Protiv majke dečaka koji je zapalio beskućnika vodi se postupak

U Osnovnom tužilaštvu u Novom Sadu protiv majke dvanaestogodišnjeg S.J. koji je pre nedelju dana na ulici usmrtio Dragutina Todorčevića (64) iz Futoga zapalivši ga, već se vodi postupak zbog zanemarivanja deteta.
Ovaj postupak je pokrenut na osnovu krivične prijave policije, podnete pre osam meseci, jer se maloletnik sumnjiči da je učestvovao u razbojništvu.
 
Da li će i kada biti pokrenut još jedan postupak protiv roditelja, odlučiće se kada Više javno tužilaštvo prikupi informacije i podatke od policije i Centra za socijalni rad i dostavi ih Osnovnom tužilaštvu. Policija je Tužilaštvu prosledila krivičnu prijavu, a i Centar za socijalni rad im prosledio šta su sve preduzeli.
 
Dečakova majka se zbog lošeg zdravstvenog stanja nalazi u Institutu u Sremskoj Kamenici. 
 
S. J. je smešten u dom za maloletne delinkvente u Pančevu.
 
Inače, u Vojvodini ne postoji ustanova za decu problematičnog ponašanja mlađu od 14 godina pa se čekalo odobrenje Ministarstva rada.
 
Podsetimo, dečak ne podleže krivičnoj odgovornosti s obzirom na to da nema navršenih 14 godina.
 
Dodajmo još da su inspektori Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku i Ministarstva za rad i socijalna pitanja obavili su vanredni nadzor u novosadskom Centru za socijalni rad i u Dečjem selu u Sremskoj Kamenici. O njihovim nalazima čitajte OVDE.
  • Gradjanka

    22.12.2016 14:30
    Godinama sam radila nocnu smenu i cega sam se sve nagledala, to je za pricu. Vrlo mlade devojke, niskog socijalnog porekla, po celu noc su na ulici, piju, puse, prostituisu se, a mnoge su i na sedativima i opijatima. Bauljaju na visokim stiklama, a tanjusne nozice im se uvijaju, u suknjicama i bluzicama, koje vise otkrivaju nego sto pokrivaju, po cici zimi. I takve radjaju tu decu ulice, a ni same o sebi ne znaju da se staraju. Jedna nije znala da izracuna posto su tri prezervativa, ako je jedan petnaest dinara. A ocevi su uglavnom nepoznati, a ako se i znaju onda su to sitni kriminalci, makroi, sitni dileri droge, koji su vise po zatvoru, nego na slobodi. A DECU SAMO STANCUJU, ZBOG NEZNANJA OSNOVNIH STVARI O KONTRACEPCIJI, I ZBOG SOCIJALNE POMOCI KOJU ZA TU DECU PRIMAJU. Pa to ne moze izdrzati ni mnogo bogatija zemlja od nase. Ne mamo mi ni smestajnih kapaciteta, ni mogucnosti da sve to zbrinemo. Postacemo kao veliki gradovi u Americi i Juznoj Americi, gde u neke gradske kvartove ni slucajno ne sme zaci normalan covek, ako hoce da izadje ziv. Sta uciniti, sam Bog zna, a situacija ce biti sve gora.
  • Inspektor Višekruna

    22.12.2016 10:50
    DŽabe
    Takve dece ima previše da bi se sa ovako skromnim kapacitetima moglo išta rešiti. Kada se dočeka da dete izvrši razbojništvo, da bi se reagovalo, prekasno je. A broj zanemarene dece je ogroman, Prevelik za bilo koju nadležnu službu.
  • NS

    22.12.2016 10:13
    Ne znam koliko ta majka sada ima godina ali sam primetio da mlade Romkinje ne vode nešto računa o svojoj deci. Jako mlade ih rađaju, ostvljaju svojim roditeljima da se brinu a one teraju dalje.
    Naša država stvarno čini velike napore na inkluziji, zapošljavanju, obrazovanju itd. ali to očigledno nije dovoljno jer svakodnevno viđamo sve više dece po gradu koja prose, skitniče, peru prozore na kolima, traže za parkiranje itd.
    Nije mi bilo prijatno letos kad sam imao goste iz inostranstva jer dok smo pojeli po porciju sladoleda 3 grupe su dolazile da traže sitno a jedan odrastao nudio neke gluposti da kupimo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti