Trećina kontrolisanih radnika u Novom Sadu radilo na crno

Inspektori rada u Novom Sadu za osam meseci ove godine od 4.876 kontrolisanih radnika utvrdili su da je njih nešto više od 1.666 odnosno trećina radilo na crno, odnosno bez ugovora.
Trećina kontrolisanih radnika u Novom Sadu radilo na crno
Foto: Pixabay
Najviše takvih slučajeva je u ugostiteljstvu i građevinarstvu. Kada su u pitanju opštine, najviše radnika na crno je u Novom Sadu, Vrbasu i Bačkoj Palanci.
 
"Inspektori rada za Južnobački okrug uradili su ukupno 2.106 inspekcijskih nadzora, u okviru kojih je pored radnih kontrolisana i bezbednost na radu", kaže za "Novosti" načelnica Odeljenja inspekcije rada u Novom Sadu Ljiljana Stojšić.
 
Prema njenim rečima, neprijavljeni radnici se lakše otkrivaju jer su poslodavci dužni da u radnom prostoru drže primerke ugovora o radu za zaposlene koji tu rade. Dok su inspektori elektronski povezani sa Centralnim registrom obaveznog socijalnog osiguranja, i mogu u svakom trenutku da provere da li je radnik prijavljen.
 
Inspektori su protiv 64 poslodavca podneli zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, jer nisu sklopili ugovor sa zaposlenim. Izdato je i 77 prekršajnih naloga poslodavcima koji ugovore o radu sa zaposlenima nisu držali u firmi.
  • deda

    11.10.2017 09:33
    trecina il vise tih neprijavljenih je dogovorilo sa gazdom a da ima nesto vecu kintu, u principu gazda ponudi recimo 20k i da ga prijavi il 25k da ga ne prijavi i eto rezultata
  • Oki

    10.10.2017 12:33
    Pa prva država radi na crno. Kako je Vulin zaradio za stan. Kada oni počnu da odgovaraju za kriminal onda neka krenu i narod da kažnjavaju. Snalaze se ljudi da bi preživeli,niko se od tih radnika nije obogatio a političari jesu.
  • stevica

    10.10.2017 12:16
    lugar
    inspekcijo pa dodji u parking servis ako smes

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti