Novi Sad ima 7,5 miliona dinara s kojima ne može ništa, a na kojima banke zarađuju

Grad Novi Sad već celu deceniju ne uspeva da iz dve privatne banke povuče 7,5 miliona dinara koje je svojevremeno dobijao na osnovu naknade za otvaranje i zatvaranje pontonskog mosta, saznaje 021.rs.

U lokalnoj vlasti i pored promene tri garniture još nije nađeno rešenje kako da se ova sredstva prebace u budžet grada. Problem je taj što ne postoji zakonski osnov za to.

U poslednjem izveštaju o budžetu za 2016. godinu pominje se da se u Poštanskoj štedionici nalazi 5,9 miliona dinara, a u "Eurobabnci EFG" 1,4 miliona dinara. U izveštaju se kaže i da je 27. marta ove godine Uprava za finansije obavestila Upravu za saobraćaj i Gradsko veće da ti računi traba da se zatvore i novac prebaci na odgovarajući račun za uplatu javnih prohoda, a da je tri dana kasnije Uprava za saobraćaj odgovorila da nije za to nadležna.

U Gradskoj kući za 021.rs nema zvaničnog odgovora o tome zašto se novac ne prebacuje. S druge strane, nezvanično smo u lokalnoj upravi čuli da problem sa ovih 7,5 miliona dinara traje još od uklanjanja pontonca pre desetak godina i da se radi o tome da sadašnji zakonski propisi onemogućavaju da iko iz gradske vlasti zakonski povuče taj novac.

"Ukoliko bilo ko naloži da se taj novac povuče, gradonačelnik ili načelnik uprave ili neko treći, to će biti kršenje zakona. Taj novac se prikupljao po osnovu koji više ne postoji i za namene koje više ne postoje, donosno za održavanje pontonca. Kada je montažni most uklonjen, višak novca je ostao i do sada niko iz lokala nije uspeo da nađe rešenje kako da se on i preuzme. Bilo je ranije razgovora i sa republičkim organima o tome, ali nikakvo rešenje nije nađeno, a trebalo bi jer su obe poslovne banke i te kako zaradile na ovim sredstvima kao što koriste i drugi novac koji imaju na računima od privatnih i fizičkih lica. Grad čak ne dobija ni kamatu na taj novac, a kada bi to bio slučaj, kamta bi bila pozamašna, jer su ipak milioni u pitanju", kaže izvor 021.rs iz lokalne vlasti.

Kako nam je ovaj sagovornik naveo, rešenje bi bilo da republička vlada donese posebnu odluku kojom bi se ova sredstva prebacila na račun budžeta Grada, ali za sada nema informacija da li će to ikada doći na dnevni red Vlade, kao i ko bi zapravo to trebalo da predloži.

  • Strahinja

    29.05.2017 13:40
    Prokleta avlija
    Jos je Arcibald Rajs ukazao na nepostovanje srpske drzave prema ratnim veteranima, i, do dana danasnjeg, nista se nije izmenilo.
    I sada oni hoce poslusne robove, da ih drakonski oporezuju, da ih u skupstini Srbije nipodastavaju (opozicija su takodje predstavnici naroda) a oni telima da brane Levijatana koji prozdire svoje gradjane? Oni da budu zahvalni sto daruju zivot nezahvalnoj drzavi?
    Da ne bude zabune, u vojsci se gine ne sadi se cvece. Imajuci u vidu da se od gradjana trazi ono najsvetije - zivot - moraju drzava, tacnije od naroda otudjene, mnogi bi rekli beogradske, elite, nesto gradjanima i da vrate.
  • Salamander

    29.05.2017 13:23
    Moze
    Kao pozajmica ili donacija ili u humanitarne svrhe: za deciju bolnicu npr.
  • BaneNS

    29.05.2017 13:11
    Kako može biti protivzakonito ako nije donesen? Pre će biti da je tu lovu pojeo mrak.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.