Sud zabranio šestorici advokata učešće na Skupštini AKV

Viši sud u Novom Sadu doneo je privremenu meru kojom je zabranjeno šestorici advokata da učestvuju i odlučuju na sutrašnjoj sednici Skupštine AKV, saopštio je advokat Mirko Rapajić.
Sud zabranio šestorici advokata učešće na Skupštini AKV
Foto: 021.rs

On je član UO Advokatske komore Vojvodine, a tužio ih je jer smatra da su na nelegalan način imenovali deset advokata sa pravom glasa za sednicu na kojoj će se birati novo rukovodstvo. Kako je ranije naveo Mirko Rapajić, time se želi obezbediti veštačka većina prilikom glasanja.

Sud je prihvatio njegovu tužbu koja se tiče šest advokata, dok je za četiri odbijen zahtev za njihovim izuzećem. U presudi se navodi da privremena mera odmah postaje izvršna i da važi do pravosnažnosti rešenja.

- Ovakvom odlukom Viši sud je sprečio da Skupština AKV nezakonito funkcioniše, čime je sprečeno i nastupanje nesagledivih štetnih posledica po AKV. Nezakonitim odlukama predsednik Upravnog odbora Srđan Sikimić i sekretar Dejan Ukropina su pokušali da spreče Skupštinu da radi u skladu sa Statutom, što predstavlja težu povredu discipline i razlog za brisanje iz imenika advokata. Takođe stvoreni su uslovi za njihov opoziv i razrešenje i prestanak daljeg vršenja rukovodećih funkcija što čine i nakon isteklih mandata u januaru ove godine - navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Sekretar AKV Dejan Ukropina kaže za 021.rs da privremena mera ne prejudicira konačnu odluku suda, ali da će Komora izvršiti svaku odluku koju sud donese.

Konačna odluka će razrešiti ovaj spor. Mi ćemo u cilju očuvanja zakonitosti i zakonitog rada AKV poštovati i izvršiti svaku odluku sudu. Nama zakonitost predstavlja imperativ za sve vreme trajanja našeg mandata. Ovde je neuobičajeno da se tužba dostavlja medijima pre nego što su sud i druga strana obavili bilo kakvu procesnu radnju, jer to nije u skladu sa kodeksom profesionalne etike. Ali to je već lični problem - navodi Ukropina.

Sednica Skupštine Advokatske komore Vojvodine, na kojoj je glavna stavka izbori za novo rukovodstvo, održava se u subotu 24. juna.

  • Posmatrač

    24.06.2017 12:23
    Vrlo interesantno. Nemaju svi advokati pravo glasa.Samo odabrani.
    Plus nekima od odabranih, pravo glasa ukinuo sud,da ne bi nastupile nesagledive i štetne posledice po AKV, ako bi oni glasali.
  • Мунгос

    23.06.2017 21:59
    У комунистичком времену сам се извештио читајући „између редова“.
    Када бих покушао ту своју вештину да пренесем стварно и конкретно, на овом случају бих донео неопозиви закључак да српски Адвокати дају отпор Комитету адвоката за људска права директор Милан Антонијевић, сада главни координатор за промену устава СР Србије.
    Наравно, империја добро парира, ударце узвраћа демократски и фер, забранама или затвором. Уколико се расплет кризе почне одвијати убиствима теретним камионима, то значи да Милан Антонијевић мора променити Устав.
  • :) :) :)

    23.06.2017 20:25
    Samo šestorici zabranio sud?
    Preko 2.000 advokata AKV već nema pravo da dodje na skupštinu AKV , a ni da glasa.
    Glasa i dolazi na skupštinu oko 40 delegata samoizabranih.
    Samoizabrala se i 2 kandidata za predsednika AKV.
    Ni jedan kandidat za predsednika nema javno objavljen program daljeg rada.
    Javnog poziva da se još neko kandiduje nije bilo.
    Delegati glasaju samo u svoje ime. Bazu bez glasa ne pitaju za mišljenje.Ne moraju
    .Mandat im traje 3 godine i ne može ih niko smeniti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti