UNS i NDNV: Policija vređala i ponižavala fotoreportere

Nezavisno društvo novinara Vojvodine u Udruženje novinara Srbije protestovali su zbog, kako navode, policijske represije kojoj su bili izloženi fotoreporteri na sinoćnjoj utakmici Vojvodina-Crvena Zvezda u Novom Sadu i zahtevaju da se izvršioci primereno kazne.
Kako su saopštili, tokom sinoćnjeg meča, fotoreporteri agencije Beta Dragan Gojić, Blica Nenad Mihajlović i Tanjuga Jaroslav Pap, "u više navrata su maltretirani od pojedinih policajaca koji su obezbeđivali utakmicu".
 
"Policajci su ih psovali, ograničavali im kretanje i bez povoda vikali na njih i vređali ih, onemogućujući im da nesmetano rade svoj posao", navodi NDNV i ukazuje na to da su takvim postupanjem, policajci značajno prekoračili svoja zakonska ovlašćenja, a pritom su i ozbiljno ugrozili čitav niz članova Zakona o javnom informisanju i medijima koji garantuju medijske slobode. 
 
Kako je UNS-u rekao fotoreporter Nenad Mihajlović, policajci koji su obezbeđivali utakmicu prvo su na ulazu zabranili novinarima i fotoreporterima da pojedinačno ulaze na stadion i tražili da zbog lakšeg pretresa ulaze u grupama.
 
"Nikada nam to ranije nije traženo, ali smo pristali. Na ulazu su bili vrlo neprijatni prema nama, ispitivali su nas, pretresali i bili neljubazni i grubi. Kada se završila utakmica, krenuo sam ka zapadnoj tribini, gde je pres sala kako bih fotografisao konferenciju za štampu. Naišao sam na kordon policije i jedan od policajaca mi je rekao da ne mogu da prođem. Rekao sam mu da sam fotoreporter i da moram da stignem na pres konferenciju, ali on nije hteo da me pusti. Kada sam video da propušta druge ljude ponovo sam ga pitao zašto ne mogu da prođem, odgovorio je da čak da sad i svi prođu, ja neću i uputio me da sa grupom navijača Zvezde idem oko stadiona do zapadne strane. Nisam otišao jer mi nije bilo prijatno da idem sa grupom navijača. Otišao sam kući i nisam mogao da svoj posao završim do kraja", priča Mihajlović.
 
Kako su istakli fotoreporteri, obezbeđenje je svima pravilo probleme, detaljno ih pretresalo i oko pola sata im nije dozvolilo da uđu na stadion.
 
"Ovakav bezobrazluk i bahatost nismo nikada doživeli. Mi smo fotoreporteri, a ne navijači sa bakljama da nas toliko maltretiraju na ulazu. Ispitivali su nas, psovali i bili neprijatni", rekao je fotoreporter Bete Dragan Gojić.
 
Nezavisno društvo novinara Vojvodine će, povodom ovog slučaja, uputiti pritužbu Ministarstvu unutrašnjih poslova. "Predstavnike MUP-a podsećamo i na to da lica koja obavljaju poslove od javnog značaja u oblasti informisanja, u skladu sa članom 138 Krivičnog zakona, imaju posebnu zaštitu i policija treba da štiti njihovu sigurnost, a ne da je ugrožava", saopštilo je NDNV.
 
Podsetimo da su pre jučerašnjeg meča, povređene dve žene prilikom sukoba navijača sa policijom, o čemu više OVDE.
  • Sava

    10.03.2017 14:35
    Sramota
    Sramota, ali ništa novo.
  • Fotograf

    10.03.2017 12:36
    komentar
    @Cirkus drzava 10.03.2017 • 09:24
    Novinari uz političare jesu najveći krivci svega što nam se dešava. I nema časnih izuzetaka. SVI.

    Ne mozes nas sve generalizovati, fotografi su rekli kratko i jasno da ne mogu da ih porede sa huliganima sa bakljama. Isto tako i ti si mogao da napise da su informer, kurir, svet itditd krivi za sve to sto se dogadja a ne novinari.
  • Gari

    10.03.2017 11:06
    @navijac

    Alo comane smanji dop, postajes agresivan previse... navijac..sta je to uopste? grupa slepaca sa previse vremena i uboda na rukama

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti