Novi konkurs za direktora Karlovačke gimnazije

Nakon nekoliko meseci neizvesnosti, školski odbor Karlovačke gimnazije raspisao je konkurs za direktora ove škole.
Novi konkurs za direktora Karlovačke gimnazije
Foto: 021.rs
Konkurs je raspisan nakon što je u maju pokrajinski sekretar za obrazovanje Mihalj Njilaš poništio prethodni konkurs za direktora, na kojem je školski odbor većinom glasova poverenje da rukovodi školu dao dotadašnjem v.d. direktora, filologu Milanu Đurišiću. Njilaš je tada mejlom poslao školi odluku o imenovanju jedinog protivkandidata na konkursu za vršioca dužnosti direktora, profesora fizičkog Radovana Kovačevića, do raspisivanja novog konkursa.
 
Ovakav potez Njilaša naišao je na oštre reakcije zaposlenih u Karlovačkoj gimnaziji, kao i roditelja, koji su sekretaru uputili otvoreno pismo.
 
Prema konkursu za direktora Karlovačke gimnazije, koji je danas objavljen u dnevnom listu Danas, budući direktor mora da ispunjava sve uslove iz Zakona o osnovama sistema obrazovanja i Pravilnika o bližim uslovima za izbor direktora ustanova obrazovanja i vaspitanja, što je standardna procedura. 
 
Konkurs je otvoren 15 dana
 
Podsetimo, prethodne konkurse za izbor direktora škole obarao je pokrajinski sekretar, nalazivši manjkavosti u pogledu tražene dokumentacije. Tako na primer, naglasio je za 021 Njilaš, prethodni konkurs za izbor direktora nije sadržao uslov da direktor mora da dokaže da nije osuđivan za privredni prestup. Njilaš se o ovom konkursu oglasio bukvalno poslednjeg zakonskog dana predviđenog za davanje mišljenja, čime je konkurs oboren u roku. Pri tome, Njilaš nije školu odmah obavestio ni o razlozima zbog kojih se konkurs poništava, ali je stigla odluka o postavljanju Kovačevića na mesto v.d.
 
Profesori Karlovačke gimnazije poručili su za 021 da ne razumeju postupke Njilaša, s obzirom na to da su pronašli mnogobrojne konkurse za direktore ustanova koji su prošli bez problema, a takođe nisu u tekstu zadržali identičan uslov.
 
"Dakle, za imenovanje direktora Karlovačke gimnazije nije bila dovoljna dokumentacija - Uverenje da protiv kandidata nije pokrenuta istraga, niti je podignuta optužnica, te Uverenje o neosuđivanosti i nepostojanju diskriminatorskog ponašanja, što za većinu drugih, izabranih i postavljenih direktora obrazovnih institucija u Vojvodini od početka 2017. godine nije važilo! Naše pitanje glasi: koliko konkursa, objavljenih samo u listu 'Poslovi' Nacionalne službe za zapošljavanje, u 2017. godini, nije sadržalo spornu odredbu o (ne)osuđivanosti za privredni prestup i koliko njih je zbog toga poništeno? Odgovor: nijedan", izneli su u maju zaposleni u školi i optužili Njilaša da odluke donosi izmanipulisano. Detaljnije o ovoj temi čitajte u našem tekstu OVDE.
 
Podsetimo, iz istog razloga nedavno je poništen konkurs za izbor direktora Osnovne škole "Jovan Popović" u Novom Sadu, zbog čega je oštro reagovala i bivša direktorka škole Suzana Ilić. Iako je nekoliko puta dobijala apsolutnu podršku škole da dobije novi mandat na čelu ustanove, konkurs je svaki put obarao pokrajinski sekretar i konačno, na čelo škole ovog leta postavio Katarinu Kovačević, profesorku srpskog jezika i književnosti i protivkandidatkinju Ilićevoj. Kovačevićeva je, pri tome, prethodno radila u Rumi i nije imala dodira sa školom. 
 
Ilićeva je zbog odluke Njilaša podnela tužbe Višem sudu u Novom Sadu. Detaljnije čitajte OVDE.
 
Takođe, u Osnovnoj školi "Đura Jakšić" u Čurugu bilo je pratnji i ucena tokom izbora direktora ustanove, zbog čega su takođe podnete prijave. Kroz šta su prolazili i pojedini zaposleni u školi, kao i roditelji mališana, a kako je uključena i vlast u opštini Beočin, čitajte OVDE.
  • Kolega....

    28.09.2017 09:57
    Poljoprivredna skola
    Na prvo citanje sve sto ste izlozili deluje zaista strasno.....
    Sve ovo ne podrzavam,da se razumemo.
    Vi ste ocito stigli malo kasnije pa ne znate kako su stvari tekle.
    Ista ta osoba koja je dobila otkaz,2005 je primljena na odredjeno,a 2008 na neodredjeno.
    Zamislite cuda,pogurali je iz tadasnje vlasti,a pri tome je izgurala koleginicu koja je bila vredna,radna ,ali nije imala nikog iza sebe....
    Vrlo je vazno spomenuti I to da nikako nije bila za rad u skoli,a vi stavite ruku na srce I razmislite o ovim cinjenicama.
  • aflatoksin nema veze

    27.09.2017 10:50
    ili mozda ima
    Ministre pokrajinski, dodjite u Futog da mi objasnite kako to da profesori koji su radili 10 godina u školi dobiju otkaz, a zaposli se, zamislite slučajnost, supruga bivšeg ministra.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.