U Dunavu kod Novog Sada još ima bombi od NATO bombardovanja

Bombe zaostale iz ratnih sukoba u prošlom veku nalaze se na još deset lokacija u Dunavu, a među njima je i Novi Sad.
U Dunavu kod Novog Sada još ima bombi od NATO bombardovanja
Foto: 021.rs
Sumnja se da se avio-bombe od bombardovanja 1999. godine nalaze uzvodno od Mosta slobode, kao i nizvodno od železničkog mosta. Kritične lokacije uz Novi Sad su i Bogojevo, Bačka Palanka, Pančevo i Šabac, piše "Dnevnik"
 
Takođe, u Prahovu su počele pripreme za vađenje potonule flote iz Drugog svetskog rata. Procenjena vrednost projekta uklanjanja potopljenih brodova iz Dunava, koji realizuje Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, u saradnji sa Vladom Nemačke i Programom za razvoj UN, jeste 20 miliona evra. Cilj je vađenje između 14 i 23 potopljena broda koji utiču na bezbednost plovidbe.
 
U poslednjih nekoliko godina samo u Dunavu pronađeno je i uklonjeno šest avionskih bombi i 25 komada drugih vrsta eksploziva. Zbog toga će se u saradnji sa nemačkim roniocima raditi i na ispitivanju prisustva neeksplodiranih ubojnih sredstava. 
 
Između ostalog, problem je i loša reakcija građana kada pronađu eksplozivnu napravu. Umesto da to prijave policiji, oni neretko bombe i oružje bacaju u Dunav ili delove ostave kraj kontejnera. 
 
Dunav je naročito pun projektila kod naselja Sadovi u Petrovaradinu. Po jednoj verziji, prilikom čišćenja grada posle Drugog svetskog rata, opasno oružje se odvlačilo na, tada, nenaseljnu lokaciju, a potom je zatrpavano peskom. Prilikom spiranja desne obale, oružje je počelo da se pojavljuje.
  • Vojvosadjan

    26.07.2017 12:29
    @dd
    Prijatelju kupanje u Dunavu je sitna sala za ono sta popijes, pojedes, udahnes.. doslovno zivis u izmetu svuda oko sebe. Ziv i ti meni bio.
  • dd

    26.07.2017 11:23
    @vojvosadjan
    samo se ti kupaj u dunavu ziv bio, ja imam jos 30 mesta za kupanje a ti se brckaj u izmetu
  • Braca

    26.07.2017 08:21
    Samo je pitanje vremena kad će neko stati na bombu u plićaku Štranda. Baš me zanima, ko će onda biti kriv?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti