Transparentnost Srbija: Nepoznato kako je izabran direktor Informatike

JKP "Informatika", "Vode Vojvodine", "Vojvodinašume" i JP NP "Fruška gora" novosadska su preduzeća koja je Transparentnost Srbija, među više od 30 iz cele Srbije, analizirala u prethodnom periodu kako bi došla do zaključaka koliko je napretka doneo novi Zakon o javnim preduzećima, usvojen 2016. godine.
Transparentnost Srbija: Nepoznato kako je izabran direktor Informatike
Foto: 021.rs
Ova organizacija analizirala je poslovanja preduzeća, a naročito onih na lokalu, zato što je poznato da su javna preduzeća najproblematičnija kada je reč o korupciji. Prethodni zakoni o javnim preduzećima nisu eliminisali partijsko zapošljavanje i podelu plena među partnerima u koalicijama, a među najspornijim stavkama su rashodi za sponzorstva i marketing.
 
Transparentnost Srbija zaključila je, čitajući biografije direktora preduzeća, podatke o članovima nadzornih odbora, dostupnu i prikupljenu papirologiju i finansije preduzeća, da ni novi zakon nije eliminisao postojeće probleme - nije ukinuo podelu plena i partijsko zapošljavanje, naročito u manjim sredinama, koje nisu "pod lupom".
 
Kada je reč o JKP "Informatika", Transparentnost Srbija podseća kako je ovo preduzeće poslovalo proteklih godina. Na čelo firme je putem konkursa u avgustu 2013. godine došao Dejan Čelar, član Treće Srbije, tada u koaliciji sa vladajućom Srpskom naprednom strankom. Čelar je na čelo preduzeća došao kao diplomirani inženjer menadžmenta.
 
Preduzeće potom posećuje Državni revizor i donosi zabrinjavajuće zaključke - "Informatika" je mimo bilo kakve javne nabavke zaključila ugovore vredne 46,5 miliona dinara, obračunavala je zatezne kamate dužnicima po stopi koja nije u skladu sa zakonom, a javnosti je od ranije poznato da je angažovala 71 osobu preko preduzeća "Optimum MB-NS". Čelarev partijski kolega, odnosno predsednik njegove stranke Miroslav Parović, za ovakav izveštaj DRI optužio je revizora, tvrdeći da "ima neusklađenu metodologiju rada sa zakonima Srbije". Čelar je potom ostao na čelu preduzeća do lokalnih izbora prošle godine. 
 
Posle izbora je osam direktora preduzeća podnelo ostavke, a među njima i Čelar, pa ga je 11. jula 2016. godine Skupština grada razrešila i imenovala Nenada Baraca, člana SNS (koji je preleteo u stranku iz Nove Srbije), za vršioca dužnosti direktora. "Transparentnost Srbija" navodi da se u biografiji Barca ne navodi njegovo puno obrazovanje, već samo prethodna radna mesta - Slobodna carinska zona, "Održavanje i usluge d.o.o.", Tržnica, "Silver line Systems", studentska zadruga "Sajam" i Agrokombinat. Barac je izabran za direktora i na konkursu koji je raspisan 5. maja ove godine, te će biti na čelu preduzeća u naredne četiri godine.
 
"Transparentnost Srbija" tražila je od Skupštine Grada Novog Sada papire koji kazuju koji kriterijumi su primenjivani da bi Barac bio izabran za direktora, a u konkurenciji još sa još dve osobe, Branislavom Svorcanom (magistrom ekonomskih nauka) i Miodragom Spasojevićem (magistrom statistike). Međutim, Skupština Grada nije ovoj organizaciji dostavila tražene podatke, te je nepoznato koji kriterijumi i testovi su primenjivani kada je Barac došao na čelo preduzeća.
 
Na početku ovog istraživanja, na sajtu "Informatike" nisu bile dostupne biografije članova nadzornog odbora, ali su objavljene nakon što je "Transparentnost Srbija" poslala dopis Informatici i Skupštini grada Novog Sada u kome je ukazala na ovaj propust i propisanu kaznu za odgovorno lice. Predsednik nadzornog odbora je Zdravko Milićević, koji je 2014. preleteo iz Demokratske stranke u Srpsku naprednu stranku.
 
Član odbora Robert Farkaš od 2000. radi u Institutu za preventivu Novi Sad kao odgovorni projektant i stručni saradnik. Treći član bila je Svetlana Sudžum, iz reda zaposlenih, inače pomoćnik direktora za pravne i opšte poslove. Umesto nje je u julu 2017. imenovan Miloš Barišić, saradnik za komercijalne poslove.
 
"Na pitanje u vezi sa utvrđivanjem da li članovi NO ispunjavaju uslove, iz Skupštine grada dobijen je konkretan odgovor - da su 2. septembra 2016. razrešena dva člana NO (podneli su ostavke), a treći nije jer iz rešenja o imenovanju iz 2013. se vidi da ispunjava uslove iz Zakona. Novi članovi (Milićević i Farkaš) imenovani su 17. oktobra 2016. godine). Uz odgovor su dostavljene biografije novih članova NO, diplome, odnosno uverenja o stečenoj stručnoj spremi, potvrde preduzeća u kojima su radili. Iz odgovora proizilazi, mada se eksplicitno ne navodi, da se rukovodeći položaj tretira kao poznavanje korporativnog upravljanja i finansija (pomoćnik direktora i sl.)", zaključuje u obimnom izveštaju "Transparentnost Srbija".
 
Kada je reč o obaveznoj dokumentaciji koju svako javno preduzeće, prema odredbama Zakona o javnim preduzećima, mora da ima na svom sajtu, "Transparentnost Srbija" zaključuje da sredinom 2016. godine na sajtu "Informatike" nije bilo gotovo ničega što je propisano zakonom, u odredbi o javnosti u radu. Mogli su se pronaći samo finansijski izveštaj za 2015. godinu i organizaciona struktura. U novembru 2016. godine objavljeno je sve osim biografija članova nadzornog odbora. 
 
"Na sajtu, tačnije, nije bilo ni pomena o nadzornom, pa čak ni imena članova. Nije postojao ni informator o radu. Nakon dopisa koji je TS uputila JP i osnivaču, na sajt su postavljene biografije članova NO. U julu 2017. godine je objavljeno sve u skladu sa Zakonom. Podaci pregledni, ostvaren ogroman napredak u odnosu na stanje u julu 2016. godine", poručuje organizacija.
 
Kada je reč o sponzorstvima i donacijama, "Informatika" je ranijih godina izdvajala mnogo više sredstava nego sada. Međutim, i sada postoje ugovori u kojima su ogromne cifre za reklamiranja.
 
"Informatika" je, na primer, 2015. godine izdvajala ogromne novce za kliping i troškove reprezentacije - po 2,5 miliona dinara potrošeno je zasebno za ove stavke, iako su planirani manji iznosi. Nije ni poznato šta su tačno podrazumevale usluge klipinga. Te godine je preduzeće doniralo pare FK "Hajduk", Klubu za obaranje ruke "Srpski vitez Čelarevo", bejzbol klubu, raznim udruženjima građana... Prošle godine je ovo preduzeće značajno smanjilo troškove klipinga, ali se kao novina pojavio izdatak za sistematske preglede zaposlenih i to u vrednosti od čak pet miliona dinara. Novac je doniran MUP-u za video-nadzor, VK "Vojvodina", FK "Hajduk Stapar", Fondaciji "Magnet za ljubav", bejzbol klubu, mokrogorskoj školi menadžmenta, parohiji Beočin za oslikavanje hrama...
 
Preduzeće je imalo ugovore sa medijima koji su sklapani bez javnih nabavki, a tiču se usluga oglašavanja u informativnim programima.
 
 
Podsetimo, 021 je pisao o ovim pojavama proteklih godina, pa smo tako analizirali sva javna preduzeća i poštovanje odredbi Zakona o javnim preduzećima. Tada smo zaključili da neka od preduzeća nisu imala ni sajt, a kamoli osnovne podatke o finansijama, upravi i ostalom. Detaljnije čitajte OVDE.
 
Izveštaj "Transparentnosti Srbija" o poslovanju četiri novosadska preduzeća će biti objavljen u nastavcima, a narednih danaobradićemo izveštaj o poslovanju "Voda Vojvodine", "Vojvodinašuma" i NP "Fruška gora".
  • AA

    24.09.2017 20:21
    reklame
    Iz kojih razloga jedno javno preduzece kao sto je Informatika treba da se reklamira po novinama i na televiziji?
    Pa ne prodaju oni nista da im treba reklama.
    Peraci para.
  • Leksa

    24.09.2017 03:31
    Lopingeri
    Pitajte Vučeviča zašto je Barac direktor Informatika?
  • XY

    22.09.2017 19:35
    Meni je nepoznato kako su se birali i zapošljavali SVI u javnom sektoru, unazad 20 godina, ne samo direktor Informatike

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti