FOTO: Novi Sad dobio mural koji ne može da se isprlja

Zahvaljujući znanju naučnika sa Katedre za inženjerstvo materijala Tehnološkog fakulteta i umeću umetnika iz Grupe građana "Lančana reakcija", stanari Puškinove, kao i svi Novosađani, dobili su novi mural.
Ovaj mural pod nazivom "Keep growing", koji je delo umetnika Arteza, doduše, specifičan je jer ne može da izbledi ili da se isprlja. On je presvučen posebnim samočistivim materijalom koji je razvijen upravo u Novom Sadu, na Tehnološkom fakultetu i omogućava da se površina samoodržava kada je izložena sunčevoj svetlosti.
 
Kako za 021 kaže asistentkinja na Katedri za inženjerstvo materijala Tehnološkog fakulteta dr Snežana Vučetić, zaposleni u laboratoriji za inženjerstvo materijala praktično su grupa forenzičara koja razvija nove materijale, analizira postojeće i otkriva tehnologiju i metode pomoću kojih se čuva naše kulturno nasleđe. Materijal kojim je mural presvučen omogućava da ovo parče umetnosti nikad neće morati da se pere, dorađuje ili sređuje, već će uvek izgledati sveže i jarko.
 
"Naime, 'heromat' fotokatalitička prevlaka je aktivni nanomaterijal baziran na glini i fotoktalitički aktivnom poluprovodniku. Merenjem fotoktalitičke aktivnosti dokazana je efikasnost samočišćenja, što osigurava otpornost tretiranih površina na dejstvo zagađivača iz okruženja i mikrobiološku koroziju, istovremeno zadržavajući estetske karakteristike i funkcionalne osobine površina. 'Heromat' prevlaka je transparentna na svim testiranim materijalima - opeka, beton, kamen, malteri, fasadne boje... Otporna je na abraziju, cikluse smrzavanja i otapanja, izduvne gasove i ne utiče na promenu parapropustljivosti osnovnog materijala koji se zaštićuje", navodi dr Vučetić za naš portal.
 
 
Primena prevlake, dodaje ona, omogućava da spoljne površine istorijskih i novih građevina godinama ostanu čiste, bez potrebe za dodatnim intervencijama, što smanjuje učestalost intervencija čišćenja i potrebna finansijska sredstva.
 
Članovima "Lančane reakcije" svidela se ideja koju su na benefit žurci za skupljanje novca za mural čuli od Vučetićeve, a suštinski znači spajanje umetnosti i nauke na jedan estetski i aktivistički način. Epilog za mlade naučnike sa Tehnološkog fakulteta još je veći jer su, zahvaljujući uloženom trudu i šansi da uopšte razviju ovakav materijal, uspeli da ga izbace i na tržište, uz pomoć kompanije "HGP", koja proizvodi zidne boje. Sada, nakon četiri godine rada naučnika na razvijanju, istraživanju i testiranju, ova firma proizvodi i "heromat" prevlaku.
 
"Uspeli smo da nanesemo sloj i na Bačku tvrđavu, u čemu nam je pomogao Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture", navodi naša sagovornica.
 
Sa i bez prevlake
 
Na njenoj katedri, inače, u primeni je svojevrsna "mobilna laboratorija", koja je po opremljenosti u rangu poznatih svetskih naučnih centara i instituta.
 
Kako za 021 kaže Milica Grujičić ispred grupe građana Lančana reakcija, ovo je treći mural koji su umetnici, u saradnji sa donatorima, realizovali u gradu i na tome se neće stati. Naime, trebalo bi da poznati umetnik Remed poseti Novi Sad krajem avgusta, kada će imati i priliku da podari gradu nov mural - nakon što je njegovo poznato delo misteriozno uklonjeno iz centra grada.
 
"Cilj je da svakog meseca uradimo po jedan mural, pa se sada pripremo za kraj avgusta i akciju sa Remedom. Sakupljanje novca ne zavisi samo od nas, već od društva oko nas, donatora, zainteresovanih građana i drugih koji mogu na bilo koji način da doprinesu da imamo više umetnosti u gradu. Poenta jeste da na cenzuru odgovorimo sa više umetnosti, a da pri tome to ne dobije bilo kakvu dnevnopolitičku konotaciju. Njima nije mesto u svetu umetnosti", navodi Milica Grujičić i dodaje da se putem benefit žurki aktivisti međusobno upoznaju, pa je tako nastao i ovaj spoj nauke i umetnosti.
  • đokica

    22.07.2017 10:12
    HALO
    Jel može SAPUN od te ŠPECIJE da se NAPRAVI....(pst.10%)
  • Tmina sa Telepa

    21.07.2017 23:11
    Jel otporan na SNS?
    Pre ce ga oni unistiti (ako im iz bilo kog razloga zasmeta. Razlog moze biti jednostavan. Vodji se ne svidja), nego sunce.
  • Jole

    21.07.2017 22:22
    Koliko je ekološka supstanca?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti