Prvi budistički manastir otvara se kod Novog Sada

Prvi budistički manastir u Srbiji biće otvoren u nedelju, 27. avgusta u Čortanovcima.
Prvi budistički manastir otvara se kod Novog Sada
Foto: Pixabay
Budisti su prisutni u Srbiji još od dvadesetih godina XX veka. Istorija budizma u Srbiji počinje sa dolaskom zajednice Kalmika, zapadnomongolskog naroda budističke vere, koji je u tadašnju Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca prebegao iz Rusije, nakon Oktobarske revolucije. Kalmici su svoj hram sagradili 1929. na Zvezdari, na granici sa Malim Mokrim Lugom, a odobrenje im je dao kralj Aleksandar Karađorđević. Tadašnji budistički hram u Beogradu je bio prvi budistički hram u Evropi. Drugi svetski rat i pobeda komunizma naveli su Kalmike da 1944. spas potraže dalje u Zapadnoj Evropi i SAD.
 
Pre dvadesetak godina grupa pojedinaca iz Srbije zainteresovala se za izvorno Budino učenje (Dhamma) i od tada do danas rade na promovisanju proverenih budističkih tehnika i metoda razvijanja unutrašnjeg mira i harmonije, sa posebnim naglaskom na vrlini, meditaciji, mudrosti i saosećanju. 
 
Marta 2009. godine registrovani su kao udruženje građana i krenuli sa izdavačkom delatnošću. 
 
Kako navode iz Theravada budističkog društva "Srednji put" koje otvara manastir, sa budističkim centrom u Čortanovcima, budistički monasi neće biti u Srbiji samo povremeno, već će tu stalno boraviti. 
 
Oni pozivaju sve zainteresovane da prisustvuju ceremoniji otvaranja koja će se održati u nedelju od 10 časova. Lokacija manastira možete videti na mapi.
 
  • Srna

    31.08.2017 08:57
    Dragi ljudi, ja iz licnog iskustva mislim da se ovde uopste ne radi o religijama..
    Vec o tome da postoje ljudi koji ne mogu da shvate svakodnevne zlonamerne postupke, reci, desavanja. Koji su rodjeni sa SVIME DOBRIM U SEBI i neznaju kako da se nose sa primitivizmom, licemerjem.... Koji ne mogu da shvate bilo kakve prevare i izdaje jer oni to nikada ne bi ucinili..A da bi mogli da se nose sa bilo kakvom izdajom u danasnjem svakodnevnom zivotu okrenu se necemu sto ih nikada nece izdati....veruju u neku silu koja sigurno postoji....Svejedno je da li je to budizam, hriscanstvo ili pracenje meditacijskog govornika ako takvim ljudima pomaze da se nose sa razumevanjem svakodnevnog zivota punog ljubomore, zavisti, utrkivanja. I naravno, i te kako nije svaki predstavnik Crkve ili Hrama predstavnik te dobre sile-nama dragog Boga jer ako verujemo u dobro (Boga) treba da verujemo da postoji i ona druga strana koja se uvek trudi da remeti to dobro.
    Pustite ljude bolje da se u tome pronalaze nego da ne umeci da se snalaze medju zlonamernicima dizu ruku na sebe ili zavrse na psihijatriji. Takvi zlonamernici su i medju ovim komentarima jer ne pustaju ljude da nadju lepotu zivljenja iako nikome ne cine nazao vec samo zele sebi malo dobrog.
    Kako god se ta lepota zvala samo ne treba biti zavistan od nje, treba upijati od svih mogucih ucenja o lepoti zivljenja (ne lazi, ne kradi voli bliznjega svoga KAO SEBE SAMOG) ono najbolje a ostati svoj i gledati na zivot drugim ocima.
  • Sledi

    28.08.2017 11:05
    Sad po ulicama
    Krišna Hare, Krišna Hare - daj mi pare, daj mi pare!
  • Evica Somborac

    22.08.2017 10:27
    put
    Hoce sad da srede onaj put do plaze?
    Samo pitam.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti