FOTO, VIDEO: Zaledio se Dunav kod Novog Sada

Dunav kod Novog Sada jutros izgleda kao da stoji, jer je led prekrio skoro celu površinu reke.

Na fotografijama sa Keja se mogu videti velike sante leda koje polako plutaju rekom, dok se uz samu obalu praktično samo gomila led. 

Prema poslednjim podacima RHMZ-a, na Dunavu je zabeležena pojava ledostoja i narednih dana se očekuje povećanje gustine leda. Na delu Dunava od mađarske granice do Smedereva led je pretežno u pokretu i pokriva vodenu površinu od 10 do 40 odsto i preduzimaju se mere redovne odbrane od leda, a od Smedereva do granice led zauzima i 100 odsto vodene površine. Na ostalim rečnim tokovima led pokriva i do 100 odsto širine reke.

U redovnom izveštaju o stanju vodostaja u 12 časova, RHMZ je potvrdio da se očekuje pojava sve više leda na rekama.

- Na Tisi, banatskim vodotocima, donjim tokovima Dunava, Velike i Južne Morave, kao i na Jablanici i Toplici zabeležena je pojava delimičnog do potpunog ledostaja sa tendencijom povećanja gustine leda narednih dana. Na gornjim tokovima Dunava, Save, Velike, Južne i Zapadne Morave, kao i na Mlavi, Peku i Timoku osmotren je priobalni led sa ledohodom od 10 do 60 odsto širine rečnog korita - navodi RHMZ.

Prema poslednjim podacima, temperatura vode u Dunavu je oko 0,1 °C, a na ostalim rekama još niža 0 °C, tj na Savi, Velikoj Moravi, Tisi i banatskim vodotocim.

Led je okovao i Šodroš, pa su mnogi Novosađani iskoristili u nedelju priliku i uživali u klizanju.

Na Jutjubu pojavili su se i snimci klizanja na Dunavcu.

Kada je u pitanju rečni saobraćaj, i dalje važi zabrana plovidbe na Dunavu, Savi i Tisi. Zbog leda i jakih udara vetra, proglašena je obustava plovidbe na Dunavu, od Bezdana do Prahova za sva plovila, odnosno za teretne i putničke brodove i čamce.

Proglašena je obustava plovidbe i na Savi, za sva plovila, osim brodova angažovanih za vanredne situacije i spasavanja. Na Tisi, na kanalu Dunav - Tisa - Dunav, saobraćaj je obustavljen pre tri dana i ta odluka je još na snazi.

Inače, ledeno vreme zadržaće se u Srbiji do srede, a meteorolozi predviđaju novi ledeni talas početkom februara o čemu opšrinije možete pročitati OVDE.

Ukoliko i Vi imate fotografije zaleđenog Dunava i Novog Sada, i želite da ih podelite sa nama, možete ih poslati na adresu: radio021@021.rs

  • Pajo Patrijota

    11.01.2017 23:29
    ccc
    Zna se da je iz Begeca preko zaladjenog Dunava u Cerevic prelazila i cela svadba pre sedamdesetak godina.To znaju mestani,ovi novopridosli misle da mi nista nismo znali dok oni nisu dosli.
  • Vojvosadjan

    10.01.2017 12:51
    @Teodosije III
    Ledeni cepovi su posebna prica, odnosno opasnost za sve objekte na vodi (ne mislim samo na kafane, da se ne nadje opet neka neznalica da komentarise), mostove i nebranjena naseljena podrucja ali ajde objasni ovima sto sve znaju a ne znaju gde su sve suplji. Evo citam, rece danas vajna ministarka kako dnevno gubimo 50.000 jurosa zbog obustave plovidbe. Prva cifra je minimum puta 3. I onda se nadje da lupeta neki pametni koji sve u ovoj zemlji placa svojim parama a nije prvi platio porez.
  • Perica

    10.01.2017 10:59
    #####
    Dajte fotografije gradova uzvodno od Novog Sada i preko granice...da vidimo šta oni rade sa njihovim ledom!? Pored fejsa i toliko prijatelja, to bar nije teško...danas.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti