Kasarne i napušteni industrijski kompleksi prostori za investiranje u Novom Sadu

Potencijalnih lokacija za braunfild i grinfild investicije u Novom Sadu ima desetak, pokazuju analize gradskih urbanista, a najveći potencijal nude kasarne i napušteni industrijski kompleksi u radnim zonama.

Poseban problem je što većina tih lokacija nije u posedu lokalne vlasti, što je dodatni problem, jer Novi Sad onda ne može da ih direktno nudi potencijalnim investitorima.

Novi Sad je od 2000. godine do danas imao velikih problema da privuče potencijalne investitore i pokrene posrnulu privredu i industriju. Mada se može diskutovati o tome da li su za to u velikoj meri krivi lokalni političari koji su se pokazali kao loši menadžeri, treba uzeti u obzir da oni zapravo nemaju šta posebno da ponude nekom od investitora jer Novi Sad uglavnom i nema prostora za gradnju.

Ovo najbolje pokazuje primer otvaranja američke fabrike "Lear", pošto je Novi Sad doveo tu američku kompaniju tek kada je dobio zemljište od Republike i uložio preko četiri milijarde u uređenje parcele i gradnju hale. Pri tome, novac za to je obezbeđen prodajom tzv. "gradske srebrnine" u vidu parcele na uglu Bulevara cara Lazara i Bulevara oslobođenja.

Da ni u narednom periodu neće biti lako dovesti nekoga pokazuje analiza koju su još prošle godine uradili gradski urbanisti o potencijalnim lokacijama za braunfild i grinfild investicije u Novom Sadu. Naime, skoro sve lokacije koje su urbanisti naveli kao potencijalne loakacije su zapravo van vlasništva grada. Tu se izdvajaju radne zone Sever I, II i Zapad gde ima mesta kako za braunfild, tako i grinfild investicije. Problem je što su  vlasnici prostora koji se nalaze na ovim lokacijama uglavnom privatnici, dok Grad ima manje parcele.

Urbanisti ipak procenjuju da tu ima prostora prvenstveno za braunfild investicije, to jest ulaganje u prostor i objekte koji su se već koristili i Grad tu najviše može da pomogne donošenjem urbanističkih planova koji će odgovorati onima koji planiraju da koriste te prostore.

"Na osnovu sagledanog stanja privrede i procene o daljim procesima koji će se odvijati u radnim zonama, može se pretpostaviti da će se u tu javiti određeni oblici braunfild lokacija. Pri tome se mora naglasiti da se ne očekuje pojava napuštenih radnih zona već prvenstveno njihovo neracionalno korišćenje, odnosno problemi korišćenja delova radnih zona. To već sad zahteva da se svi učesnici u planiranju i realizaciji razvoja Novog Sada angažuju sa ciljem da se problem maksimalno ublaži, a posmatrano dugoročnije i trajno reši. U tom cilju nastoji se da se urbanistički planovi, koji se donose za pojedine radne zone, učine maksimalno  fleksibilnim kako bi se potencijalnim investitorima prostor u radnim zonama učinio što pristupačnijim", navode u svojoj analizi gradski urbanisti.

S druge strane, dok prostore u industrijskim zonama Grad ne može direktno da nudi, preostale prostore u gradu bi mogao, samo da je brže urađeno preuzimanje. Naime, gradski urbanisti su analizarijući lokacije za braunfild i grinfild investicije, ocenili da u okviru kapaciteta koje nude braunfild lokacije, najznačajniji potencijal predstavljaju prostori vojnih kompleksa i objekata koji vojsci više ne trebaju.

Ovde se konkretno radi kasarnama u Ulici Vojvode Bojovića, Futoškoj ulici i kasarna "Trandžament" u Petrovaradinu. Za sve tri lokacije, međutim, nisu planirani prostori za industriju nego za druge privredne sadržaje kao što su kulturni, turistički i sportski. Sve tri kasarne spadaju u braunfild investicije i od toga kada će Grad sa Ministarstvom odbrane postići konačan dogovor zavisi da li će moći da budu ponuđene investitorima.

Slično je i sa starom Ranžirnom stanicom između Detelinare i Novog naselja koju još drže Železnice Srbije. Iako je ovaj prostor kao oblik braunfild investicije namenjen za kulturne sadržaje, posredno omogućava da se okolne parcele  iskoriste za stanogradnju ili gradnju drugih privrednih objekata.

Urbanisti su u analizi kao loakcije za braunfild investicije naveli Kinesku četvrt koja je planirana za kulturne sadržaje i obližnji prostor nekadašnjeg "Brodogradilišta" i kompleksa "Neimara" koji bi bili namenjeni za turizam, ugostiteljstvo i sport.

Kao prostor za braunfild investiciju se u Novom Sadu, tačnije u Petrovardinu, javlja i prostor stare Ciglane uz Bukovački put, gde je moguće izgraditi stambene, poslovne objekte, kao i druge sadržaje.

Zanimljivo je da se u ovoj analizi urbanista kao mesto za braunfild investiciju našla i mikrolokacija u vidu Dvorca u Kameničkom parku (Dvorac Marcibanji-Karačonji), koja bi bi služila za ugostiteljstvo.

Kao što smo već rekli, ovo je analiza potencijalnih lokacija za braunfild i grinfild investicije, a na gradskim vlastima je da se postaraju da se to i ostvari.

  • /

    17.11.2016 10:01
    /
    kako to sada smeta vam buka sa splavova i stranda?

    procitajte sta ste pisali o onima koji zive u centru
  • VNS

    17.11.2016 06:50
    @Kaligula @ns
    Podsetite me, sta je tu bilo ranije... nisam zalazio cesto, no cini mi se parking + zelena povrsina.
    Ljudi ne vole promene generalno, no ta promena je po mom dubokom ubedjenju na bolje. Neko dete se iz vase sredine mozda zainteresuje za umetnost, imacete fantastican toponim da opisete gde tacno zivite. Na kraju, sam osecaj da zivite pored plemenite ustanove, ... mene bi ucinio sretnom. A jos plus moj komentar od ranije, da se vucibatine tu ne bi sakupljale.
    Sa druge strane, imacete manje parking mesta sto vidim kao jedinu manu nicanja tog objekta u vasem komsiluku.
    Na vasem mestu, bio bih srecan.
  • Gavra

    17.11.2016 01:46
    Svi nabojani ...
    lokaliteti su potencijal grada i opštine , ali oni koji sede na mestima gde im mesto nije ne umeju , ( ili očekuju korist $$ za sebe ) , nisu u stanju da od svga nešto naprave - a u Idjiji , Jagodini , Staroj Pazovi ...i drugim mestima od pustare prave nove zone G ili B ... Ovde kod nas fali kadra, pameti ili volje ... ? Prijavljujem se dobrovoljno da to rešim u nerednih par godina !!! Volonterski !!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti