Ulična akcija "Vukovar, bez poslednjeg reza" danas u Zmaj Jovinoj

Ulična akcija pod nazivom "Vukovar, bez poslednjeg reza" biće izvedena danas u 17 sati na uglu Zmaj Jovine i Dunavske ulice.

Aktivisti i aktivistkinje Inicijative mladih za ljudska prava koja organizuje akciju će sat vremena stajati na ulici sa šest umetničkih fotografija koje su bile meta napada vandala u okviru izložbe "Vukovar - ubijanje jednog grada".

"Uličnom akcijom želimo da pokažemo javnosti Novog Sada da, uprkos napadima na ovu izložbu, pitanje ratne prošlosti Srbije mora biti tema o kojoj se slobodno govori, piše i slika, dok mlade ljude ovog grada želimo da podstaknemo da kritički promišljaju i delaju kako o opštim društveno-političkim pitanjima, tako i o događajima iz nedavne ratne prošlosti", kaže za 021 Sofija Todorović iz te inicijative.

Takođe, povodom uništene izložbe, danas se održava i tribina "Razbijanje istorije", u Medija centru Vojvodine.

Neka od pitanja koja će se pokrenuti na tribini su da li Srbi, Hrvati, Bošnjaci, Albanci mogu imati funkcionalna društva u kojima će međusobno sarađivati i graditi poverenje. Takođe, govoriće se i o tome da li su slika društva vandali koji su razbili izložbu o Vukovaru ili pak predstavnici vlasti, čija je reakcija izostala.
 
Na tribini će govoriti pisac Bojan Krivokapić, Nemanja Stjepanović iz Fonda za humanitarno pravo, Sofija Todorović iz Inicijative mladih za ljudska prava i predstavnik Vojvođanskog građanskog centra Željko Stanetić.
 
Počinje u 19.30 časova.
 
Izložba Srđana Veljovića "Vukovar - ubijanje jednog grada", koja je bila postavljena u prolazu Milana Mladenovića, u Zmaj Jovinoj 22, uništena je pre nedelju dana, o čemu više možete pročitati OVDE.

  • Liman Torrent

    15.12.2016 13:12
    Usred Novoga Sada "U". Nema veceg zla od nvo, tako da ce uvodjenje Putinovog zakona o olosima biti najveci civilizacijski iskorak za Srbiju u poslednjih 30 godina.
  • Novosadski korpus

    14.12.2016 20:05
    Necista savest je gadna stvar...
  • Rasejani procesor

    14.12.2016 18:25
    Nedugo pre vukovarske klanice iz mirnog Iloka JNA je bez ikakvog povoda isterala oko 3.000 Hrvata, koji su se tek posle pet godina vratili u svoje domove iz mađarskih sabirnih centara. (O tom zločinu se kod nas na sav glas ćuti.) A u Vukovaru: (1) mimo svih ratnih konvencija i običaja ratovanja streljano je više od 300 ratnih zarobljenika, (2) silovano je oko 400 žena (koje danas imaju i svoju tužnu i pretužnu udrugu. I još ovo: Vukovar je (već tokom ratnih operacija, a posle pada da se i ne govori) bio poprište gotovo masovnih civilnih pljačkaških pohoda (ponajviše iz smera Beograda). Kolone ka Beogradu su bile pune frižidera, zamrzivača, kauča itd. Te ,,junačine'' je zauvek prelepo i dirljivo opevala velika savremena srpska pesnikinja Mirjana Stefanović. Još samo ovo... Moj lični prijatej iz NS, rezervni poručnik JNA, je doslovce pobesneo kad je u prtljagu jednog svog tzv. ratnika našao komplet ribolovačkog pribora, ''preuzet'' od poginulog s druge strane nišana. Takvih vikend-ratnika je bilo i u Novom Sadu. (Opljačkane stvari su se hladnokrvno prodavale na Najlonu.)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti