski pritisak od 22,5 tona, dakle veoma kvalitetna relacija.

I na ovoj deonici, sa obe strane granice, nalaze se stanice relativno većih sela i gradića. Istina, voz između Kikinde i Temišvara prestao je saobraćati pre petnaestak sezona, možda najviše stoga što je linija sa naše strane nedovoljna uklopljena u srpski železnički, inače zapostavljeni, saobraćaj.

No, povezivanjem Novog Sada sa Zrenjaninom pružaju se nove mogućnosti, baš kao što bi i pruga Vršac - Zrenjanin, koju je aktuelna republička vlada nameračila ukinuti, dodatno dobila na značaju. Preostalo bi još da se remontuju nekoliko, kraćih, deonica pruge Novi Sad - Temerin - Žabalj i dobila bi se "žila kucavica" ovog dela Panonije.

Dinamičnija regija

Povezivanje dva grada šinskom vezom nije, naravno, samo sebi cilj, već se sa samo sedamnaest kilometara novih, zgodno pozicioniranih, šina gradi prilika za otvaranje više posve novih pružnih linija i tako oživi prilična zamrla regija, ujedno i bolje poveže sa susednom u Rumuniji. Projekat se uklapa i u evropski trend oživljavanja prekogranične saradnje i za finansijska sredstva moglo bi se konkurisati kod namenskih evropskih fondova i razvojnih banaka.

Čini se i da je sa nedavno održanog skupa Kine i šesnaest istočnoevropskih država u Rigi nama poslata poruka da teško možemo očekivati dvokolosečne pruge za vozove od 200 km na sat, ako nemamo dovoljno razvijen lokalni saobraćaj. Mada je naša delegacija poslala smušeno saopštenje u vezi sa modernizacijom pruge Bograd - Novi- Sad - Subotica - Budimpešta, stvari po nas ne stoje dobro.

Ispostavilo se da nije postignut nikakav sporazum o ulaganju u dvokolosačavanje i modernizaciju pruge Beograd - Budimpešta, inače dragocene kineskim firmama za distribuciju robe, s obzirom da su kineski investicioni fondovi od prošle godine većinski vlasnici luke u Pireju, kraj Atine, matične stanice za kineski izvoz u južnu, srednju i istočnu Evropu.

Imati adut u rukama

Očito, kineski partner procenjuje da mu je dovoljna i jednokolosečna pruga, tim pre što je lokalni šinski saobračaj skroman. Pokazala se tačnom poslovica da "je reka velika onoliko koliko ima pritoka", odnosno da je značaj železničke trase tim veći što ima širu i dinamičniju pružnu mrežu sa koje se saobraćaj sliva na glavnu prugu. Stoga je kineski partner odustao od ulaganja za suvlasništvo nad prugom, a nije raspoložen ni za koncesiono investiranje.

Jedino nam nudi klasičan komercijalni kredit i to uslovljavajući da više od polovine novca bude potrošeno na nabavku materijala i opreme od kineskih proizvođača, odnosno na plaćanje rada kineskim graditeljima. U takvim okolnostima, potpisivanje memoranduma o spremnosti za izgradnju prve deonice, Beograd - Stara Pazova, deluje više kao izraz volje da se u budućnosti i dalje razmatra udvokolosačavanje pruge severnog kraka Koridora 10, nego da je u pitanju operativna stvar.

Međutim, na budućim razgovorima bi trebalo imati nove argumente. Čini se da bi razvijanje lokalnog pružnog saobraćaja, u kome bi, s obzirom na strukturu vojvođanske privrede, bilo dosta transporta kabastih roba, bio pravi adut u rukama srpskih pregovarača.

Autor: Živan Lazić
Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
 • Zivan
  16.11.2016 19:56
  Maja
  Most bi bilo lako i jeftino izgraditi, jer nije potreban stub u vodi.
 • Smrdija
  16.11.2016 19:50
  Pre ce se Sunce ugasiti nego sto ce tih 17 km biti izgradjeno .
 • Maja
  16.11.2016 17:37
  A most?
  Nikako da shvatim tih sedamnaest kilometara. Ima, bar, 22. I niko ne pominje preko kog mosta. Most na Tisi bi kostao vise od same pruge. Tako Perica masta da vozi avion...
 • ON
  16.11.2016 15:47
  Ne može. Jer ne prolazi kroz Beograd - a svi znamo da ovde sve mora da ide preko BG-a!
  Imate prugu BG-Vrsac-Temišvar pa putujte.
  Iz istog razloga ne može ni put NS-Zr-Temišvar, nego dole autoputem pa onda lepo Bg-Vš-Temišvar.

KOMENTARI nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

NEMAMO nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za izbor komentara koji će biti objavljeni i nemamo obavezu obrazlaganja odluka s tim u vezi.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje, koji sadrže pretnje, uvrede na rasnoj, verskoj i nacionalnoj osnovi, netoleranciju svake vrste, upućuju na nezakonit sadržaj ili predstavljaju osnov za utvrđivanje građanske odgovornosti. Neće biti objavljeni ni oni komentari koji su opsceni, pornografski ili klevetnički.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste, koji se odnose na uređivačku politiku i koji su napisani velikim slovima.

MOLIMO VAS, obratite pažnju na pravopis i gramatiku, prednost imaju komentari koji su napisani bez pravopisnih i gramatičkih grešaka.

OGRANIČENO je pisanje komentara na 1.500 karaktera.

PORTAL 021 zadržava pravo da bez prethodnog obaveštavanja, u svakom trenutku, ukloni ili onemogući pristup bilo kom sadržaju i nalogu po sopstvenomm nahođenju, za koji se utvrdi da predstavlja kršenje odredaba ili da je na drugi način štetan za 021.

Napiši komentarPreostalo 1500 Karaktera


* Ova polja su obavezna
Cenovnik Impresum Kontakt Uslovi korišćenja Pošalji vest