Novosadska udruženja traže od Grada da se polažu računi za dodelu novca

Predstavnici Inicijative nezavisne kulturne scene danas su i usmeno tražili od člana Gradskog veća za kulturu Dalibora Rožića da komisija koja odlučuje o dodeli novca na konkursima javno obrazloži ko je i zbog čega dobio sredstva.
Udruženja u oblasti kulture iznela su ovaj zahtev nakon objavljivanja rezultata drugog kruga gradskog konkursa za kulturu, na kojem su najveće iznose dobili festivali i koncerti, a najmanje udruženja koja se bave savremenim stvaralaštvom.
 
Kako predviđa Strategija kulturnog razvoja Novog Sada, potrebno je doneti i primeniti dvogodišnji akcioni plan u oblasti kulture, koji će regulisati kako će se razvijati kultura, a udruženja sad žele da se i unapredi transparentnost dodele novca iz budžeta. Rezultati pomenutog konkursa za kulturu, prema mišljenju ovih umetnika, sistemski ne podržavaju one projekte koji nemaju veze sa kandidaturom grada za prestonicu kulture i koji nisu u vezi sa kampanjom za istu titulu.
 
"Učestovavanjem u izradi Akcionog plana želimo doprineti i kvalitetnijim konkursima Gradske uprave, a ideja je da će komisije koje budu odlučivale o dodeli sredstava iz budžeta Grada Novog Sada ubuduće morati da obrazlože svoje odluke, što će doprineti boljem i transparentnijem odnosu između gradske administracije i građana", naveli su predstavnici udruženja u oblasti kulture u Novom Sadu na sastanku sa Rožićem.
 
Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić naveo je da će u okviru projektnog finansiranja u oblasti kulture naredne godine biti posebno raspisan konkurs namenjen udruženjima koja se bave savremenim umetničkim stvaralaštvom. On je rekao da ova udruženja imaju pravo da predlože članove komisije za evaluaciju i izbor projekata za finansiranje, samo pod uslovom da ti članovi ne budu u sukobu interesa.
 
"Namera Grada je da razvija što efikasnije mehanizme podrške svima koji deluju u kulturi, kao i uslove za najveći mogući nivo participativnosti zainteresovanih pojedinaca i organizacija, kako bi kulturna politika bila odraz zajedničkog angažmana, a radi zadovoljenja opšteg interesa u kulturi Grada Novog Sada. Želimo da ovakvi sastanci budu redovna praksa i to samo kao jedan od modela kontinuirane komunikacije između gradske administracije i udruženja koja deluju u lokalnoj kulturi", rekao je Rožić, čime nije objasnio da li će se založiti da članovi komisije ubuduće obrazlažu kome su dodelili novac Novosađana.
 
Podsetimo, dodela više od 20 miliona dinara subjektima u oblasti kulture nije jedino na šta ukazuju ova udruženja, s obzirom na to da su, u prestonici kulture 2021. godine, njihovi opstanci dovedeni u pitanje.
 
Više o ovoj temi pročitajte OVDE.
  • Istinomer

    03.12.2016 22:29
    divljacka pljacka
    Dalibor Rozic iz DS ? presao u SNS... da bi slusao sefa. Delio pare kome treba.... dajte festivalima , Cobanskim slavarima, delite milione, a potrosite hiljade... Delite sve pola pola
  • Vlast laže

    02.12.2016 06:47
    Vlast uopšte ne polaže račune građanstvu za bilo šta.
    Nigde ništa nije transparento, sve se sakriva a porezi podižu.
    Kolila obećanja na izborima, a kolike laži posle!
  • /

    01.12.2016 17:24
    /
    ta udruzenja treba vec jednom da se prilagode novim uslovima zivota.
    nekima je u statutu da zive od donacija drzave, pokrajine i grada umesto da zaradjuju.

    protivnik sam pomoci performanserima koji ponizavaju kolege koji radom izdrzavaju sebe i svoje.

    uskoro ce performanseri izdejstvovati placanje doprinosa od strane drzave uz overu na 4god

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti