U Novom Sadu još dve presude u korist zaduženih u "švajcarcima"

Novosadski Viši sud doneo je u septembru dve nove presude u korist građana zaduženih u “švajcarcima”.
U Novom Sadu još dve presude u korist zaduženih u "švajcarcima"
Foto: 021
U jednoj parnici spor je vođen pojedinačno, građanin je tužio OTP banku, dok su se u drugom postupku dva korisnika kredita udružila i tužila Erste banku. 
 
Razlozi zbog kojih se sud odlučio na raskid ugovora o kreditu u "švajcarcima" u oba slučaja su gotovo identična. Glavni razlog je da je "enorman i dugotrajan rast kursa u CHF-u u odnosu na kurs na dinara i evra imao za posledicu da je tužiocu ispunjene obaveze otplate rate kredita postalo izuzetno otežano", stoji u obrazloženju presude.
 
"Enormni rast kursa CHF u visini od 136,62 odsto od dana zaključenja ugovora u odnosu na RSD, predstavlja teško predvidivu okolnost, a ne nešto što je korisnik kredita bio dužan da u vreme zaključenja ugovora uzme u obzir ili je mogao da izbegne ili savlada, s obzirom na to da se ne radi o uobičajenom riziku koji stranke preuzimaju u poslovnom prometu, već se radi od nepredvidivim okolnostima", navodi se u presudi Višeg suda.
 
Ono što sledi jeste poravnanje, odnosno dinarska restitucija. Svaka strana mora da vrati ono što je primila od druge u dinarima, s tim da su u takvoj situaciji građani u povoljnijem položaju od banaka. Određenim iznosom oni zatvaraju svoj kredit, a stan im ostaje.
 
Računajući ove nove presude, u Novom Sadu su donete ukupno tri koje idu na ruku građanima koji su zaduženi u "švajcarcima". Preko Udruženja bankarskih klijenata "Efektiva" pokrenuto je oko 1.000 tužbi, najveći deo njih se vodi u Beogradu. Međutim, kako kažu u ovom udruženju za 021.rs, pošto se slučajevi vode prema sedištu banke, nemali broj sporova se vodi i u Novom Sadu.
 
Lavina tužbi protiv banaka usledila je nakon presude na Višem sudu u Novom Sadu, kada je prvi put doneta odluka o raskidanju ugovora o CHF kreditu.
 
"U regionu je svuda ovaj problem rešen sistemski, jedino u Srbiji takvog rešenja nema, što je dodatno poguralo korisnike da se okrenu sudskim sporovima. Presuda je značajna i zbog toga što pokazuje da običan čovek može imati poverenja u pravosuđe, iako je naspram njega protivnik koji je daleko jači i finansijski moćniji", poručuje Mirjana Maja Uzelac iz "Efektive" za 021.rs.
 
Na početku angažmana ovog udruženja, ono se zalagalo za konvertovanje kredita po paritetu u evrima koji je važio na dan isplate kredita. Tražili su zakon koji bi ih zaštitio, ukazujući da su države u okruženju rešile probleme sa građanima koji su se zadužili u "švajcarcima". Međutim, vlast u Srbiji nije reagovala na njihove zahteve, ali se pojavilo daleko povoljnije rešenje.
 
"S obzirom na to da sada imamo raskid ugovora sudskim putem kao rešenje, koje je za klijenta daleko povoljnije od konverzije, mi sada insistiramo na tome da se svi CHF krediti konvertuju u dinare, odnosno da se za svaki ovaj kredit izvrši dinarska restitucija", zaključuje Uzelac.
 
O tome kako je Novosađanin, korisnik stambenog kredita u "švajcarcima" pre godinu dana dobio prvu pravnosnažnu presudu protiv banke, čitajte OVDE.
  • sofronije

    13.10.2017 10:21
    neistina
    Banke su znale mesec dana ranije da će švajcarac da ode gore i to su iskoristile da prevare korisnike. Naravno u tome im je pomogla ova korumpirana država.
    Tužite ih, ne vredi sa njima ljudski.
  • novosađanin

    13.10.2017 08:03
    ime
    Da li se sećate kako su se reklamirali. Banka ima za Vas" proizvod". Gospodo bankari proizvod vam je sa greškom i građani i sa pravom ulažu reklamaciju jer je neispravan. Sada kada su to i oni uvideli reklame su tipa: Mi vas ne šišamo, mi vas ne jašemo, mi vas ne čerupamo. Idi begaj
  • Nervirach

    12.10.2017 22:25
    Kanda je sudija takodje pazario stan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti