Galerija Matice srpske dobila 83 umetnička dela vredna 54 miliona dinara

Dokument o donaciji 83 umetničkih dela vrednih više od 54 miliona dinara, a koja potiču iz kolekcije kompanije "Tarkett", potpisan je danas u prisustvu najvišeg državnog, pokrajinskog i gradskog rukovodstva u Galeriji Matice srpske.
Galerija Matice srpske dobila 83 umetnička dela vredna 54 miliona dinara
Foto: 021.rs

Radi se o zbirci koju čini 19 ruskih i srpskih ikona od XVII do XIX veka, Zbirci XX veka sa 29 slika, crteža i skulptura renomiranih umetnika Nadežde Petrović, Zore Petrović, Riste Stijovića i drugih, kao i o Zbirci Petra Lubarde koja obuhvata 35 slika.

Ovim je nastavljena saradanja kompanije "Tarkett", nekadašnjeg Sintelona, koja je započeta pre više od decenije i tokom koje su stručnjaci Galerije brinuli o delima iz ove kolekcije, od kojih su mnoga već prikazana na izložbi. Neka od dela iz upravo donirane kolekcije će se uskoro naći u stalnoj postavci Galerije.

U doniranju ovih vrednih umetničkih dela pomoglo je Ministarstvo kulture i informisanja koje je obezbedilo da se iz tekućih budžetskih rezervi izdvoji 11,6 miliona dinara kako bi se pokrili troškovi poreza na dodatu vrednost na ime donacija. Na ovaj način je Vlada pomogla jer Srbija nema zakonska rešenja koja bi omogućila da privatne firme ili pojedinci doniraju kapitalna dela, koja tako prelaze iz privatne u javnu svojinu, a da za to nisu obavezni da plate porez.

Primopredaji su prisustvovali premijerka Ana Brnabić, koja je kako je saopšteno, prvi visokopozicionirani funkcioner države nakon predesednika Jugoslavije Josipa Broza Tita koji je obišao Galeriju Matice srpske. Svečanosti su prisustvovali i ministar kulture Vladan Vukosavljević, pokrajinski premijer Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i generalni direktor kompanije "Tarkett" Miroslav Okuka.

Brnabić i drugi državni funkcioneri su najavili da će naći način da podrže ovakve ideje, kako bi se vredna kulturna baština Srbije očuvala i za naredne generacije.

  • Borivoje

    17.10.2017 18:03
    Donacije su uvek dobrodošle. Samo, šta će ono četvoro iza potpisnika donacije, nit liuk jeli, nit ga mirisali.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti