FOTO: Ispuštaju fekalije direktno u katakombe Tvrđave

Aktivisti "Urbane gerile ratnika iz podzemlja" utvrdili su da su iz pojedinih lokala (ateljea) i poslovnih prostora na Petrovaradinskoj tvrđavi u katakombe sprovedene kanalizacione cevi kojima se fekalije direktno izlivaju u podzemlje fortifikacije.

Aktivisti UGRIP-a za 021.rs kažu da za sada neće javno izneti podatke o kojim prostorima je tačno reč, već kažu da su fotografije izliva objavili na internetu kao upozorenje ovim neodgovornim ljudima i institucijama da prekinu ovu sramnu praksu. Dodaju da koliko iste osobe to ne isprave, o svemu će obavestiti nadležne inspekcije i službe, i javno saopštiti identitet počinilaca.

Akstivisti za 021.rs podsećaju da zakoni Srbije ne dozvoljavaju ovakvo ispuštanje fekalija i da svi moraju biti prikačeni na kanalizaciju ili imati septičku jamu, a da je još skandaloznije što se ovo dešava u spomeniku kulture od neprocenjivog značaja.

Jedan od aktivista Leon Šurbanović za naš portal je objasnio i gde su napravljene fotografije, kao i šta se vidi na njima.



"Na prvoj fotografiji su dve kanalizacione cevi koje se nalaze kod izlaza iz trećeg u četvrti "Kraljevski položaj" koji vodi ka Trandžamentu i Dunavu. U pitanju je atelje čuvenog novosadskog umetnika i dve umetnice. Neću ih ovim putem imenovati, jer im dajemo šansu da ne dožive linč građana te apelujemo na njih da isprave nanetu štetu", kaže Šurbanović.

Druga fotografija je, kako navodi, napravljena nedaleko odatle, takođe u trećem položaju kontraminskog sistema Petrovradinske tvrđave.



"Na slici se vidi kako i dan danas jedna gradska institucija zajedno sa lokalnim klubovima, stanovima i kućama izbacuje fekalne vode u prislušnu i kontraminsku galeriju koja bi trebalo da služi kao muzej, a ne kao septička jama",  priča ovaj aktivista UGRIP-a.

Podsetimo da se aktivisti UGRIP-a već nekoliko godina trude da mapiraju podzemlje Tvrđave, kao i da su nedavno očistili katakombe od tona i tona smeća.

Inače, ispuštanje fekalija u podzemlje Tvrđave je uvek bio problem, jer ne samo da se time zagađuje prostor, nego se ispušta voda u prolaze što vremenom dovodi do njihovog urušavanja. Grad je pre više od deset godina radio na izgradnji instalacionog tunela za kanalizaciju, ali kako se može videti na fotografijama, deo od oko stotinu umetnika koji koriste ateljee, kao i ostali korisnici drugih prostora na Tvrđavi i dalje ispuštaju fekalije u podzemlje Tvrđave.

  • xx

    18.05.2017 14:11
    @cuntkavinsky
    Gde ja to treba da se vratim kad sam se ovde rodio , moj komentar se odnosio bas na takve kao sto si ti sto bi da se prave pametni i kulturni , to je moj stav prema ljudima koji umisljaju od sebe nesto , a ne kompleks .Ti imas stav izroda i gembeski kompleks tako da si nebitan sa svih 200 svojih novosadskih istomisljenika .Kad naucis istoriju Novog Sada i shatis kako je i zbog cega nastao mozes da pametujes o dodjosima.
  • hint

    18.05.2017 13:17
    Treba samo prespojiti gornju i donju cev :)
  • Osoba M

    18.05.2017 12:35
    Nagurqati sut unutra, pa sve lepo zacementirati... Uskoro bi se znalo ko je tacno odgovoran.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti