Preminuo legenda novosadskog fudbala Toza Veselinović

Todor Toza Veselinović, fudbalska legenda Vojvodine i četvorostruki najbolji strelac u fudbalskom prvenstvu nekadašnje Jugoslavije, preminuo je u 87. godini u Atini od posledica moždanog udara.
Preminuo legenda novosadskog fudbala Toza Veselinović
Foto: 021

Njemu je pozlilo u aprilu, a početkom maja je doživeo moždani udar i prebačen je na intezivnu negu bolinice u Atini, u kojoj je 17. maja izdahnuo.

Rođen je u Novom Sadu 22. oktobra 1930. godine.

Veselinović je najbolji igrač u istoriji FK Vojvodina za koji je odigrao ukupno 196 utakmica i postigao 126 golova, što predstavlja klupski rekord. Igrao je s velikim uspehom i krilo, klasičnog veznog igrača i vođu napada.

Tokom odsluženja vojnog roka 1952. igrao je za Partizan i na 53 utakmice postigao 50 golova. Kad se vratio u Novi Sad i nastavio da igra za Vojvodinu, četiri puta (od čega triput uzastopno) je bio najbolji ligaški strelac.

Nakon Vojvodine nosio je dres Sampdorije, bečke FK Vijena i briselskog Union Sen Giloa. Onda se opet vratio u Austriju gde je u ekipi FK Austrija iz Celovca bio igrač i trener ove ekipe sve do 1969, kad je završio karijeru.

U 37 susreta nosio je dres reprezentacije Jugoslavije i postigao 28 golova. Na olimpijskom turniru 1956. u Melburnu odigrao je sve tri utakmice za našu ekipu i postigao četiri gola na putu do srebra. Učestvovao je i na Svetskom prvenstvu 1958. u Švedskoj i u susretu protiv Francuske (3:2) postigao dva gola, prvi i pobedonosni, a "plavi" su stigli do četvrtfinala.

Po prestanku s aktivnim igranjem, posvetio se trenerskom pozivu. Počeo je kao i tehnički referent Vojvodine i trener Proletera iz Zrenjanina, a nastavio u Kolumbiji gde je vodio ekipu Santa Fe i nacionalni tim Kolumbije na olimpijskom turniru 1972.

Potom se vratio u Novi Sad i preuzeo ekipu Vojvodine, sa kojom je osvojio vicešampionsku titulu 1975. godine. Pod njegovim rukovodstvom je rasla cela plejada talentovanih fudbalera: Svilar, Vujkov, Rutonjski, Ivezić, Nikezić, Ličinar, itd.  

Posle neuspeha reprezentacije Jugoslavije na Svetskom prvenstvu u Španiji, 25. septembra 1982. imenovan je za saveznog selektora, uspeo je da reprezentaciju odvede na EP u Francuskoj 1984. godine, ali se zbog neuspeha povukao i preuzeo treniranje Fenerbahčea sa kojim je osvojio titule 1985. i 1989. Kasnije je radio u Italiji i Grčkoj.

Todor Veselinović oprostio se od fudbala 1998. godine, kao trener pirejskog Etnikosa, ali je Atina ostala trajno mesto njegovog boravka.

Sahrana će biti održana u sredu od 15:45 časova na Gradskom groblju u Novom Sadu, dok će mesto i vreme održavanja komemoracije biti saopšteno uskoro.

  • Toza vampir

    19.05.2017 07:58
    Novac je pokvario fudbal.Nekad se igralo srcem za slavu, tribling kroz noge, a danas ovaj industrijski fudbal ne liči ni na ništa.Dosadan i odbojan, a tzv veličine su arogantni, izopačeni i nesimpatični likovi sa IQ na nivou deteta od 5g.
  • Sportski velikan

    19.05.2017 07:41
    Na utakmici Jugoslavija Madjarska Toza je pre izvodjenja penala pitao golmana na madjarskom da li je clan partije,uzeo je loptu i bez zaleta mu dao gol. Pre utakmica u Zagrebu se kladio da ce golmanu Dinama dati gol.kroz noge i dobio je opkladu.
  • ovdasnji

    19.05.2017 00:11
    odlazak legende ..
    fudbalska legenda , pravi sarmer ,gospodin i bonvivan !!voleo zivot a i on njega !!svi su ga voleli .. i fudbaleri , prijatelji , kafedzije, muzikanti , kockari a , posebno, zene !!pocivaj u miru , svi cemo te se secati !!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.