FOTO: Hitna pomoć će u novoj zgradi i zbrinjavati pacijente

Nova zgrada Hitne pomoći, koja se uveliko gradi na uglu Ilariona Ruvarca i Bulevara patrijarha Pavla, osim što će konačno biti dom novosadskim urgentnim ekipama, biće i objekat u kojem će se pružati prehospitalno zbrinjavanje.
FOTO: Hitna pomoć će u novoj zgradi i zbrinjavati pacijente
Foto: 021.rs
Do kraja marta 2018. godine očekuje se da će zgrada na Telepu biti predata na upotrebu Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, te novosadski lekari i tehničari više neće biti jedini u Srbiji bez svoje zgrade. Ovaj objekat, površine 2.700 kvadrata, imaće tri sprata, a pored će biti namenska garaža površine 2.300 kvadrata. Gradski i pokrajinski čelnici zadovoljni su kako napreduju radovi - brže od predviđenih rokova, te ne bi trebalo da bude kašnjenja u početku rada.
 
 
Jedna od najvećih novina u radu hitne pomoći u Srbiji, pa i u Novom Sadu, je uvođenje prehospitalnog zbrinjavanja, to jest zadržavanje, terapija i posmatranje pacijenata koji nisu za bolničko lečenje, već im je potrebna dvočasovna ili tročasovna pomoć. Kako objašnjava direktor Hitne pomoći dr Bogdan Živanović, Urgentni centar u sklopu Kliničkog centra Vojvodine nema kapacitete da prima i brine o ovim pacijentima, niti su oni u takvom stanju da im je potrebno bolničko zbrinjavanje.
 
"Često je bitno da posle neke terapije pacijente ne pustimo odmah kući, a i određene terapije jednostavno ne možete da dajete u kućnim uslovima - što smo mi do sada radili. Imaćemo ovde jednu salu koja će se baviti opservacijom pacijenata, a to je bitna pogodnost i promena u radu hitne pomoći. Uskoro ćemo imati i jedinstven pravilnik o radu Zavoda za hitnu pomoć i rad svih ekipa u Srbiji biće uniformisan i poboljšan", navodi on.
 
 
Inače, prema novom kadrovskom planu Ministarstva zdravlja, u novosadskoj Hitnoj pomoći sistematizovano je 247 zaposlenih, povećan je broj tehničara, a kako dr Živanović kaže za 021, tu ne treba stati. "Lekara nikada nema dovoljno. Beograd i Novi Sad su gradovi koji stalno rastu i mi imamo rastuće, stalne potrebe za novim punktovima u gradu. Potrebno je i zapošljavanje novih ljudi", poručuje direktor Hitne pomoći.
 
Po otvaranju nove zgrade, biće zadržani punktovi na Klisi, u Sremskoj Kamenici i u Petrovaradinu, s obzirom na to da su neophodni da bi se povezao i ekipama pokrio ceo grad.
 
Posmatrajući radove na izgradnji, član Gradskog veća za zdravstvo Zoltan Horvat rekao je da je zadovoljan, te da će predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića i gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića izvestiti o utiscima. Međutim, poručiće im da je potrebna mala izmena u gradnji, s obzirom na to da je stekao utisak da će objekat imati previše terasa koje neće imati upotrebu. "Potrebno je da i te terase stavimo u funkciju. Instalacioni radovi su počeli, uskoro se postavlja mreža optičkih kablova za povezivanje računara, treba uraditi priključke na struju i stvoriti uslove da se krene sa spoljnim radovima. Krečenje i malterisanje uskoro će početi na višim spratovima", rekao je Horvat.
 
 
Kako je 021 već pisao, u prizemlju zgrade će biti smešteno noćno dežurstvo za decu i odrasle sa ordinacijama, čekaonicom, laboratorijom i drugim potrebnim sadržajima. Takođe, tu će biti i deo prostorija namenjenih za smeštaj i dnevni boravak zaposlenih u Hitnoj pomoći uz nekoliko kancelarija, kao i apoteka koju će koristiti Apotekarska ustanova "Novi Sad".
 
Na prvom spratu je predviđen prostor za smeštaj urgentnih ekipa uz tri vežbaonice i druge prateće prostore kao što su garderoba i toaleti, a na drugom spratu će biti dispečerski centar uz nekoliko kancelarija za administraciju Zavoda.
 
 
Na trećem spratu će biti pretežno kancelarije za upravu, kao i prostor za arhivu i biblioteku. Pomenimo i da je predviđeno da se u slučaju vanrednih situacija prvi sprat objekta lako pretvori u prostor za smeštaj pacijenata.
 
Garaža će imati 37 parking mesta za vozila Hitne pomoći, uz prostor za servis vozila i boravak zaposlenih.
 
Podsetimo da će, po otvaranju novog objekta Hitne pomoći, u staru zgradu u Vršačkoj ulici biti premešten deo osoblja iz Doma zdravlja na Limanu, s obzirom na to da se planira i rekonstrukcija domova zdravlja na Limanu i na Novom naselju.
  • Osoba M

    10.08.2017 13:34
    "Urgentni centar u sklopu Kliničkog centra Vojvodine nema kapacitete", imao bi da ste zavrsili onaj betonski kavez iza njega!
  • MIMA

    09.08.2017 13:34
    Mene zanima sta ce podrazumevati opservacija? Da li ce imati laboratoriju da izvade krv, UZ aparat, RTG, pacijent monitore i dr? Il ce da stave coveka u sobu i gledaju ga? Tj. povremeno udju da provere puls? Bas me zanima
  • Ista meta

    09.08.2017 09:46
    Isto odstojanje
    A NS i dalje nema gradsku bolnicu
    Ni gradsku dečiju bolnicu
    A da
    Medicinari odlaze
    I Decu spremamo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti