Razdor i borba za mesto predsednika u Advokatskoj komori Vojvodine

Borba za mesto predsednika Advokatske komore Vojvodine "zakuvala" se nakon razdora u ovoj strukovnoj organizaciji advokata.
Naime, iako je novi predsednik AKV već trebalo da bude izabran, do izbora još uvek nije došlo. U Advokatskoj komori Vojvodine tvrde da je to zbog nezakonitih izbora u novosadskom Ogranku AKV, dok u ogranku smatraju da je na delu težnja aktuelnog rukovodstva da što duže zadrži svoje pozicije.
 
Piše: Gorica Nikolin
 
Poslednjih meseci traju svađe između rukovodstva AKV, na čelu sa predsednikom komore Srđanom Sikimićem i sekretarom UO komore Dejanom Ukropinom s jedne, te novim predsednikom Ogranka Srđanom Dobrosavljevim i Vladimirom Beljanskim s druge strane, koji je ujedno i kandidat za novog predsednika AKV. 
 
Razmena prepiske i usmene rasprave otpočele su desetak dana pre 28. oktobra 2016. godine i izbora u Ogranku Novi Sad. Naime, 11. oktobra 2016. godine doneta je odluka o raspisivanju izbora, za koje je bilo potrebno da svih šest ogranaka u okviru AKV sprovedu unutrašnje izbore i izbore za predstavnike u organima AKV. Pet ogranaka izbore za novu skupštinu i delegate sprovelo je na jedinstven način, a jedino je Ogranak Novi Sad birao svoje rukovodstvo na, tvrde u Advokatskoj komori Vojvodine, nezakonit način. 
 
Kako za 021 kaže sekretar UO Advokatske komore Vojvodine Dejan Ukropina, ove neregularnosti usporile su čitav postupak izbora, te se zatražila istraga - da li je novosadski ogranak postupio nezakonito ili su ostalih pet ogranaka pogrešili?
 
"U izborima u Ogranku Novi Sad došlo je do nekoliko radnji koje nisu u skladu sa višim pravnim aktima kako Advokatske komore Vojvodine, tako i Advokatske komore Srbije. Pet ogranaka, osim Novog Sada, dalo je mogućnost svim advokatima u svojim ograncima pravo da svojim aktivnim biračkim pravom učestvuju i glasaju za delegate svoje skupštine. Novi Sad to nije tako organizovao - u Novom Sadu je novu skupštinu birala stara skupština, što ne postoji apsolutno nigde kao rešenje, niti je pravno prihvatljivo. Stara skupština izabrala je i rukovodstvo novoj skupštini. Iako je Novi Sad najveći ogranak sa više od 1.100 advokata, samo 23 advokata je odlučivalo za skupštinu ogranka. Ostalim advokatima je uskraćeno pravo učestovanja u glasanju. Upravni odbor AKV je na to reagovao u sklopu svojih nadležnosti i formirao radnu grupu koja je trebalo da proveri da li je na izborima u novosadskom ogranku povređeno biračko pravo. Radna grupa Upravnog odbora je zaključila da na izborima nije omogućeno aktivno biračko pravo svim advokatima što bi, po mom uverenju, trebalo da dovede do zaključka da izbora u novosadskom ogranku nije ni bilo. Upravni odbor je doneo odluku da primi izveštaj Radne grupe, ali da ga odmah uputi delegatima vanredne skupštine, zakazane za 11. mart. Tako je učinjeno", priča Ukropina.
 
Na vanrednoj skupštini, prema rečima našeg sagovornika, predstavnici Ogranka pokušali su da smene aktuelno rukovodstvo, inicirajući formiranje izborne skupštine. To im nije pošlo za rukom, ali je pod uticajem predstavnika Ogranka skupština "naredila" Upravnom odboru AKV da zakaže izbornu skupštinu za 13. maj 2017. godine. Upravni odbor većinom glasova nije doneo ovakvu odluku o izbornoj skupštini, s obzirom na to da bi i ovaj ceo postupak bio nezakonit jer je skupština odlučivala izvan okvira svoje nadležnosti.
 
"Bilo je telefonskih i usmenih pritisaka od strane pojedinaca prema rukovodstvu Advokatske komore Vojvodine i članovima skupštine da podrže stav Ogranka. Ponašanje pojedinaca na samoj skupštini, delegata koji podržavaju stav Ogranka, bilo je neprimereno, nepristojno, agresivno. Bojim se da smo u situaciji da advokati koji navodno žele dobro komori ne biraju sredstva, vrlo agresivno nastupaju, uvredljivo postupaju da bi ostvarili neke ciljeve koji bi doveli do toga da rad AKV, koju i dalje vode zakoniti i legitimno izabrani organi, bude narušen i komora pasivizirana. Zbog svega ovoga protiv tih pojedinaca postoje i disciplinske prijave pred disciplinskim organima. Ovakva nastojanja, bojim se, imaju podlogu i u nekim tendencijama koje se pojavljuju na nivou Advokatske komore Srbije", smatra Ukropina i pojašnjava da je aktuelni predsednik AKS Dragoljub Đorđević krajem januara javno poručio da svim komorama u sastavu AKS treba oduzeti javna ovlašćenja, odnosno "da bi u Srbiji trebalo da postoji samo jedna komora". Ovo, kako tvrdi, podržavaju i neki advokati u vrhu Ogranka Novi Sad.
 
 
"Mislim da ovo što se događa u okviru Advokatske komore Vojvodine nije slučajno, već da je reč o instrukcijama koje dolaze iz nekih drugih interesnih grupa unutar advokature, a pri tome ne mislim na politiku. Drugi aspekt je korišćenje finansijskog kapaciteta AKV u sprezi sa civilnim sektorom. Jedini cilj je da se britkost AKV i njen intelektualni kapacitet dovede na minimum kako bi komora bukvalno samo egzistirala, bez ikakvih aktivnosti i moći da bilo šta učini. Pri tome AKV je u Srbiji, ali i u regionu, prepoznata kao komora sa najboljim rezultatima u svakom aspektu svog rada", tvrdi sekretar Upravnog odbora AKV. 
 
Inače, na računu Advokatske komore Vojvodine nalazi se pozamašna suma novca, kojom raspolaže trenutno rukovodstvo, kako kaže, u skladu sa zakonom i realnim potrebama. Ukropina smatra da je i taj novac jedan od motiva kojim se vodi novosadski Ogranak.
 
Iako su prethodno pokazivali veliko interesovanje i nameru da za 021 iznesu svoje viđenje situacije u Advokatskoj komori Vojvodine, nijedan predstavnik Ogranka Novi Sad nije se odazvao ni na pisane, a ni na usmene pozive za razgovor.
 
Kako su tekle prepiske dve strane čitajte detaljno na sajtovima Advokatske komore Vojvodine i Ogranka Novi Sad.
 
Takođe, sa problemima se istovremeno suočava i Advokatska komora Beograda, u kojoj određeni broj advokata poručuje da "preti ozbiljna opasnost od strane velikih advokatskih preduzeća i njihove glasačke mašinerije". Tako u današnjem izdanju dnevnog lista Politika, advokati poručuju da "velika i finansijski jaka advokatska preduzeća imaju neskrivenu nameru da od nezavisnih i slobodnih advokata načine svoje službenike".
 
 
Ogranak Novi Sad: Protiv Sikimića i Ukropine podneto više od 100 disciplinskih prijava
 
Predsednik Ogranka Novi Sad Srđan Dobrosavljev i delegati u Skupštini AKV Vladimir Beljanski i Arpad Zavarko reagovali su naknadno na izjave sekretara UO Advokatske komore Vojvodine Dejana Ukropine, navodeći da se aktuelno rukovodstvo služi nezakonitim metodama kako bi produžili svoje funkcije.
 
Oni poručuju da od oktobra traju pokušaji da se ospore izbori u Ogranku, iako su trenutni rukovodioci i "u tim izborima i sami uzeli učešće, prisustvovali izbornoj skupštini i na izborima izgubili, pa u prvi mah i čestitali novom rukovodstvu". Skupština AKV je odbila da raspravlja o izborima u Ogranku i time se, kažu u Ogranku, dao pun legitimitet novom rukovodstvu Ogranka.
 
"Skupština je odbila predlog Srđana Sikimića, predsednika komore kome je mandat istekao u januaru, da se na dnevni red Skupštine uvrsti izveštaj 'radne grupe' za ispitivanje pravilnosti sprovedenih izbora u Ogranku Novi Sad. Sam izveštaj u zaključku sadrži konstataciju da su izbori u Ogranku održani u skladu sa Pravilima Ogranka. Ta pravila je pre četiri godine potvrdio Upravni odbor AKV u kome je upravo advokat Ukropina bio sekretar i podnosio izveštaj o Pravilima. Skupština AKV je na poslednjoj sednici naložila Upravnom odboru da se izborna Skupština AKV održi 13. maja ove godine. Skupština je takođe dala preporuku da nakon izbora novo rukovodstvo donese bolje propise o izborima i da se u roku od šest meseci održe ponovni izbori na svim nivoima u Advokatskoj komori Vojvodine. Ovakva odluka je jedini način izlaska iz organizacione krize u kojoj se nalazi Komora. Međutim, Sikimić i Ukropina su odbili da postupe po nalogu skupštine što je presedan u istoriji Komore", poručuju predstavnici Ogranka Novi Sad.
 
Ogranak navodi da se u AKV trenutno održavaju "noćni sastanci" u prisustvu "predsednikovih ljudi" koji osmišljavaju način da ostanu na funkcijama. Oni poručuju da će zadatak novog rukovodstva, nakon izbora u Komori, biti da "hitno angažuje nezavisnu reviziju za proveru finansijskog poslovanja Komore, da novim propisima omogući demokratski način odlučivanja u Komori, da Komoru otvori za sve advokate, da aktivno prati sve društvene pojave od značaja za advokaturu i pravni život, da ograniči ovlašćenja predsednika komore i omogući slobodu izražavanja mišljenja koju je sadašnje rukovodstvo sistematski gušilo". 
 
"Naravno, cilj će biti i vraćanje ugleda Komori i advokaturi, koji, zahvaljujući pogrešnoj politici sadašnjeg rukovodstva, nikada nije bio na nižem nivou. Protivnici takve politike nastoje da sačuvaju autonomiju, integritet i javna ovlašćenja AKV, u uverenju da ih ugrožavaju upravo postupci g. Sikimića i g. Ukropine. Insinuacije i neistine koje je izneo advokat Ukropina su sramota za našu Komoru, a ovaj tekst je iznuđena reakcija. U Advokatskoj komori Vojvodine se ne vodi borba za mesto predsednika jer ni Sikimić ni Ukropina nisu predloženi za tu funkciju. U AKV se vodi borba za zakonitost rada, otvaranje Komore prema članstvu i korišćenje resursa u interesu advokature", zaključuju Dobrosavljev, Sikimić i Zavarko.
  • Ztsn

    01.07.2017 07:00
    Ka nemanji
    Nemanja sve objasnio.a ovaj sukob .kao i beogradski pocetak te price.ne verujem da ce advokatura sacuvati nezavisnost-protest i uspeh smeta
  • Milence

    04.06.2017 09:58
    Smrt fasizmu
    Bas bih rado glasao za nekog treceg po mogucstvu za nekoga ko nije "staaaaaaariii novosadjanin" jer je to za sve ove iz "Dinastije" osnovni kriterijum koji daje pravo na zivot.

    A novinari neka istraze da li postoji i jedan jedini zivotno moguc slucaj u kom mozemo aktivirati polisu osiguranja. Polisa je zakljucena radi DDOR a a ne radi advokata
  • Svetlana

    10.04.2017 22:53
    Manipulacije
    Jedan broj advokata zaveden je "velicinom doktora" Beljanskog! I sada, kada je razotkrivera farsa Beljanski lakoverni advokati podlezu manipulacijama i pristaju da budu oruzje u rukama "velikog Bode", izkljucivo njegovih licnih intetrsa!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti