INTERVJU Mikandus: Mi smo živeli naše pesme, danas je sve sterilno

Bend "Neron Mikandus" predstavio je u Radio kafeu novi album "Od vriska do šaputanja", čiji je izdavač Radio 021.
INTERVJU Mikandus: Mi smo živeli naše pesme, danas je sve sterilno
Foto: Dragan Perišić
Na CD-u se nalazi 10 pesama i jedno kazivanje poezije, a album je nazvan po stihu iz pesme "Epilog" Mike Antića. 
 
"Taj naslov mi daje dosta prostora da mogu da se razmašem i da mogu da iznesem svoj kabare nastup na najbolji mogući način i najkomotnije. Što sam stariji sve više volim da sam komotniji. Mislim da taj naslov odgovara sadržaju, od trenutka kada govorim poeziju, od nežnosti i suptilnih emocija do eksplozije energije", kaže za 021.rs osnivač benda Milan Ignjatović Mikandus. 
 
Ovo je njihov peti album, a sadrži obrade poznatih pesama Indeksa, Đorđa Novkovića, Arsena Dedića, Šabana Bajramovića, Gorana Bregovića, ali u novom aranžmanu i u ska ritmu.
 
"Uvek sam izvodio svoje stvari. Pre tri godine, uz moj ska bend, osnovao sam jedan etno džez rok bend i počeo da izvodim pesme koje volim, koje mi leže. Na svoj način, bilo je totalno džezirano. U međuvremenu je niklo desetak bendova na taj fazon, pa sam se ja vratio na ska i ostalo je samo malo primesa džeza. Sve je bilo spontano, prvo su to bili nastupi, bila je svirka i u vašem kafeu i mislim da je to pravi put / iz koncerata se iskristalisalo šta bi trebalo da snimimo", navodi Mikandus.
 
 
Živi u Kopru i radi kao kardiolog-reanimator, a muzike se ne odriče i objašnjava da mu je ona ventil od stresnog posla:
 
"Sviramo koliko mi posao dozvoljava, a ja i ne želim puno da nastupam, želim samo kad imam pune baterije. Možda nisam bio atraktivan za menadžere, a nisam se ni trudio, jer znam da je problem bendova prezasićenost. Menadžeri uvek hoće da imaju određen broj koncerata da izvuku svoje pare koje su uložili u njih. Ja to ne želim".
 
Najavljujući na promociji Bregovićevu "Požurite konji moji", rekao je da je jako vezan za tu pesmu jer uzgaja konje. "Držim galopere. Imao sam i na stazi galopere, ali trenutno nemam. Igram se malo sa tim", objašnjava za 021.
 
Publika je u prepunom Radio kafeu uživo mogla da čuje kako zvuče:
Milan Ignjatović - vokal
Vladimir Perović - gitara
Stevan Sibinčić - gitara
Voja Savkov - saksofon
Budimir "Srebrni Letač" Petrović - klavijature
Srđan Petrović - bas
Zlatko Sakulski - bubnjevi
 
"Ljudi koje sam ubedio da budu sa mnom sviraju perfektno. Ja sam najgori od sve dece. Jedino što komponujem i pišem tekstove, ali oni su svi svirački mnogo jači od mene i oni me ustvari nose, a ja im donosim taj talas nekog ludila osamdesetih. Neki od njih su ga doživeli, neki nisu, samo su slušali o tome kako je bilo kad je Jugoslavija bila deo sveta i to vodeći deo", kaže Mikandus.  
 
 
Grupu Neron osnovao je 1983. godine i, prisećajući se tadašnje novosadske scene, kaže da je bila fenomenalna.
 
"Mi smo živeli naše pesme. Kad se javio pank u Engleskoj, javio se i u Novom Sadu. Ušančeni rokeri, oni stari, drmaju, drmaju, odjednom mi, novotalasni bendovi, sve rušimo. To je bilo fenomenalno vreme, kao na filmu, kao "Američki grafiti". Tako se živelo u Novom Sadu i staroj Jugoslaviji i naravno takva je muzika bila. Mi smo živeli taj pank, ja ni ne znam zašto sam jednog dana obukao duboke pantalone sa faltama, uzeo kevine naočare i počeo da skačem. Ja nisam to naučio nigde. Jednostavno taj duh, mi smo to stvorili i pank i novi talas. Želim ovim klincima samo da dožive takvo vreme, da oni nešto stvore svoje. To je najveća sreća, ne trebaju ti ni pare. Stil života smo preneli na, nazovi to umetnost ili kako hoćeš, na naše pesme i ono što radimo. To je bilo divno", priča Mikandus za 021.
 
 
Govoreći o današnjoj sceni, kaže da dobrih bendova ima, ali da, povlađujući masi, muzički urednici uništavaju kreaciju i uništavaju te klince koji nešto vrede.
 
"Ima i danas divnih bendova, ne pamtim im imena, samo mi se dopadne neko iskreno izvođenje, ali jednostavno njih nigde nema na muzičkoj sceni jer, da citiram Gorana Bregovića koji je rekao "Dosta mi je tih rok kritičara koji onanišu verovatno u tridesetoj". Nažalost, to se i dalje nastavilo, pa nam je takva i scena. Želeo bih da više klinaca sa našeg asfalta peva svoje opservacije života, svoju emociju da izbace, šta njih muči, a ne da imitiraju. To meni nema smisla, to je dno dna. Imamo one uniformisane radio stanice, mora biti sve kao strani hitovi da ne para uvo, to je ta melodija i nema dalje, uravnilovka. Ništa ne može da štrči, kao mediokriteti, sve sivo. Žao mi je što se to dešava i ovde, što je sve sterilno, što su svi uštrojeni, ali ide se na to. To je lova, da hipnotišeš masu, da im daš nešto sterilno i onda uživaš", ocenjuje Mikandus.
 
CD "Od vriska do šaputanja" može ekskluzivno da se nabavi u knjižari Bo.Bo u Miletićevoj 45 ili preko sajta www.knjizarabobo.rs.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.