FOTO: Počeo 40. Fruškogorski maraton i pored preporuke da se odloži zbog bezbednosti

I pored preporuke Javnog preduzeća Nacionalni park Fruška gora da se ovogodišnji Fruškogorski planinarski maraton odloži zbog iznenadnog snega, maratonci su danas ipak krenuli u "osvajanje" Fruške gore.
Fruškogorski planinarski maraton, 40. po redu, trajaće 22. i 23. aprila, a učesnici će pokušati da u datom vremenu savladaju odabranu stazu. Organizatori kažu da ovaj tradicionalni maraton i ima i nema takmičarski karakter, jer su pobednici svi oni koji uspeju da ga završe. 
 
Za ovogodišnji maraton pripremljeno je ukupno 19 staza različite dužine. Najkraća iznosi 10 kilometara, a najduža čak 133. Sve one su trasirane u brdovitom, šumskom pojasu Fruške gore. 
 
Foto: NP Fruška gora
 
U NP Fruška gora apeluju na sve učesnike maratona da budu oprezni i povedu računa o ličnoj bezbednosti.
 
"S obzirom na vegetaciju u aprilu i neočekivane snežne padavine i vetar, mnogobrojne grane i čitava stabla popuste pod težinom i nekontrolisano padaju po putu i šumi. Svim građanima se savetuje oprez, usled vremenskih uslova atipičnih za mesec april", navode u ovom preduzeću.
 
  
Foto: novisad.rs
 
Maraton je i ove godine dobio sertifikat od Svetske organizacije maratona u planini "ITRA" iz lozane za četiri staze, što znači da se na njima mogu održavati kvalifikacione trke za nezvanično svetsko prvenstvo na stazi oko Mon Blana.
  • Vlada

    23.04.2017 09:30
    Zašto se fruskogorski maraton poklapa sa beogradskim?
    Naravno da nisu isti ali sam siguran da bi više nas koji smo se fokusirati na beogradski došli i na fruskogorski iz LJUBAVI makar i nedelju dana kasnije i odradili neku od srednjih ili dužih staza.
    Ovako nam se ne ostavljaizbor iz ne nerazumnih i rekao bih loših razloga.
    Jeste fruskogorski maraton velik i divan ali treba poštovati i manje više ozbiljnu i veliku međunarodnu manifestaciju.
  • NS49

    23.04.2017 07:16
    Ljudima njavažnija stvar u životu je zdravlje a pešačenje u prirodi a naročito u šimi je verovatno najzdravija aktivnost pa sam zato sa pažnjom posmatrao ovaj Maraton ali kako ne posedujem vodonepropusno-paroproupusnu obuću nisam se usudio da idem.
    Ovaj datum je bio baš zgodan za pomeranje jer je sledeći vikend produženi Prvomajrksi praznik i velika je greška organizatora što ne uvede praksu pomeranja datuma ove divne rekreacije. Nije prvi put da se loše vreme poklopi sa Maratonom pa je broj učečsnika vilše destina puta manji.
    Zbog toga apelujem organizatorima da uvedu praksu mogućnosti promene datuma Maratona a baš ćemo videti da li će sledeći vikend biti lep ali i da ne bude biće lepih dana a učesnici će se već prilogaditi promeni termina.
    Ovo je sigurno najmasovnija manifestacija u Vojvodini pa molim sve da sednu i dogore se u još boljem organizovanju.
  • Komedija maraton

    22.04.2017 20:52
    19 staza sa 19x3 (prvih mesta u muskoj konkurenciji) i 19x3 (prvih mesta u zenskoj konkurenciji)

    Na 200 ucesnika 114 prvih mesta. Jaka konkurencija za osvajanje neke od medalja. Mada svaka cast onim ultramaratoncima koji stvarno prepesace staze a ne vozaju se kolima izmedju kontrolnih tacaka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.