Inspekcija: Bilo propusta u radu novosadskog Centra za socijalni rad

Nakon što je 12-ogodišnji dečak, u društvu sa još dvojicom vršnjaka, u Novom Sadu u utorak ujutru, oko 3.30h, zapalio beskućnika koji je nakon toga preminuo, inspektori Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku i Ministarstva za rad i socijalna pitanja obavili su vanredni nadzor u novosadskom Centru za socijalni rad i u Dečjem selu u Sremskoj Kamenici.
Dvojica dečaka, među kojima i onaj koji je upaljačem zapalio novine i bacio ih, žive sa porodicama, dok je treći štićenik Dečijeg sela u Sremskoj Kamenici. Opširnije o tom događaju pročitajte OVDE.
 
Zajednička komisija je konstatovala da je u radu stručnjaka Centra za socijalni rad bilo propusta u organizovanju zaštite jednog dečaka, te da nije obezbeđen adekvatan tretman i blagovremeno izdvajanje iz porodice. 
 
Drugi dečak je izmešeten iz porodice i upućen u domski smeštaj. O njegovom ponašanju, vaspitač doma je obaveštavao stručnog radnika Centra za socijalni rad i napravljen je plan za dete. Stručni rad nadležnih iz Centra u organizovanju zaštite trećeg deteta imao je objektivne teškoće i, iako je bilo planirano izdvajanje iz porodice, ono nije obavljeno, saopštili su iz Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, ne navodeći o kojim teškoćama se radi.
 
Utvrđeno je i da Centar za socijalni rad nije postupio po nalogu Ministarstva za rad iz novembra o postupanju u incidentnim situacijama i nije doneo akt kojim se to reguliše. Navodi se da je o ovom događaju policija dežurnog radnika Centra obavestila u utorak, 13. decembra, dok je odgovorno lice za incident saznalo dan kasnije, tek nakon poziva inspektora socijalne zaštite koji je tražio informacije o tom događaju. 
 
Kako je saopšteno, u Dečjem selu inspekcija je utvrdila da je u knjigu dežurstva upisano da dečak koji je tamo smešten nije došao iz škole, kao i da je u noćnoj smeni bez dozvole van ustanove.
 
U saopštenju se dodaje da će, "u cilju efikasnijeg postupanja zaposlenih u ustanova socijalne zaštite, taj sekretarijat i ministarstvo dodatnim inspekcijskim nadzorom utvrditi postupanja u slučaju incidenata, organizaciju rada i zaštitu korisnika".
  • MM

    16.12.2016 20:16
    Decije selo
    Divna ustanova, idealna za smeštaj dece. Do jucerasnji direktor je po zanimanju "menadžer" ma što to bilo, ali i Pajticev kadar. Ovih dana stigao "socijalni radnik", hajde bar je iz struke. SNS kadar. Okiceni su nestručnim pomoćnicima, bez odgovarajuće stručne spreme i licence za rad. Nadirali sebi podneblje plate, a ljudi od struke i nauke tvore u grupi, imaju pedagoga, socijalne radnike, defektologe, pa čak i magister didaktike koji je i specijalista za rad u domovima. Firmu vodi profesor knjizevnosti, bez licence.
  • saramakas

    16.12.2016 15:45
    Rasformirati Centar za socijalni (ne)rad, jerbo, em ne služe ničemu, em ne rade ništa od onoga za šta primaju plate i smeniti kompletnu upravu Dečjeg sela.
  • Glava

    16.12.2016 14:28
    hm
    Zivim u Nemackoj i malo vise u Svedskoj. Recimo u Geteborgu je zabranjeno prosjacenje i obitavanje na ulici. Svi imaju dovoljno visoku socijalnu pomoc da sebi mogu da priuste neki higijenski minimum. Ovim osudjujem socijalnu politiku, ali ne opravdavam ovo monstruozno ubistvo jer kako neko ovde rece, sam je izabrao...Jeste on sam izabrao da zivi na ulici, ali to ne znaci da bilo ko ima pravo da ugrozi njegov zivot. Ovo je osnovni postulat univerzalnih vrednosti te mi zvuci besmisleno da ga isticem. To se jednostavno podrazumeva.
    Neko ovde rece da je nemoguce da se zapaljenim novinama zapali karton. Samo bih mu (za razliku od onih na tv-u sto ne preporucuju da se proba kod kuce) porucio da on ipak proba.
    Koliko god mnogi pljuvali po US, tamo se za ovakve dela "deci" sudi kao odraslima. Tacka.
    Gde su pozornici koji su postojali 80-h?
    Poenta je da ovde nista ne funkcionise kako treba i nista se ne radi da se stvari poprave, t.j. da od zemlje postanemo drzava. Moji primeri nisu sa druge planete ili iz sf filma.
    Izuzetno mi je zao sto je jedan covek na ovakav nacin izgubio zivot, sto se neki covekoliki monstrum drznuo da mu napravi pakao, u bukvalnom smislu te reci, od poslednjih sati zivota. Uzasno uznemirujuce...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti