Apel roditeljima da decu koja imaju grip ne dovode u vrtić

Dom zdravlja "Novi Sad" je nakon pisanja 021 o oboljenjima među decom u vrtićima, objavio obaveštenje i apel roditeljima.
Kako stoji u saopštenju ove zdravstvene ustanove, primećen je povećan broj pacijenata koji se javljaju na pregled kod pedijatra, a razlog je grip. 
 
"Znajući da se radi o gripu, molimo da strpljivo pratite dete, skidate temperaturu i pojite ga toplim čajevima i supama. Simptomi će biti prisutni tri, četiri dana i opšte stanje bi trebalo da ide na bolje (niža temperatura, veći razmak između febrilnosti, više snage i poboljšanje apetita). Ukoliko se dete ne oseća bolje i simptomi se pogoršavaju, obratite se lekaru", kažu u Domu zdravlja.
 
Ističu da kada dete ide ka ozdravljenju, ostaje jedan zreo kašalj, odnosno iskašjavanje koje kod dece može da traje i po nedelju dana, što ne treba da plaši roditelje, ukoliko je dete raspoloženo, dobrog apetita i bez povišene temperature.
 
Grip je akutno virusno oboljenje sa naglim početkom, visokom temperaturiom, glavoboljom, bolom u mišićima i zglobovima, suvim kašljem, suznim očima i  malaksalošću. Simptomi traju pet do sedam dana, i ne leči se lekovima. Preporučuje se odmaranje, hidracija toplim napicima, C vitamin i skidanje temperature.
 
Podsetimo, respiratorni problemi, stomačni virusi, kao i ovčije boginje, neki su od zdravstvenih problema s kojima se u ovom periodu suočavaju deca u novosadskim vrtićima i školama. Iz Radosnog detinjstva su apelovali na roditelje da decu ne dovode u vrtić ako su bolesna.
  • Ma da

    23.12.2016 08:56
    Srbija
    kod nas u vrticu se vaspitacica drzi za pluci i dise na skrge a prica kako ""ne, ne , nema problema svi su zdravi . Pametnisusvi onistosu se odselili iz ovog pakla. Beda ,jad i po koji milioner. Nadamse da cemo 2030 uci u EU tada cu ja imati 50 godina pa mozda i nadjem posao. Ma ne znam kome treba EU ,bre, nama treba nasa drzava da radimo istvaramo.
  • nss

    22.12.2016 16:43
    nss
    deca su 12 meseci slinava i bolesna po vrticima bez dana bolovanja...roditelji ih samo ubace i produze na posao...zato vise nema zdravog vaspitaca da radi sa njima pa ce se uskoro klinci sami zabavljati

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti