Menu 021

Uručeno 12 besplatnih dečijih auto-sedišta

Samohranim i roditeljima sa niskim primanjima, danas je uručeno 12 dečijih auto-sedišta u sklopu aktivnosti prve Kancelarije za dečija auto-sedišta u Srbiji, koja je krajem novembra otvorena u Novom Sadu.
Novi Sad 11.01.2017. | 15:05 > 15:06
Roditelji koji su dobili sedišta prethodno su odslušali predavanje o značaju i pravilnom korišćenju dečijih auto-sedišta koja su realizovana u okviru Školice za trudnice Doma zdravlja. 
 
Predsednik Skupštine Grada Zdravko Jelušić, naglasio je da Skupština uvek otvorena za sve skupove i sve događaje koji vode povećanju kvaliteta života u gradu, a bezbednost saobraćaja jeste jedan od aspekata na kome treba posebno raditi, o čemu svedoči i ova akcija. 
 
Član Gradskog veća zadužen za saobraćaj i puteve Aleksandar Kravić, koji je uručio auto-sedišta roditeljima, saopštio je da će Grad nastaviti sa podrškom ovom projektu, jer je edukacija roditelja, nešto što u velikoj meri može da popravi bezbednost naših najmlađih sugrađana. 
 
Predsednica Centra za promociju bezbednosti saobraćaja Marijana Jovanović je napomenula da je u okviru Kancelarije za dečija auto-sedišta, do sada je održano ukupno 17 predavanja za trudnice, uz prisustvo 121 roditelja, jer je edukacija obavezan uslov za dobijanje auto-sedišta na poklon. Ukupno će biti podeljeno 60 sedišta, a nakon što ih deca prerastu, roditelji su u obavezi da ih vrate, čime se obezbeđuje nastavak projekta, naglasila je Jovanović.
 
Aktivnosti Kancelarije podržala je i Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, koja je donirala 10 dečijih auto-sedišta, kako bi se obezbedila održivost projekta, a pomoćnik direktora Zoran Alimpić, koji je uručio jedno od tih sedišta, napomenuo je da samo 30 odsto roditelja u Srbiji koristi zaštitne sisteme kada prevozi decu u vozilu, što pokazuje da je neophodno unaprediti rad u tom segmentu, s obzirom na cilj nacionalne strategije da do 2020. u Srbiji nema dece koja su nastradala u saobraćajnim nesrećama.
 
Pomoćnik direktora Doma zdravlja Novi Sad dr Ljerka Popov, navela je da su ponosni što je prva Kancelarija za dečija auto-sedišta otvorena u toj ustanovi u prostoru službe za zdravstvenu zaštitu dece u Zmaj Ognjena Vuka, gde u saradnji sa školicom za trudnice roditelji dobijaju pravu edukaciju o pravilnoj upotrebi dečijih auto-sedišta.
 
Inače, za dobijanje dečijih auto-sedišta (kojih će u okviru projekta besplatno biti podeljeno ukupno 60), mogu da konkurišu svi (budući) roditelji sa teritorije Novog Sada čija pojedinačna primanja su ispod 40.000 dinara ili samohrani (budući) roditelji. U trenutku predaje dokumentacije dete ne sme biti starije od tri meseca, odnosno ako su u pitanju budući roditelji trudnica treba da bude najmanje u 7. mesecu trudnoće.
 
Edukovani savetnici za dečija auto-sedišta su roditeljima na raspolaganju ponedeljkom, sredom i petkom od 17 do 19 časova, kao i subotom od 11 do 13 časova, u Kancelariji koja se nalazi u Domu zdravlja "Jovan Jovanović Zmaj" (ulica Zmaj Ognjena Vuka 19, odeljenje pedijatrije, ulaz iz ulice Kralja Petra), a sve informacije u vezi sa pravilnim korišćenjem sedišta za decu, kao i uslovima za prijavljivanje za besplatno korišćenje sedišta nalaze se na adresi www.autosedista.org.
Autor: 021.rs
 • Prezime
  12.01.2017 08:31
  Ko vas ne zna...
  Mislim da je taj DVOCIFREN broj sedišta zadovoljio ne samo potrebe Novog Sada kao provincije, već i čitave Severne Srbije.
  Izuzetni napori, zavidan rezultat.
  Najzadovoljniji su prijatelji koji su prodali sedišta u, naravno - netenderskoj nabavci.
 • he he he
  11.01.2017 18:26
  U toku predaje dokumentacije trudnica treba da bude najmanje u 7 mesecu trudnoće , a ako se radi o rodjenoj bebi ona ne sme biti starija od 3 meseca?
  Pa to su pokloni za roditelje dece koja će biti rodjena u rasponu od sledećih 5 meseci!!!
  Alo, stavite i sliku srećnih roditelja.Mora da neko od privilegovanih treba da postane roditelj u sledećih 5 meseci......
  Sirotinju ste zaobišli, ona nema auto!!! U stvari i to niste razjasnili, da li se prilaže i potvrda da roditelj ima autona svom imenu u momentu podnošenja zahteva?
  Ili i službeni auto može da posluži svrsi?
 • Zealot
  11.01.2017 17:59
  Nemojte toliko
  Pretrgli se količinom.
 • /
  11.01.2017 15:30
  /
  molim vas 'Edukovani savetnici za dečija auto-sedišta ' + 12 komada.
  samohranima niskih primanja auto sedista nisu potrebna zato sto nemaju gde da ih stave

KOMENTARI nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

NEMAMO nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za izbor komentara koji će biti objavljeni i nemamo obavezu obrazlaganja odluka s tim u vezi.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje, koji sadrže pretnje, uvrede na rasnoj, verskoj i nacionalnoj osnovi, netoleranciju svake vrste, upućuju na nezakonit sadržaj ili predstavljaju osnov za utvrđivanje građanske odgovornosti. Neće biti objavljeni ni oni komentari koji su opsceni, pornografski ili klevetnički.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste, koji se odnose na uređivačku politiku i koji su napisani velikim slovima.

MOLIMO VAS, obratite pažnju na pravopis i gramatiku, prednost imaju komentari koji su napisani bez pravopisnih i gramatičkih grešaka.

OGRANIČENO je pisanje komentara na 1.500 karaktera.

PORTAL 021 zadržava pravo da bez prethodnog obaveštavanja, u svakom trenutku, ukloni ili onemogući pristup bilo kom sadržaju i nalogu po sopstvenomm nahođenju, za koji se utvrdi da predstavlja kršenje odredaba ili da je na drugi način štetan za 021.

Napiši komentarPreostalo 1500 Karaktera


* Ova polja su obavezna
Cenovnik Impresum Kontakt Uslovi korišćenja Pošalji vest