Naslednicima poznatih pisaca stigli računi za grobna mesta i za 20 godina unazad

Potomcima slavnih književnika Mike Antića, Mikole Kočiša, Ferenca Fehera i Radeta Obrenovića, koji su sahranjeni u Aleji slavnih pisaca na novosadskom groblju, stigli su računi da plate naknadu za grobna mesta, nekima i za 20 godina unazad.
Kako piše "Blic", ovi poznati pisci premešteni su u Aleju slavnih pisaca tokom devedesetih godina i tadašnje gradske vlasti su im podigle mermerne spomenike. Međutim, potomci su sada šokirani pošto su im stigli računi da retroaktivno plate grobna mesta, a posebno ih je zaboleo odnos prema velikim književnicima koji su simbol Novog Sada, Vojvodine i Srbije.
 
Unuk rusinskog pisca Mikole Kočiša, Kolja Kočiš, koji je po dedinom nadimku dobio ime, kaže da je morao da plati više od 20.000 dinara naknade za održavanje grobnih mesta.
 
"Oni to godinama nisu fakturisali. Nije problem novac, nego odnos prema našim precima. To su naši velikani, čiji naslednici nestaju, umiru, a neki se i sele iz zemlje. Pitanje je koga će naći da plati naknadu", navodi Kočiš. 
 
Kako dodaje, problem je utoliko veći što piscima preti selidba u zajedničku grobnicu ukoliko ne bude imao ko da plati održavanje. Između ostalog, on navodi da o odnosu prema velikim piscima govori i to što su spomenici od belog mermera loše održavani, te se na njima vidi uticaj zuba vremena.
 
Na ispostavljanje računa naslednicima velikih pisaca reagovalo je i Društvo za rusinski jezik, koje je Komisiji za predstavke i predloge građana novosadske skupštine poslalo žalbu i predlog da se ukine plaćanje grobarine za sva četiri slavna pisca.
 
"To je sramota. Ta četiri pisca su uradila toliko za našu kulturu, u školi se ne može proći razred ako ne znate ko je napisao "Plavi čuperak", Kočiš je napisao prvi rusinski rečnik. Novi Sad je postao i Evropska prestonica kulture, a ovo nam se dešava", smatra Irina Papuga iz Društva za rusinski jezik.
 
Predsednik komisije Marko Jovanović kaže da su ozbiljno pristupili žalbi, te da je plaćanje predviđeno gradskom odlukom o komunalnim delatnostima i sahranjivanju.
 
"Mi smo Upravi za komunalne delatnosti već poslali pitanje kakva bi bila procedura da se porodice velikana oslobode plaćanja. Pošto vidimo kakva je ta procedura, ići ćemo dalje, ali najmanje čime možemo da im se na neki način odužimo jeste da njihove potomke oslobodimo plaćanja za grobna mesta pisaca", objašnjava Jovanović.
 
Koliko su ova četiri pisca značajna za Novi Sad, govori i to što se po Ferencu Feheru zove trg u širem centru grada, po Miki Antiću ulica takođe u centru Novog Sada, po Mikoli Kočišu ulica u blizini Kliničkog centra. Po Radetu Obrenoviću zove se nagrada za najbolji roman za decu i mlade koju dodeljuju Zmajeve dečje igre.
 
Za razliku od Aleje slavnih pisaca, u Aleji zaslužnih građana, gde su sahranjeni narodni heroji ili bivši pokrajinski funkcioneri, naknada za grobna mesta se ne naplaćuje.
 
Da Novi Sad nije izuzetak kada je plaćanje naknade za grobna mesta velikana, svedoči i primer Beograda. Račun za održavanje grobnog mesta u Aleji velikana na Novom groblju može iznositi i do 12.000 dinara godišnje, u zavisnosti od vrste grobnice. Kako objašnjavaju u JKP "Pogrebne usluge", zakup i naknada za uređenje i održavanje se naplaćuju pošto se grobnice koriste i kao porodične, kaže Marina Račić iz tog preduzeća.
 
Ipak, izuzeci postoje. Grobno mesto u Aleji velikana besplatno je za ličnosti čiji su ostaci tu preneti na inicijativu nadležnih državnih organa. U skorije vreme primer za to su ostaci Dimitrija Tucovića ili Milunke Savić.
 
U Aleji zaslužnih građana na Novom groblju grobna mesta se ne naplaćuju.
  • Boris

    25.01.2017 15:15
    @CITAJUCI
    Al si ti matora krava, stara kao Biblija
  • /

    23.01.2017 23:30
    /
    e izes ovake novosadjane.
    ne dvoumite se oko odrzavanja njegosevog mauzoleja
  • /

    23.01.2017 23:26
    /
    a zasto ste svi tako liberalni samo kada vozite biciklove?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti