Samo 715 radnika privatnog obezbeđenja u Novom Sadu ima licencu

U Novom Sadu, do sada je izdato 715 licenci građanima za obavljanje poslova službenika obezbeđenja.

Takođe su izdate licence za dve firme, a za još dve procedura izdavanja je u toku, saznjae 021.rs u novosadskoj policiji.

Primena Zakona o privatnom obezbeđenju počela je 1. januara i svi koji se bave poslovima fizičko-tehničkog obezbeđenja moraju da imaju licencu za obavljanje ove delatnosti. Poslove privatnog obezbeđenja mogu obavljati pravna lica, preduzetnici i fizička lica koji imaju licencu za poslove privatnog obezbeđenja.

Da bi pojedinac dobio jednu od utvrđenih licenci mora, između ostalih uslova, da savlada odgovarajuću obuku za poslove privatnog obezbeđenja u skladu sa zakonom i da ima položen stručni ispit pred komisijom MUP-a.

"Obuku za poslove privatnog obezbeđenja mogu da sprovode MUP i pravna i fizička lica koja ispunjavaju materijalne, tehničke, stručne i kadrovske uslove za obavljanje obuke i koja imaju ovlašćenje Miinistarstva. U zavisnosti od utvrđene licence koju građanin želi da stekne, mora da završi obuku po odgovarajućem programu u skladu sa Pravilnikom o programima i načinu sprovođenja obuke za poslove privatnog obezbeđenja", navode za 021.rs u novosadskoj policiji.

Zahtevi za izdavanje licenci podnose se preko policijske uprave.

Zakon o privatnom obezbeđenju usvojen je krajem 2013. godine i stupio je na snagu krajem 2014. Na inicijativu MUP-a, u maju 2016. godine, donete su izmene zakona, kojima su, između ostalog, produženi rokovi za usklađivanje rada pravnih lica i preduzetnika sa odredbama zakona, do početka ove godine. 

Podsetimo da je Nezavisni sindikat radnika privatnog obezbeđenja ranije izjavio da strahuje da bi veliki broj angažovanih mogao da ostane bez posla primenom Zakona o privatnom obezbeđenju i da se time otvara prostor za rad u "sivoj zoni", budući da mnogo ljudi nije u radnom odnosu, već su angažovani ugovorima o privremenim i povremenim poslovima, pa nemaju prava iz radnog odnosa i minimalnu cenu rada,  o čemu više OVDE.

  • toma

    24.05.2018 19:26
    tomalozic@gmail.com
    cemu licenca ,pa guracete kolica i nositi korpe u marketima,kod nekih poslodavaca kosicete travu,cistiti wc solju i prati patos porte,jer toje toboze takav dogovor i izgovor dobro je dobili smo posao.Kako to da MUP ne proverava upotrebu licence, koja je svrha iste.U mnogim agencijama obezbedjenje obavlja poslove magacionera ,tj broji gajbe piva ,hleba, jer narucilac agencije neveruje svojim radnicima.I na kraju prava istih vlasnika licenci su nula/0/ jer je to privatnik, i privatni sektor ima zakon uzmi ili ostavi
  • Homer

    10.05.2017 09:23
    Totalni neuspeh
    Srbija na putu ka članstvu u EU imala je sansu da uredi i oblast privatnog obezbedjenja. Ne sprovodjenje Zakona, koji ima puno odredbi koje su loše, ovu poniženu delatnost dovodi na rub propasti i još većeg poniženja i neuspeha. Reforma podrazumeva mlade i školovane ljude sa licencom, koji će biti adekvatno plaćeni za ozbiljan i odgovoran posao, gde im život može biti ugrožen dok se ne pojavi policija a ne starije od 50 godina sa ili bez licence koje tržište i dalje tretira kao portire i čuvare, koji to rade jer nemaju šta drugo i dok budu morali. Radnik sa licencom prolazi kroz malo manji dril nego profesionalni policajac, ali to se u Srbiji ne ceni. Gotovo sve javne nabavke traže najnižu ponudjenu cenu a nikoga ne zanima kvalitet usluge. E zato i zbog nesposobnosti Udruženja za privatno obezbeđenje da ovu podcenjenu profesioju podigne na viši nivo, reforma će trajati u nedogled. Velike firme koje rade po zakonu trpe gubitke a male se zatvaraju. Velike koje zakon ne poštuju u potpunosti - progutale bi i muvu, briga ih za sve a manje koje zakone ne postuju - uzimaju poslove i prave se lude - po sistemu "ovo je Srbija". Ovo jeste Srbija ali i propuštena šansa da se u Srbiji uredi delatnost privatnog obezbeđenja - zato ne treba očekivati čudo. EU će tražiti indikatore sprovodjenja zakona a ne praznu priču. Službenici obezbeđenja, još dugo će na tržištu biti tretirani kao "čuvari" i "portiri", manje plaćeni od kurira brze pošte, prodavca i konobara - 1 sat rada 1 esspreso !
  • Aleksandar

    16.02.2017 16:54
    @/
    Koliko ti imas godina i cime se bavis? Napisi slobodno,zivo me zanima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.