Kazahstanska kompanija još uvek nije preuzela "ZGOP"

Kazahstanska kompanija "Žol žendešui", koja je sredinom decembra kupila novosadsko preduzeće za gradnju i remont pruga "ZGOP", još uvek nije preuzela to preduzeće.
Kazahstanci će "ZGOP" preuzeti tek kada završi formalnosti u Ministarstvu privrede i potpiše kupoprodajni ugovor. Predstavnici kazahstanske kompanije jedini su se pojavili na javnoj aukciji Ministarstva privrede i za jedino preduzeće u regionu koje se bavi gradnjom i remontom pruga platili 3,6 miliona evra. Pre samog potpisivanja kupoprodajnog ugovora, kompanija iz Kazahstana treba našem ministarstvu da dostavi dodatnu dokumentaciju, kako bi preuzimanje ZGOP-a bilo uspešno okončano. 
 
Sadašnji direktor "ZGOP-a" Zoran Stanojević navodi za "Novosti" da sve formalnosti u vezi sa preuzimanjem preduzeća nisu privedene kraju najverovatnije zbog praznika i većeg broja neradnih dana.
 
"Nadam se da će novi vlasnici rešiti i naš vrlo ozbiljan problem sa manjkom radnika. Od države smo u više navrata tražili da nam omogući da zaposlimo veći broj radnika, zbog povećanog obima poslovanja, ali i zbog zamene starih, iskusnih radnika, koji odlaze u penziju. Ove prepreke više ne bi trebalo da postoje i verujem da će 'ZGOP' biti podmlađen", smatra Stanojević.
 
Obaveza novog vlasnika, kako je predviđeno ugovorom, biće da u sledeće dve godine kroz dokapitalizaciju u firmu investira 9,5 miliona evra, što ne bi trebalo da problem, jer "Žol žendešui" ispunjava godišnji uslov da ima obrt veći od 300 miliona evra. 
 
Novosadsko preduzeće za gradnju i remont pruga do sada je tri puta promenilo vlasnika. Prvi put je privatizovano još 2008. godine, kada je dobilo vlasnika posredstvom Agencije za privatizaciju da bi kasnije imalo još dva vlasnika. Pod okrilje države se vratilo 2011. godine, kao preduzeće u restrukturiranju.
  • PT

    25.01.2017 13:01
    @Krugman
    Pa gde ti je ta SFR Jugoslavija? Kakva bre svetska proizvodnja? Inostranstvo se sprdalo sa tim. Jos samo da si pomenuo EI Nis televizore bio bi taman genericki Jugonostalgicar. Izuzimajuci Juga i ovde su ljudi pre kupovali strane proizvode nego domace. U fabrikama se radilo samo da bi se radilo, nije bilo povratnog kapitala (vise je birokratije maltene bilo nego radnika u pogonu) i zato cemo mi i nasa deca i njihova deca i svi tako dalje placati to sto se 70ih i 80ih zivelo dobro. Dosta mi je prljavog komunizma, unazadio nas je za nekoliko decenija. Ovi sad sto su na vlasti su cisti naslednici toga, isto je zaposljavanje po rodbinskoj, ortackoj i, najvise, stranackoj vezi, ima brdo SNS neradnika po administracijama i mi placamo to odrzavanje njihovih radnih mesta, a oni prodaju ovakve firme koje drzavi trebaju. Umesto da idemo ka zapadu, da se ugledamo na njihovu ekonomiju i zivotni standard mi se vracamo u **** komunizam. Taman je sad Grobar ratove najavio, sve je isto kao i pre samo je jednu bagru zamenila druga bagra. Ali smo mi gori jer samo cutimo na to umesto da zavrsimo sa njima kao Rumuni sa Causeskuima.
  • Stari

    25.01.2017 00:30
    Umesto da je drzava ulozila u preduzece i zadrzala ga u svom vlasnistvu,ZGOP je prodat.Jedino preduzece u regionu za gradnju i odrzavanje pruga je drzava mogla da restruktuira i ubira prihode gradnjom pruga kako u Srbiji,tako i u regionu.
  • Krugman in the air

    24.01.2017 14:00
    Ako uzmemo u obzir da je, na primer, "Prva petoletka" proizvodila stajne trapove za Boing i da su njeni inženjeri čak i poboljšali to osnovno rešenje, da je Kabel pravio računare osamdesetih, da je u "Loli" konstruisan jedan od prvih robota u Evropi, jasno je da ova tragikomedija sa ZGOP-om predstavlja poslednje trzaje crkavajuće ekonomije. Rahmetli Jugoslavija imala je i tehnologiju i znanje, a svi oni koji pričaju o zastarelim mašinama po Titovim fabrikama - pojma nemaju. Ovi novi četnici nisu mogli da okreče ono što je SFRJ izgradila, pa su zato uništili. Najobičnije štetočine i gilipteri!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti