Nove teške optužbe na račun pokrajinskog sekretara Njilaša, podnete tužbe zbog škole na Limanu II

Bivša direktorka Osnovne škole "Jovan Popović" Suzana Ilić podnela je tužbe Višem sudu za poništenje odluka koje je doneo pokrajinski sekretar za obrazovanje Mihalj Njilaš, a o imenovanju v.d. direktorke koja nije dobila pozitivno mišljenje nastavničkog veća na konkursu.
Nove teške optužbe na račun pokrajinskog sekretara Njilaša, podnete tužbe zbog škole na Limanu II
Foto: 021.rs
U ovoj novosadskoj školi tri puta su sprovedeni konkursi za izbor direktora zato što je isti svaki put padao - sekretarijat je pronalazio nedostatke u dokumentaciji, a koje pojedini članovi Školskog odbora ove škole i bivša direktorka smatraju opstrukcijom pravde i zakona.
 
Pri tome, v.d. direktorka koja je došla na čelo škole, profesorka srpskog jezika i književnosti Katarina Kovačević, nije uopšte radila u ovoj školi niti poznavala njen rad, već je na tu poziciju došla iz Rume.
 
Suzani Ilić, profesorki fizike i hemije, isticao je četvorogodišnji mandat direktorke u OŠ "Jovan Popović" 29. avgusta ove godine. Nekoliko meseci pre isteka mandata, školski odbor je raspisao konkurs za izbor direktora, na kojem se javila samo Ilićeva. Ispunjavala je sve kriterijume, dobila pozitivne ocene svih organa škole - a najbitnije, nastavničkog veća, koji glasa anonimno, te je njena aplikacija usvojena i odluka školskog odbora da se ona izabere za direktora poslata Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje na davanje saglasnosti.
 
Prema zakonu, sekretar može da da saglasnost, odobije da da saglasnost ili da ćuti, što se nakon 30 dana smatra davanjem saglasnosti. Sekretar Mihalj Njilaš je, međutim, školi poslao jednu zamerku, priča bivši član Školskog odbora Nikola Tadić.
 
"On je zamerio što u javnom pozivu nije traženo dostavljanje uverenja o nekažnjavanju iz Privrednog suda, što je samo formalni nedostatak i mi smo ga naknadno otklonili. Sa svom dokumentacijom dostavljen je i dokaz da Suzana Ilić nije kažnjavana. Pri tome znamo za slučajeve kada je sekretar davao saglasnost i kada ova formalnost nije ispoštovana. I nakon ovoga je odbio da da saglasnost i tražio da raspišemo novi konkurs, što smo učinili. Tada su se javila dva kandidata", priča Tadić.
 
Radilo se o Suzani Ilić i o Katarini Kovačević, profesorki iz Rume koja do tada nije imala dodira sa ovom školom. Formalno, obe kandidatkinje ispunjavaju sve uslove, ali Kovačevićeva nije uspela da dobije većinu podrške nastavničkog veća, već je kolektiv cele škole skoro pa jednoglasno ponovo podržao Ilićevu.
 
"Ponovo šaljemo predlog o postavljanju sekretaru u Pokrajinu, a on ni na taj konkurs nije dao saglasnost! Sa strane mu je jedan od nastavnika dostavio određenu dokumentaciju koja nije tražena konkursom, a tiče se informativnog razgovora vođenog sa građanima, koji je službena beleška policije. To nije ni dokumentacija, poverljivo je, ne znamo kako je on to smeo da pribavi i da na osnovu toga donese odluku. Dostavljena mu je i nepravosnažna presuda u radnom sporu s jednom radnicom, što isto ne može da bude nikakav akt odlučivanja. Ipak, on poništava i taj konkurs i traži da raspišemo treći", navodi Tadić.
 
 
Treći konkurs je raspisan oko dva meseca pred istek mandata direktora, dok je Ilićeva još uvek bila na funkciji. U sred konkursa, Njilaš školi dostavlja odluku o imenovanju v.d. direktora - Katarine Kovačević.
 
"Još uvek nije ni odlučio o tom trećem konkursu, a imenovao je vršioca dužnosti, što je neviđeno. Na tom trećem konkursu javila se samo Suzana Ilić, dakle Kovačevićeva nije ni konkurisala", priča Tadić.
 
Nova direktorka preuzela je školu 30. avgusta, iako je Suzana Ilić dobila podršku cele škole. Školski odbor je napustilo šest od devet članova, revoltirani ovim dešavanjima. Podnete su tužbe na odluke Njilaša, koji se optužuje da je odluke donosio krajnje nezakonito i proizvoljno, u korist jedne osobe.
 
Suzana Ilić smatra da javnost mora da bude upoznata sa dešavanjima u ovoj školi, a naročito ako se uzmu u obzir slična dešavanja u školama u blizini grada. Naime, kako je 021 ranije pisao, Njilaš je nedavno na identičan način poništio konkurs za izbor direktora Karlovačke gimnazije i na čelo škole postavio profesora fizičkog Radovana Kovačevića, iako je bolji kandidat dobio podršku škole.
 
Ovo je izazvalo revolt roditelja i nastavnika, koji su uputili i otvoreno pismo javnosti. Detaljnije o cirkusu u ovoj školi čitajte OVDE.
 
Takođe, u Osnovnoj školi "Đura Jakšić" u Čurugu bilo je pratnji i ucena tokom izbora direktora ustanove, zbog čega su takođe podnete prijave. Kroz šta su prolazili i pojedini zaposleni u školi, kao i roditelji mališana, a kako je uključena i vlast u opštini Beočin, čitajte OVDE.

Komentari 145

  • Mile

    26.02.2018 14:00
    Lako rešivo
    Imate iskusne direktore bivše i sadašnje pa postavite vd direktora sa iskustvom i rezultatima i rešite problem pa makar to bio neko od bivših direktora ljudi znaju posao
  • Roditelj

    07.11.2017 22:57
    Ja koliko sam shvatila, ovde nije reč o direktorima već o načinu njihovog izbora i smene. Ovde nije bitna ni Suzana ni Katarina već nezakonit rad Sekretarijata za obrazovanje. Ja mislim da je to problem, a direktora je bilo i biće, boljih i lošijih, uspešnih i neuspešnih...
  • običan nastavnik

    07.11.2017 20:36
    sada je stvarno dosta
    Molim jadne kolege da se dovedu u pamet i shvate da su izmanipulisani. Nemojte više da budete besplatna reklama ni jednom direktoru. Svi su isti- lopovi. Baš ih briga za vas. Sutra bi vas ta vaša divna Suza žrtvovala, a tako i nova. Ne sramotite se više. Direktori su prolazni- vi ostajete.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti