Monografija "Ogledala Lune" o čuvenom novosadskom bendu

Iz štampe je izašla monografija "Ogledala Lune" o čuvenom novosadskom bendu, koju su napisali Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać, u izdanju Društva ljubitelja popularne kulture iz Beograda.
Grupa Luna postojala je dve godine: od jeseni 1981. do jeseni 1983. Slobodan Tišma, Zoran Bulatović, Ivan Fece Firči i Jasmina Mitrušić su za to vreme održali 15 koncerata i izdali jedan album. 
 
Osim nastupa na Exitu 2004, nikad se više nisu sastali. Objavljena 1984. u 920 primeraka za mariborski Helidon, njihova ploča "Nestvarne stvari" danas na aukcijskim sajtovima dostiže rekordne cene.
 
Kičmu ove knjige od 380 strana čine intervjui sa Minom, Firčijem, Baletom i Tišmom te sa 20 Luninih saradnika, poštovalaca i prijatelja, među kojima su Vladimir Kopicl, Nenad Čanak, Dragan Kremer i Marko Brecelj…. Većina od oko 250 fotografija, uglavnom sa novosadske novotalasne scene, nikad ranije nije objavljena.
 
Predrag Popović i Saša Rakezić su Lunu pratili početkom 80-ih za magazin Džuboks, a Goran Tarlać grupu nikada nije gledao. U godini kada je kultna ploča Nestvarne stvari proslavila 30. rođendan, njih trojica su počeli da beleže razgovore sa nekadašnjim članovima benda. Nakon trogodišnjeg istraživanja, 70 sati intervjua, obimne potrage za starim fotografijama, izgubljenim snimcima, zaboravljenim imenima i datumima, objavljeno je svedočanstvo o usponu i sagorevanju grupe.
  • ***

    12.03.2017 09:39
    Muzička umetnost
    U Novom Sada osim "kultnih" bendova postoji:
    Niža muzička škola "Josip Slavenski", niža muzička škola "Isidor Bajić", srednja muzička škola "Isidor Bajić", Departman muzičke umetnosti pri Akademiji umetnosti. Dajte neku reč o muzičarima koji to jesu ... promovišite nekog ko to zaslužuje ... u krugu tih institucija ima učenika, studenata i profesora koji dobro i izuzetno dobro vladaju svojim instrumentima ... i koji nikad nisu bili članovi "bendova" ... od raznovrsnih "agresija" nemaju gde to da pokažu.
  • Daca

    11.03.2017 11:29
    ma super
    Cime se vi zamajavate???Kakva Luna?Kakva grupa?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.