Počelo uklanjanje starog Rasadnika kod GRAS-a, Lidl zainteresovan za plac

"Gradsko zelenilo" je počelo sa uklanjanjem starog rasadnika na Futoškom putu 48, na čijem mestu će nići neki prodajni objekat, moguće prodavnica nemačkog Lidl-a.
Počelo uklanjanje starog Rasadnika kod GRAS-a, Lidl zainteresovan za plac
Foto: 021.rs

Istovremeno, gradnja novog rasadnika na Vidovdanskom naselju još nije počela.

U "Zelenilu" za 021.rs navode da će gradnja novog rasadnika čija je procenjana vrednost 250 miliona dinara uskoro početi i da je u toku priprema javnog tendera za izbor izvođača radova. Ako ne bude problema, novi objekat će početi da radi do kraja ove ili početkom naredne godine.

Portparol Zelenila Ivan Nožinić za 021.rs objašnjava da uklanjanjem starog rasadnika to preduzeće neće ostati bez neophodnih sadnica, jer se radi u etapama i usklađeno je sa gradnjom novog rasadanika.

"Preseljenje rasadnika obavlja se po etapama. Na staroj lokaciji u toku je rušenje objekata koji više neće biti u upotrebi i demontiranje onih koji će moći da se iskoriste na novoj lokaciji. To se pre svega odnosi na Garden centar koji će posle nasipanja zemlje i nivelisanja terena, prvi biti ponovo montiran. Presađivanje sadnica moraće da sačeka kraj vegetacionog perioda, a to je početak novembra. Do tada stari rasadnik ostaje ograđen i tamo ostaje čuvarska služba. Naše preduzeće će učiniti sve kako bi sačuvalo i jedan deo starih stabala koja se nalaze u rasadniku na Futoškom putu. Mi nemamo mašinu za presađivanje stabala tolike veličine, ali pokušavamo da nađemo način da se i ona sačuvaju", objašnjava Nožinić.

Inače, uklanjanje starog rasadnika košta oko 35 miliona dinara, a kao i za izgradnju novog, nedaleko od Najlona na Temerinskom putu, novac je obezbeđen u budžetu Grada. Dodatnih 15 miliona izdvojeno je za projektno-tehničku dokumentaciju za novi rasadnik.

Portparol "Zelenila" za 021.rs navodi da će uklanjanje rasadnika na Futoškom putu 48 trajati još dvadesetak dana. On objašnjava i da je na novoj lokaciji u toku uklanjanje divljih deponija, nasipanje i nivelacija zemlje, a uskoro kreće i presađivanje sadnica, kao i izgradnja novih objekata.

"Veliki problem na novoj lokaciji predstavlja navika građana da tu bacaju smeće, a posebno šut. Mi za nekoliko dana i tamo postavljamo čuvare koji će biti u stalnom kontaktu sa komunalnom policijom, tako da ćemo sprečiti svaku narednu takvu pojavu", kaže Nožinić.

Dodajmo i da je reporter 021.rs obilazeći prostor budućeg rasadnika primetio da je on ograđen i bez čuvara, ali da se čisti jedan deo parcele od 8,5 hektra, dok se u drugom delu vide neodgovorni građani koji odlažu šut, što smo i fotografisali.



U "Zelenilu" očekuju da će sa novim prostorom na Vidovdanskom naselju dobiti odgovarajući prostor za funkcionisanje preduzeća, jer od osnivanja nisu imali stalan smeštaj za sve službe, zbog čega su za zakup prostorija na Spensu godišnje izdvajali 10 miliona dinara.

"Posle nekoliko decenija mnoge organizacione jedinice sada će biti smeštene na jednom mestu - rasadnik, mehanizacija, aranžeri, stolarska radionica, zaštitari, uprava, projektni biro. Na staroj lokaciji mnogi staklenici koji su se nalazili iza tzv. Gradske bašte i nisu mogli da se vide sa strane Futoškog puta, više od 20 godina bili su neupotrebljivi. Na novoj lokaciji biće izgrađeni novi staklenici, tako da će naše preduzeće i zahvaljajući tome biti konkurentno i u proizvodnji cveća, što nije bio slučaj poslednjih godina. Predviđena je i ušteda u potrošnji energije, jer će se za potrebe rasadnika koristiti električna energija proizvedena pomoću biomase. Od podizanja novog rasadnika profitiraće i građani Vidovdanskog naselja, jer će umesto neuređene i zapuštene površine dobiti 8,5 hektara uređenog zemljišta sa velikom količinom zelenila", kaže portparol "Zelenila", a u galeriji možete videti urbanistički projekat novog rasadnika.



Dodajmo i da će nakon što se "Zelenilo" u drugoj polovini godine iseli sa prostora starog rasadnika Grad prodati tu parcelu.

Taj prostor je, kako je 021.rs pisao još prošle godine, namenjen za gradnju tržnog centra, a jedna od zainteresovanih kompanija je i Lidl, čiji je prvi prodajni objekat kod kružnog toka na Novom naselju završen i čeka otvaranje u martu 2018. godine. Ukoliko ova kompanija ne bude kupac placa, izvesno je da tu neće biti zelena oaza od sedam hektara kao do sada, jer je prilikom usvajanja urbanističkog plana u kojem je predviđeno da se tu izgradi tržni centar, procenat zelenila na tom prostoru smanjen sa sa 25 na 15 odsto.

OVDE možete pogledati šta se planira na prostoru starog rasadnika.

  • Rasha

    18.05.2017 09:00
    Zasto se ne kupi masina koja moze da preseli vecinu tih stabala u recimo novi park izmedju NN i Detelinare, a i da ne pricam koliko bi znacila za dalje ozelenjavanje grada i konacnog dolaska do tih 20-ak procenata zelene povrsine koliko bi trebalo Novi Sad da ima ....
  • Gardijan

    18.05.2017 08:15
    Može jedna škola na Detelinari ?
  • deda

    18.05.2017 07:11
    Perica ..........verovao neverovao ali lidlovi ducani i distributivni centar krecu istovremeno u svim gradovima, tako nemci razmisljaju a valjda oni znaju zasto

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti