Favorizovanim agencijama posao, novosadskim preduzećima gubici i prijave

Novosadska javna preduzeća i ustanove koje se finansiraju iz budžeta imaju dugogodišnju praksu angažovanja radnika preko agencija, studentskih i omladinskih zadruga suprotno zakonu o javnim nabavkama.
Piše: Gorica Nikolin
 
I mnogo pre nego što se govorilo kako rad "na lizing" nije zakonski regulisan, u Novom Sadu su poslove u preduzećima i ustanovama uvek dobijale iste agencije i zadruge, zbog čega su preduzeća trošila milione, a ti radnici mahom nisu ni dolazili na posao.
 
Kada preduzeća i budu uhvaćena u nelegalnom zapošljavanju, prođu nekažnjeno, a agencije s kojima su radila nastave da rastu i beleže profite iz godine u godinu. Obrazac zapošljavanja je isti: javna nabavka se ili prilagodi određenom ponuđaču ili se ni ne sprovede, a zaposleni najčešće rade i duže od 120 radnih dana, koliko je predviđeno njihovim ugovorima o privremenim poslovima.
 
Tako je Novosadski sajam još 2013. godine preko studentske zadruge "Akademac-NS" na ovakvim poslovima angažovao pet radnika na portirskim i fizičkim poslovima, koji su neprekidno radili duže od 120 dana (rad do 120 dana smatra se privremeno-povremenim). Taj posao bio je vredan nekoliko miliona dinara. Sajam je čak, utvrdio je državni revizor, zapošljavao ljude na mesta za koja isti ne ispunjavaju uslove.
 
Iste godine su počele mutne radnje u JKP "Informatika" sa zadrugom "Optimum MV-NS". Informatika je angažovala 71 radnika preko ovog preduzeća koje se, kako navode, uglavnom bavi čišćenjem zgrada. Tada je 39 ljudi radilo duže od zakonski dozvoljenih 120 dana kao blagajnici, saradnici za marketing, vozači, spremačice, pa čak i kao programeri, a poslovi su vredeli oko 35 miliona dinara.
 
Zanimljivo je što Informatika nikako nije smela da zapošljava radnike na lizing jer isto nije predvidela poslovanjem za tu godinu, a posao je sklopila bez sprovođenja postupka javne nabavke. Informatika je tada, u vreme gazdovanja Treće Srbije (koja i dalje postoji), sklapala mimo zakona nekoliko višemilionskih ugovora sa agencijama za marketing i druge usluge - "New Now Media", "Kulina consulting", "Art Print media", "Pro studio" i druge.
 
Ispostavilo se da su preduzeća u gradu u kojima su sedeli kadrovi Treće Srbije uglavnom (nezakonito) zaključivala ugovore s istim agencijama i zadrugama, a posao se plaćao i unapred - za obuku zaposlenih u Informatici preko agencije "Pro studio", plaćeno je skoro 300.000 dinara nekoliko dana pre nego što je obuka izvršena, a za većinu zaposlenih ne postoji evidencija da su uopšte dolazili na posao.
 
Iste godine je sa istim agencijama, zadrugama i preduzećima, a uglavnom sa "Optimum MV-NS" poslovalo i JKP "Lisje", koje je te godine izgubilo ceo svoj kapital. Zaposlilo je čak 44 novih lica, a starim radnicima jedva isplaćivalo zarade. Poslovi su sklapani mimo zakona o javnim nabavkama u vrednosti od više miliona dinara, a da preduzeće uopšte nije planiralo da će zapošljavati "na lizing", zaključio je državni revizor. Zbog angažovanja radnika mimo zakona je Sindikat zaposlenih u komunalno - stambenoj delatnosti podneo i krivičnu prijavu protiv bivšeg direktora preduzeća, Stojana Ivaniševića.
 
"Uvidom u kadrovsku i računovodstvenu evidenciju, utvrđeno je da je 31. decembra 2013. godine jedan vozač proglašen tehnološkim viškom u preduzeću, dok su istovremeno bila angažovana tri vozača posredstvom 'Optimum MV-NS", zaključio je državni revizor i dodao da je Lisje aktivno sarađivalo i sa studentskom zadrugom "Sajam", registrovanom na istoj adresi kao i "Optimum MV-NS" i JKP Informatika - Bulevar Cara Lazara 3. Čak je i zakonski zastupnik "Sajma" ujedno osnivač "Optimuma".
 
Zakon o javnim nabavkama kršila je i JKP "Čistoća", sklapajući ugovore sa zadrugama i agencijama, utvrdili su nadležni organi. Tako je 2014. godine nabavku usluga obezbeđenja sklopila s ponuđačem "Securitas" koji je ponudio daleko veću cenu od drugih ponuđača, a kao uslov za dobijanje posla navela je najnižu ponuđenu cenu. Na taj posao potrošeno je skoro 10 miliona dinara.
 
"Tržnica" je iste godine preko zadruge "Campus centar" angažovala higijeničare, administratore i druge radnike, potrošivši oko šest miliona dinara - ali bez dokaza da su isti radnici posao obavljali.
 
"U postupku revizije je utvrđeno da je preduzeće u decembru 2014. godine po osnovu privremenih i povremenih poslova i ugovora o delu zaposlilo više lica čiji broj prelazi 10 odsto od ukupnog broja zaposlenih na neodređeno vreme, a da pri tome nije pribavljena saglasnost nadležnog tela Vlade, što nije u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu", konstatovao je revizor.
 
Većina zadruga i preduzeća aktivna su i danas, sarađuju sa preduzećima i ustanovama i dobijaju novac. Poslednji slučaj odnosi se na saradnju Radio-televizije Vojvodine i više puta pomenutog "Optimum MV-NS", koje je na javnoj nabavci dobio posao vredan 16 miliona dinara. Saradnja sa ovim preduzećem uvela je nezadovoljstvo u deo kolektiva RTV-a, koji je osuđen na "rad na lizing" i neizvesnost.
 
Simptomatično je da se za nameštene javne nabavke i ostale nezakonitosti otkrije tek pošto je ceo proces završen, te izostane bilo kakva sankcija. Preduzećima je maksimalno olakšano da varaju u javnim nabavkama jer nema kontrole samog postupka, iako je transparentan i može da se prati od početka do kraja na portalu javnih nabavki. 
 
Međutim, javna potrošnja i kontrola tokova novca u Srbiji jedna je od najzanimljivijih tema koja čeka delegate Evropske unije u našim naporima da postanemo punopravna članica, a za početak kandidat za pristup. Da li imamo šanse da ispunimo očekivanja Evropske unije čitajte u našoj analizi OVDE.
  • Zatvor??

    28.11.2016 19:50
    Zbog cega ovi navedeni u tekstu nisu procesuirani?? Gde su organi koje placamo??
  • Knjigovodja

    28.11.2016 18:55
    Radiša
    Porezi i doprinosi na neto platu su 68%, pa tako na neto platu od 30.000 iznose 20.400, odnosno radnik BRUTO POSLODAVCA(Agenciju) KOŠTA 50.400 dinara, a ne kako ti računaš.
    Za isplaćeni minimalac od 21.000 dinara porezi i doprinosi su oko 13.000 dinara što je za poslodavca bruto 34.000
  • Djakovic

    28.11.2016 18:35
    Sns
    Pa u poslednje dve godine, posle sistematizacije u kojoj je 140 radnika dobilo otkaz a koje su isplatili svi poreski obaveznici u Lisju je primljeno preko 50 ljudi, "studenata" uglavnom iz Futoga clanova sns-a.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti