Radnicima bivšeg "Petra Drapšina" ne vrede ni sudske presude

Dvadesetak nekadašnjih radnika AD "Petar Drapšin" ovih dana obeležava deceniju od kada su bez valjanih razloga i protivno zakonima otpušteni s posla.
Radnicima bivšeg "Petra Drapšina" ne vrede ni sudske presude
Foto: Pixabay
Od tada su se promenile mnoge okolnosti, ali se ova grupa na radna mesta nije vratila.
 
Bivša predsednica sindikata fabrike, a sada lider "Solidarnosti" Gordana Kojić, koja se prva našla na udaru vlasnika kompanije posle privatizacije, za "Novosti" podseća kako je sa svojim kolegama ostala bez posla te 2007. godine, pošto su bez dozvole menadžmenta otišli na protest, zbog kašnjenja plata. Od tada, dodaje Kojićeva, sudskim putem vode borbu prvo za povratak na radna mesta, a zatim i kompenzaciju, zbog otkaza. U međuvremenu je raskinut ugovor o privatizaciji "Petra Drapšina", uveden je stečaj, pa bankrot, uz najavu prodaje imovine.
 
Zbog brojnih nepravilnosti i rasta dugova fabrike, koji je, navodno, dostigao 25 miliona evra, sindikalci su organizovali niz protesta, ispred fabrike, suda i pokrajinskih organa.
 
"Imamo pravosnažne sudske presude, došli smo i do Ustavnog suda, čiju odluku još čekamo. I pored toga, ništa se u našem statusu nije promenilo. Čak i kada je firma restrukturirana, niko nas nije pominjao. Nismo mogli čak ni staž da povežemo, a da je to urađeno, neki od kolega bi već mogli u penziju", kaže Kojić.
 
Sagovornica "Novosti" napominje kako se čuje da bi se sada mogao naći kupac za kompaniju "Petar Drapšin", koja je i dalje atraktivna, zbog proizvodnog programa.
 
"I u bankrotu, deo fabrike koji proizvodi vijke i dalje radi. Fabrika ima potencijala. Nadam se da će nadležni, kada budu odlučivali o prodaji, ako ništa drugo, povećati bar cenu da bi kroz neku vrstu socijalnog programa zbrinuli nas bivše radnike", ističe Kojić. 
 
"Petar Drapšin" je bio poznat po svojim vijcima, ekserima i metalnoj galanteriji. Fabrika je privatizovana je 2004. Za 105 miliona dinara kupio ju je konzorcijum koji je predstavljao Nemanja Kovač. Agencija za privatizaciju, zbog neplaćanja pete rate, raskinula je kupoprodajni ugovor, pa je država postala vlasnik 70 odsto kapitala, ali i nasledila dug od oko 13 miliona evra.
 
Ova fabrika je samo deo nekad uspešne i plodne industrije Novog Sada, koja je potpuno uništena.
  • Pavle

    07.06.2017 10:22
    Iz mog, manjinsko verovatno, ugla, nema nezakonitog otpuštanja, nego važi zakon ponude i potražnje.
    Pojedinac i firma ako imaju zajednički interes će da sarađuju dok to traje. Nema plate - prestaje interesovanje jedne strane. Nema plasmana - prestaje kod druge.
    U idealnom svetu od kojeg smo jako daleko funkcionisao bi možda doživotni posao na industrijskoj traci.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti