Četiri decenije transplantacija koje spasavaju živote u Kliničkom centru Vojvodine

Klinika za hematologiju Kliničkog centra Vojvodine obeležava tačno 40 godina od prve urađene transplantacije koštane srži na pacijentu sa teškim oboljenjem matičnih ćelija.
Četiri decenije transplantacija koje spasavaju živote u Kliničkom centru Vojvodine
Foto: 021.rs
Radi se o transplantaciji matičnih ćelija hematopoeze, to jest onih ćelija iz kojih se razvijaju zrele ćelije krvi ili jednostavnije rečeno, iz kojih nastaje život. 
 
Mnogi pacijenti, a naročito oboleli od malignih bolesti, nemaju drugi spas osim transplantacije, a koja se u Vojvodini obavlja na Klinici za hematologiju Kliničkog centra Vojvodine. Kako kaže upravnica ove klinike, doktorka Ivana Urošević, sada se godišnje obavlja mali broj ovako komplikovanih transplantacija, iako su potrebe mnogo veće.
 
"Poslednjih decenija došlo je do velikog razvoja u tehnološkom i edukativnom aspektu naše klinike, što je rezultiralo formiranjem stručnih timova za transplantacije. Do sada je kod nas izvedeno 35 alogenih i 90 autolognih transplantacija matičnih ćelija hematopoeze. Indikacije za transplantaciju su razni maligniteti i neki benigniteti, a kada je reč o alogenim transplantacijama, najčešća indikacija su akutne leukemije. Transplantacija je jedan efikasan metod lečenja i kod određenog broja pacijenata zaista vodi do izlečenja - u nekim grupama čak i nemamo drugu opciju za preživljavanje obolelih. Zahtevi i potrebe su dosta veći u odnosu na ono što mi možemo da izvedemo, ali radimo u punom kapacitetu i godišnje izvedemo maksimalno pet alogenih transplantacija", navodi dr Urošević.
 
Kako dodaje, godišnje postoji potreba da se uradi i po 10-15 alogenih transplantacija, ali se ne nađu u svakom slučaju srodni davaoci. 
 
Prema rečima direktora Kliničkog centra Vojvodine Petra Slankamenca, Klinika za hematologiju je jedna od najznačajnijih klinika u ovoj ustanovi, a neki od najzaslužnijih za prve izvedene transplantacije u KCV prisustvovali su današnjem svečanom skupu u Skupštini APV povodom 40 godina od prve transplantacije matičnih ćelija hematopoeze.
 
"Svima u Kliničkom centru Vojvodine, pa i nama koji radimo u okviru drugih klinika, značajan je razvoj ove discipline, jer daje nadu da ćemo sutra moći da lečimo mnogo komplikovanije bolesti metodom transplantacije matičnih ćelija. Ambicija, stručnost i entuzijazam karakterišu Kliniku za hematologiju", poručio je Slankamenac.
 
Prema rečima zamenice pokrajinskog sekretara za zdravstvo doktorke Ivanke Savić, prošle godine su na klinici ugrađeni filteri za pročišćavanje vazduha u sterilnom bloku, ali je potrebno uraditi mnogo više.
 
"Više od 15 miliona dinara smo uložili u opremu za kliniku, što je bitno i zbog onkoloških pacijenata. Nažalost, u njih spadaju i pacijenti klinike za hematologiju", navela je Savić.
 
Inače, sledeće godine, Klinički centar će pokušati da uvede i transplantaciju sa nesrodnim davaocima, što će spasiti još više života.
  • dr NS

    22.10.2017 14:17
    Samo reči hvale za dr Ivanu ,kao I tim koji radi na odeljenju u onako strašnim uslovima,ko je nekada bio na odeljenju zna o čemu pišem. Puno uspeha u daljem radu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.