Polovni udžbenici u Novom Sadu tri puta jeftiniji od novih

Iz godine u godinu sve više Novosađana se odlučuje da kupi polovne knjige za svoje školarce, pošto cena može da bude i do tri puta manja nego pri kupovini novih udžbenika.
Polovni udžbenici u Novom Sadu tri puta jeftiniji od novih
Foto: 021.rs
Za bukvar sa kojim se susretnu đaci prvaci roditelji koji kupuju nove udžbenike moraju da iz novčanika izvade oko 700 dinara. Oni koji su stava da dete može da dobije isto znanje iz istog bukvara, ali godinu dana starijeg, izdvojiće oko 250 dinara u zavisnosti da li kupuju kod prodavaca polovnih udžbenika u radnji ili pak kod prodavaca na ulici.
 
Već godinama u nazad Jevrejska ulica je postala mesto na kojem se traže udžbenici za osnovnu i srednju školu po nižim cenama. Gužve nastaju s početkom avgusta, a svoj vrhunac dostižu krajem meseca, odnosno pred sam početak školske godine. Kupuju se kompleti udžbenika, ali mnogo češće pojedine knjige koje nedostaju za nastavu. Novosađani često donose stare udžbenike da prodaju, a otkupna cena je uglavnom upola manja od prodajne. Kako nam je rekla jedna Novosađanka, uglavnom kupuje polovne knjige, jer neke od njih deca ni ne iskoriste.
 
"Imam ćerkine knjige koje su kupljene nove i i dalje stoje u foliji, neotpakovane. Mnogo isplativije mi je da uzmem polovne, nego nove udžbenike pa da posle ne znam šta bih sa njima. Insistira se na tome da deca imaju knjige koje uopšte ne koriste. Na kraju mi bude žao da ih bacim, pa poklonim nekome iz familije, kome je potrebno ili ih prodam", navodi ona.
 
  
 
Prodavci su i više nego zadovoljni, jer prodaja svake godine raste. Danko Vranješević iz "Kodeks buka" kaže za 021.rs da su polovnjaci sve popularniji, jer je razlika u ceni između njih i novih udžbenika drastična, a kvalitet se ne razlikuje mnogo.
 
"Polovni udžbenici su 275 dinara, radne sveske 225, novi se kreću od 700 do 900 dinara, a neki idu i do 1.000. Tako da su novi udžbenici gotovo tri puta skuplji. Cena polovnog kompleta knjiga umnogome zavisi od izdavača, ali i od toga da li se uzimaju neke dodatne knjige, pa cena može da bude oko 5.000, dok se novi kompleti kreću od 12.000 do 17.000 dinara", objašnjava Vranešević.
 
Sada su privatni izdavači ti koji diktiraju cene, a one su, za ovdašnje uslove, vrlo često visoke.
 
"Najtraženiji su privatni izdavači, oni su preuzeli kontrolu nad tržištem i kada je u pitanju osnovna škola, tu oni vode glavnu reč. Zavod za udžbenike je tu malo izgubio trku. Nasuprot tome, Zavod je ostao zastupljen u srednjim školama, ali to je zato što se tamo i dalje koriste starija izdanja knjiga", zaključuje naš sagovornik.
 
  
 
Sve veći broj roditelja se odlučuje i na kupovinu polovnih udžbenika preko interneta. Iako se uštedi vreme, cene su nešto više, a kupci moraju da računaju i na plaćanje poštarine.
 
Izdavači, a sa njima i nastavnici, često odlaze toliko u zahtevima da je za pojedine predmete potrebno i po nekoliko knjiga. Sa prenatrpanim torbama školarci pre izgledaju kao da su pošli na vojnu obuku, a ne u školu. 
 
Zbog toga roditelji godinama ukazuju na preteške đačke torbe koje kod dece izazivaju deformitete kičmenog stuba. Da razloga za brigu ima pokazuje to da se kod četvrtine dece na sistematskim pregledima uočava loše držanje tela koje prethodi deformitetima kičmenog stuba. O tome možete čitate OVDE.
 
U moru mnogih najava koje dolaze od ministra prosvete Mladena Šarčevića nalazi se i ona o osnivanju učeničkih kompanija i đačkih zadruga koji će izbaciti posrednike u nabavci udžbenika preko škola. Još važnije je to da bi realizacijom te ideje došlo do pojeftinjenja udžbenika za 15 odsto. Međutim, roditelji još ne mogu da se nadaju pojeftinjenju.
  • heh

    20.08.2017 13:55
    vidi njega pametnog
    Ma da Kokakole, ja mislim da im treba jos knjiga natrpati, malo je ovo dece sto imaju probleme sa krivim kicmama i nogama, treba jos da ih bude. Nikako olaksati stvari, samo otezati. Treba im uvesti i da pisu na pergamentu i da uce u manastirima jer je isto tako nekada bilo. Nije modernizacija kriva sto nisi cuo za e-knjige, edukativne softvere, zakljucavanje tableta (da ne mogu da vrsljaju van softvera i gradiva) i, na kraju krajeva, sto mislis da je bolje da roditelji svake godine daju 15 hiljada za komplet udzbenika kad mogu dati jednom u, recimo 3 godine, da daju oko 8-9 hiljada.
  • gari

    20.08.2017 08:58
    E, da, još nešto
    A ovo vezano za preteške torbe nije za ne zameriti. Setite se, mi smo koristili knjige u B5 formatu. A šta danas deca koriste - knjige u nekom formatu sličnom A4, ali nešto širem, a unutra krupnija slova i široke margine, pa umesto onih naših malenih knjiga sad deca nose ove ogromne. Jer neko smatra da će deca lakše učiti iz ovih šarenih knjiga sa velikim marginama i mnogo neiskorišćenog prostora. Možda to jeste tačno, ali da li je vredno tolikog uvećavanja tereta koji deca treba da nose...
  • gari

    20.08.2017 08:51
    I koliko često onda treba dopunjavati te tablete... Ne znam da li book readeri recimo duže drže. Što se korišćenja tableta tiče, ne brinem se ja, deci kad ga date u ruke odmah će naučiti da ga koristi. Pa kao i bilo ko uzme uređaj, tablet, smart telefon... Oni su pravljeni da budu što jednostavniji baš da bi došli svakoj osobi u džep. Kupite detetu tablet, i sve će znati, ne mora da ga nosi u školu da bi naučio da ga koristi.

    Mada ja mislim da je tablet bacanje para. To je obična igračka bez koje se može - danas pored telefona i laptopova. Evo ja ovo pišem sa telefona. Potrošačko društvo, treba mu još jedan uređaj za multimediju, i to naziva informatičkim obrazovanjem, mo'š misliti...


    I da se vratim na temu. Kupujte udžbenike preko oglasa jedni od drugih direktno, ne trebaju vam ovi posrednici. Ne da ćete proći nešto jeftinije, nego ćete i pomoći nekom detetu da zaradi neki dinar - možda za udžbenike za narednu godinu. Ti što preprodaju pri otkupu daju neku siću deci za svoje dobro očuvane udžbenike.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti