Uručeno 12 besplatnih dečijih auto-sedišta

Samohranim i roditeljima sa niskim primanjima, danas je uručeno 12 dečijih auto-sedišta u sklopu aktivnosti prve Kancelarije za dečija auto-sedišta u Srbiji, koja je krajem novembra otvorena u Novom Sadu.
Roditelji koji su dobili sedišta prethodno su odslušali predavanje o značaju i pravilnom korišćenju dečijih auto-sedišta koja su realizovana u okviru Školice za trudnice Doma zdravlja. 
 
Predsednik Skupštine Grada Zdravko Jelušić, naglasio je da Skupština uvek otvorena za sve skupove i sve događaje koji vode povećanju kvaliteta života u gradu, a bezbednost saobraćaja jeste jedan od aspekata na kome treba posebno raditi, o čemu svedoči i ova akcija. 
 
Član Gradskog veća zadužen za saobraćaj i puteve Aleksandar Kravić, koji je uručio auto-sedišta roditeljima, saopštio je da će Grad nastaviti sa podrškom ovom projektu, jer je edukacija roditelja, nešto što u velikoj meri može da popravi bezbednost naših najmlađih sugrađana. 
 
Predsednica Centra za promociju bezbednosti saobraćaja Marijana Jovanović je napomenula da je u okviru Kancelarije za dečija auto-sedišta, do sada je održano ukupno 17 predavanja za trudnice, uz prisustvo 121 roditelja, jer je edukacija obavezan uslov za dobijanje auto-sedišta na poklon. Ukupno će biti podeljeno 60 sedišta, a nakon što ih deca prerastu, roditelji su u obavezi da ih vrate, čime se obezbeđuje nastavak projekta, naglasila je Jovanović.
 
Aktivnosti Kancelarije podržala je i Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, koja je donirala 10 dečijih auto-sedišta, kako bi se obezbedila održivost projekta, a pomoćnik direktora Zoran Alimpić, koji je uručio jedno od tih sedišta, napomenuo je da samo 30 odsto roditelja u Srbiji koristi zaštitne sisteme kada prevozi decu u vozilu, što pokazuje da je neophodno unaprediti rad u tom segmentu, s obzirom na cilj nacionalne strategije da do 2020. u Srbiji nema dece koja su nastradala u saobraćajnim nesrećama.
 
Pomoćnik direktora Doma zdravlja Novi Sad dr Ljerka Popov, navela je da su ponosni što je prva Kancelarija za dečija auto-sedišta otvorena u toj ustanovi u prostoru službe za zdravstvenu zaštitu dece u Zmaj Ognjena Vuka, gde u saradnji sa školicom za trudnice roditelji dobijaju pravu edukaciju o pravilnoj upotrebi dečijih auto-sedišta.
 
Inače, za dobijanje dečijih auto-sedišta (kojih će u okviru projekta besplatno biti podeljeno ukupno 60), mogu da konkurišu svi (budući) roditelji sa teritorije Novog Sada čija pojedinačna primanja su ispod 40.000 dinara ili samohrani (budući) roditelji. U trenutku predaje dokumentacije dete ne sme biti starije od tri meseca, odnosno ako su u pitanju budući roditelji trudnica treba da bude najmanje u 7. mesecu trudnoće.
 
Edukovani savetnici za dečija auto-sedišta su roditeljima na raspolaganju ponedeljkom, sredom i petkom od 17 do 19 časova, kao i subotom od 11 do 13 časova, u Kancelariji koja se nalazi u Domu zdravlja "Jovan Jovanović Zmaj" (ulica Zmaj Ognjena Vuka 19, odeljenje pedijatrije, ulaz iz ulice Kralja Petra), a sve informacije u vezi sa pravilnim korišćenjem sedišta za decu, kao i uslovima za prijavljivanje za besplatno korišćenje sedišta nalaze se na adresi www.autosedista.org.
  • Prezime

    12.01.2017 08:31
    Ko vas ne zna...
    Mislim da je taj DVOCIFREN broj sedišta zadovoljio ne samo potrebe Novog Sada kao provincije, već i čitave Severne Srbije.
    Izuzetni napori, zavidan rezultat.
    Najzadovoljniji su prijatelji koji su prodali sedišta u, naravno - netenderskoj nabavci.
  • he he he

    11.01.2017 18:26
    U toku predaje dokumentacije trudnica treba da bude najmanje u 7 mesecu trudnoće , a ako se radi o rodjenoj bebi ona ne sme biti starija od 3 meseca?
    Pa to su pokloni za roditelje dece koja će biti rodjena u rasponu od sledećih 5 meseci!!!
    Alo, stavite i sliku srećnih roditelja.Mora da neko od privilegovanih treba da postane roditelj u sledećih 5 meseci......
    Sirotinju ste zaobišli, ona nema auto!!! U stvari i to niste razjasnili, da li se prilaže i potvrda da roditelj ima autona svom imenu u momentu podnošenja zahteva?
    Ili i službeni auto može da posluži svrsi?
  • Zealot

    11.01.2017 17:59
    Nemojte toliko
    Pretrgli se količinom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti