Počinje školska godina, sa njom i štrajkovi upozorenja

Nova školska godina za učenike osnovnih i srednjih škola počela je danas.
Počinje školska godina, sa njom i štrajkovi upozorenja
Foto: 021.rs
Ove godine u Novom Sadu je upisano 4.068 prvaka, što je za 300 više nego prošle godine, prenosi "Dnevnik". Najviše njih, odnosno 253, upisalo je Osnovnu školu "Dušan Radović" koja okuplja mališane sa Klise, Slane bare i Vidovdanskog naselja. 
 
U Vojvodini nova školska godina počinje za oko 232 hiljade predškolaca i đaka. Oni će učiti u 44 predškolske ustanove, 383 osnovne škole i 131 srednjoj školi.
 
Zbog početka školske godine najuzbuđeniji su svakako prvačići, dok oni "iskusniji" jedva čekaju novu priliku da odmore. Prvu šansu za to će imati u novembru, od 9. do 12, kada je planiran jesenji raspust. 
 
Očekuju se i brojne promene u radu. Najviše će ih osetiti petaci koji će dobiti tri nova predmeta - Fizičko i zdravstveno vaspitanje, Tehnika i tehnologija i Informatika i računarstvo. U nekim školama će biti uvedeni i elektronski dnevnici, kao i školske uniforme.
 
Za učenike četvrtog i šestog razreda uvodi se čas bezbednosti, na kojem će jednom mesečno učiti o bezbednosti u saobraćaju, o zloupotrebi droga, alkohola, bezbednosti na internetu, vršnjačkom nasilju i slično.
 
Kako je ranije najavljeno, školske uniforme bi trebalo da budu uvedene u 55 odsto škola. S druge strane, tu ne spadaju novosadske, jer ni u jednoj još nije pokrenuta procedura izrade i odabira modela, o čemu više OVDE.
 
Štrajkovi i tehnološki viškovi
 
Već tradicionalno škole u Srbiji će štrajkovati nezadovoljne položajem prosvetnih radnika. Prvog dana školske godine štrajk u Novom Sadu je najavila Unija sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, dok će Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine štrajkovati u ponedeljak, 4. septembra. Štrajk upozorenja će se održati tako što će nastava biti skraćena na 30 minuta.
 
Međutim, nije poznato koliko će se novosadskih škola odazvati, jer, kako su naveli u Uniji za 021.rs, "Novi Sad i nije baš najaktivniji po tom pitanju", o čemu možete da čitate OVDE.
 
Ove godine sindikati su se usprotivili i Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, za koji smatraju da legalizuje preveliko uplitanje izvršne vlasti u rad osnivnih i srednjih škola gde se nastavnici ništa neće pitati.
 
Oko 4.500 prosvetnih radnika u Srbiji predstavlja tehnološki višak, a oni mogu da se prijave na 27.000 slobodnih radnih mesta u prosveti. Kako je preneo N1 u sindikatima upozoravaju da to preuzimanje nije baš jednostavno, jer se ponuda i potražnja najčešće ne podudaraju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti