Novi uslovi za upis u vrtiće

Nedavno je završen konkurs za upis u Predškolsku ustanovu "Radosno detinjstvo".
Novi uslovi za upis u vrtiće
Foto: G. Nikolin
Prethodnih godina se prijavljivalo duplo više dece nego što je bilo slobodnih mesta i stvarale su se velike liste čekanja, pa su se subvencije grada za privatne vrtiće pokazale kao dobar način za rešavanje ovog problema. Od ove godine novitet je to da deca više neće morati da ostanu "ispod crte" na konkursu da bi ostvarila mogućnost boravka u privatnom vrtiću.
 
Predsednik Udruženja privatnih predškolskih ustanova u Novom Sadu Goran Urukalo kaže za 021 da je pred sam konkurs Radosnog detinjstva ovo Udruženje imalo sastanak sa gradskom upravom, gde su dogovoreni novi uslovi za upis u privatne vrtiće.
 
"Dogovoreno je da roditelji više neće morati da konkurišu u državnom vrtiću. Dakle, svi oni čija deca već idu u privatne vrtiće ili oni koji tek žele da ih upišu, više neće ni na koji način biti vezani za Radosno detinjstvo", kaže Goran Urukalo.
 
Broj slobodnih mesta u vrtićima ove godine je 1.490. Rangiranje dece za upis vrši se po principu bodovanja i moguće je ostvariti najviše 80 bodova.
 
Ukoliko jedan roditelj ili oba nisu zaposlena, dobijaju nula bodova u toj kategoriji. Najčešći razlog zbog kojeg roditelji ne mogu da se zaposle je taj što nemaju rešenje za čuvanje deteta. Da im uslovi konkursa ne idu na ruku kaže i Jovana Ćulafić, koja već tri godine pokušava da upiše dete u vrtić.
 
"Dok sam bila zaposlena, dete nije uspelo da dobije mesto u vrtiću i pošto nismo imali drugog načina, morala sam da napustim posao da bih mogla da ga čuvam. Sada kada ne radim još je teže da se upiše jer prednost imaju deca zaposlenih roditelja. Grupe se formiraju još u jaslicama, znači u najmlađem uzrastu, i teško je upisati dete koje ima dve, tri ili četiri godine", kaže naša sagovornica.
 
Ideja o subvencionisanju boravka u privatnim predškolskim ustanovama zaživela je pre dve godine. U međuvremenu dešavalo se da isplate kasne ili da je neizvesno hoće li ih biti.
 
Takve stvari ne ulivaju poverenje roditeljima, pa su neki još uvek skeptični prema ovoj opciji. Kako priča naša sagovornica, za državne vrtiće mesečno se plaća od 3.000 do 4.500 dinara, a za privatne i do 20.000. Kako se nikad ne može unapred znati koliko će grad izdvojiti za ovu namenu, roditelji se ne odlučuju lako za privatne vrtiće. 
 
"Kada budem imala adekvatnu informaciju, onda ću da razmislim o konkurisanju za privatni vrtić. Ovako ne mogu kada ne znam, nije pouzdano to sve oko subvencija i nije jednostavno odlučiti se za privatni vrtić i na kraju shvatiti da je deo koji morate da platite veći nego što možete da priuštite", kaže Ćulafić.
 
Goran Urukalo ipak smatra da nema potrebe za nepoverenjem roditelja prema ovoj opciji. Kašnjenje isplata i slične pojave su, kako kaže, normalne i očekivane kada se donosi budžet ili vrši rebalans, ali većih problema, prema njegovom mišljenju, nije bilo.
 
"Mi, kao pružaoci usluga, unapred se pripremimo jer je svaki rebalans najavljen, tako da znamo šta da očekujemo i kako da se ponašamo u tim situacijama. Ne mislim da ima nekih ozbiljnijih razloga da poverenje roditelja bude poljuljano jer će ovo biti treća godina kako program subvencija funkcioniše", kaže naš sagovornik.
 
Roditelji mogu prijave podneti u avgustu na pisarnici u Gradskoj upravi, ali će se tek nakon rebalansa budžeta u junu znati koliko novca će biti izdvojeno za subvencionisanje po detetu. Kako će rezultati konkursa biti poznati tek od 12. juna, u predškolskoj ustanovi poručuju da će se tada znati više o broju upisane dece u državne vrtiće za ovu godinu.
  • Milan Mandic

    19.04.2018 08:47
    Vrrici
    Strasno 1500 mesta samo slobodno. A naravno da ce ih dobiti samo oni sa debelim vezama. Srbijo SRAMOTNA SI
  • Aca

    02.05.2017 22:32
    Uputstvo za doseljenike
    Kao što reče neka hrvatska blogerka: Iza svake uspešne žene stoji majka koja joj čuva dijete... U Novom Sadu ovo se praktično podrazumeva. Prošetajte oko 14h ispred vrtića u Novom Sadu i pogledajte starost ljudi koji dolaze po decu. Nauk za doseljenike u Novi Sad - ako dolazite ovde trbuhom za kruhom, povedite ipak i vaše bake i deke sa vama :( Sistem jednostavno nije sposoban da obezbedi samostalnim roditeljima (zaposlenim i bez baba servisa) podizanje dece.
  • Marina

    02.05.2017 21:45
    Cerkica je prosle godine krenula u privatni vrtic, zadovoljna sam i sledece skolske upisacu je opet. Znam da je jedino bilo kasnjenja oko isplate jer vrtici nisu slali liste za isplatu ali opet to sto je kasnilo nisu trazili da mi platimo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.