Desetine dečijih igrališta i autobuskih stajališta dobija solarnu rasvetu

Više desetina dečijih igrališta i stajališta GSP-a u Novom Sadu i prigradskim naseljima dobiće solarnu rasvetu, saznaje 021.rs.
Desetine dečijih igrališta i autobuskih stajališta dobija solarnu rasvetu
Foto: 021.rs

Oni će biti osvetljeni posebnim stubovima javne rasvete, koji se napajaju solarnom energijom, a tender za njihovo projektovanje je upravo raspisala Uprava za građevinsko zemljište i investicije.

Prema konkursnoj dokumentaciji u koju je 021.rs imao uvid, firma koja dobije posao ne samo da će obaviti analizu toga koja dečija igrališta i stajališta GSP-a treba da budu osvetljena rasvetom sa solarnim panelima, nego će proveriti i koji sportski tereni i druge javne površine na kojima se u večernjim satima okuplja veći broj građana, treba osvetliti.



Oni će obaviti analizu i predložiti gde će se postaviti prvih 100 stubova sa solarnim panelima.

Ideja da se postavi ovakva javna rasveta je inicirana jer zbog udaljenosti niskonaponske mreže na svim loakcijama gde su dečija igrališta, stajališta i druge javne površine nije moguće izgraditi priključak za javnu rasvetu.

  • Mr. X

    04.11.2017 11:36
    Ne vidim razlog zašto sva ulična rasveta ne bi bila solarna odnosno sa malim vetrenjačama koje bi punile baterije dok postoje uslovi a kada ih nema dase dopunjuju iz postojeće mreže.
    Rasvetu treba racionalnije koristiti. Dosta svetiljki je uradilo u krošnje i gotovo da se pod njima ništa ne vidi a struju troše.
    ...
  • U jeleku

    04.11.2017 06:51
    Srbija je to, brale i sele
    Lepo i pohvalno. Nažalost, u Srbiji je. Neće sastaviti godinu dana i neka stoka će to "reciklirati".
    Ili neki narkoman koji će u solarnoj ćeliji i akumulatoru videti jednu dozu.
    I u 5 ujutro - više toga nema.
    Trebala bi da postoji WiFi kamera uz opremu, da bar snimi počinioca.
    Samo na primeru nestanka ove opreme videćemo koliko je Novi Sad grad kulture.
  • Veronika

    03.11.2017 22:13
    Kameno doba
    Sve je to lepo, ali daleko su potrebnije klupe, kao i nadstresnica. Dolazi kisni period, a uskoro ce i sneg. Dokle ce putnici kisnuti dok cekaju na prevoz ili se prziti na suncu)?
    Vreme je da Gras prestane da tretira gradjane kao da su III reda.
    Dokle ce se sve zaradjeno deliti zaposlenima kroz plate, umesto da ulazu u nove autobuse i modernizuju autobuska stajalista, postavljanje redova voznje...?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.